Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem to idealna propozycja zarówno na codzienny, jak i odświętny obiad. Połączenie delikatnego łososiowego farszu i sosu maślano-ziołowego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych smaków. Świetnie sprawdzą się również na wigilijnym stole, jako ciekawa alternatywa dla klasycznych pierogów z kapustą i grzybami. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pierogi

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 163 głosów)

Pierogi z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie farszu: Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy szpinak. Mieszając, smażymy do całkowitego odparowania płynu, a następnie odkładamy zawartość patelni do przestudzenia. Wędzonego łososia mieszamy z parmezanem, mozzarellą, ricottą, czosnkiem, koperkiem i pieprzem. Szpinak rozdrabniamy, dodajemy do farszu. Solimy i mieszamy. 

  • 2.

    Przygotowanie ciasta: Do dużej miski przekładamy mąkę, 50 g masła. Dodajemy wrzącą wodę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy partiami. Kieliszkiem o średnicy ok. 4 cm wykrawamy kołeczka. W środek placków nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. 

  • 3.

    Smażenie pierogów: Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 min od wypłynięcia. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy bazylię i szałwię. Podsmażamy, uważając, by się̨ nie przypaliły. Polewamy pierogi masłem i podajemy. 

Porady

  • Łososia wędzonego z powodzeniem można zastąpić jego smażoną wersją. Do przygotowania farszu sprawdzi się również łosoś z piekarnika lub gotowany na parze.
  • Jeśli nie macie dostępu do oryginalnego, włoskiego serka ricotta możecie użyć twarogu.
  • Pierogi można podawać nie tylko z sosem maślano-ziołowym. Równie dobrze smakują z mocno czosnkowym sosem na bazie kremowego majonezu.
  • Do rozwałkowywania pierogów przyda się stolnica. Szczególnie polecamy stolnice wykonane z silikonu. Zapobiegają rozrywaniu i przyklejaniu się ciasta. Jeśli takiej nie posiadacie, pamiętajcie o podsypaniu masy mąką. Pomocne mogą okazać się również specjalne foremki do wykrawania i lepienia pierogów. Z ich pomocą przygotowanie dania będzie znacznie szybsze.
  • Smak pierogów z łososiem i koperkiem można nieco urozmaić, dodając do farszu 2 duże ząbki czosnku i odrobinę sproszkowanej papryki chili. Danie nabierze wówczas bardziej pikantnego smaku. 
  • Ponieważ zrobienie pierogów od podstaw zajmuje nieco czasu, polecamy przygotować je w większej ilości. Odsmażone na patelni smakują równie dobrze. Część z nich można również zamrozić. Wówczas świetnie sprawdzą się jako pożywny obiad na szybko. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy je podgotować i podsmażyć na patelni.
  • Innym świetnym przepisem na pierogi z rybą są pierogi z tuńczykiem. Polecamy też ciekawy przepis na na pierogi z kurkami i serem feta oraz przepis na ostre pierogi z ziemniakami i boczkiem

Notka redakcyjna

Pierogi z łososia - przygotowanie ryby

Przepis na pierogi z łososiem sugeruje użycie wędzonej ryby. Można go jednak przygotować na bazie pieczonego lub gotowanego na parze filetu. Wówczas należy dokładnie umyć rybę i odciąć skórę. Gotowe porcje z łososia zazwyczaj są pozbawione ości, polecamy jednak upewnić się, czy na pewno z ryby usunięto je wszystkie. Oporządzoną rybę  należy pokroić w drobną kostkę i obrobić termicznie. Dla wzbogacenia smaku pierogów, łososia można wcześniej zamarynować. Najlepiej sprawdzi się w tym celu mieszanka sosu sojowego, czosnku, pieprzu mielonego i suszonej bazylii.

Czy łosoś atlantycki jest zdrowy?

Łosoś nie bez powodu polecany jest przez licznych dietetyków – to jedna z zdrowszych ryb dostępnych na rynku. Zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych, w szczególności Omega 3,  potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba jest również bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i D oraz cenne składniki mineralne, takie jak chociażby potas. Mimo, iż w 100 gramach ma ona około 200 kcal, ze względu na dużą zawartość białka, może ona mieć korzystny wpływ na redukcję masy ciała. Wybierając łososia warto zdecydować się na jego dziką odmianę. Szczególnie cenny pod względem walorów zdrowotnych jest dziki łosoś poławiany  z wybrzeży Alaski. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy