Pierogi z pieczarkami

Smacznie i tanio!

PierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 169 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • półszklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 30 dag pieczarek
  • cebula
  • sól,pieprz
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • CIASTO: Mąkę przesiac na stolnicę, zrobic dołek, wlac do niego wodę, jajko, szczyptę soli i wymieszac. Następnie zagniatac, dodając taką ilośc wody, aby otrzymac ciasto nieklejące się do rąk. Ciasto podzielic na 2 części. Pierwszą częśc rozwałkowac na cienki placek. W razie potrzeby podsypac mąką. Wyciąc krążki szklanką. NADZIENIE: Obrane pieczarki kroimy drobno, podsmażamy razem z cebulą.
  • Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczką nadzienie, składamy na pół, starannie sklejamy palcami.
  • Zagotowac 1,5 l wody z solą. Na wrzątek delikatnie wrzucac pierogi. Można podawac z podsmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy