Pierogi z pieczarkami i cebulą to pyszne i sycące danie dla całej rodziny. Ich sekretem jest oczywiście dobry farsz pieczarkowy do pierogów. Jak zrobić idealne ciasto i dobrze doprawione nadzienie, którym wypełnimy pierożki z pieczarkami? Zobacz nasz sprawdzony przepis na pierożki z pieczarkami.
istock
(średnia 4.31 z 184 głosów)
Pierogi z pieczarkami to doskonały wybór na bezmięsny obiad lub podwieczorek. Jak zrobić pierogi z pieczarkami? Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na maśle, a kiedy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Farsz na pierogi z pieczarkami smażymy do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jak zrobić ciasto na pierożki z pieczarkami? Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej ciepłą wodę, olej i szczyptę soli. Zagniatamy miękkie ciasto i odstawiamy na chwilę pod przykryciem, aby odpoczęło. Po kilkunastu minutach ciasto cienko rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Każde kółeczko wypełniamy łyżeczką farszu, składamy na pół i sklejamy boki.
Jak ugotować pierogi z pieczarkami i cebulą? Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż wypłyną na górę. Gotowe pierogi z pieczarkami podajemy solo lub z okrasą.
Porady
- Najlepsze pierogi z pieczarkami uzyskasz używając do ciasta białej mąki pszennej. Najlepiej sięgnąć po mąkę typ 500 lub 650. Możesz użyć także mąki pełnoziarnistej, ale musisz liczyć się z tym, że ciasto na pierogi będzie bardziej twarde.
- Ważną czynnością przy robieniu pierogów jest sklejenie brzegów. Źle sklejone pierogi skutkują wylanym farszem w czasie gotowania. Do sklejenia pierogów użyj widelca (sklej ona brzegi pieroga, a następnie odciśnij widelcem prążki) lub ręcznej maszynki do klejenia pierogów. Przy pracy pomocna będzie także foremka do wycinania krążków na pierogi.
- Farsz na pierogi z pieczarkami możesz wzbogacić, dodając do niego ugotowaną zieloną soczewicę lub kiszoną kapustę.
- Pierogi z pieczarkami możesz podać tuż po ugotowaniu lub podobnie jak pierogi ruskie odsmażyć na patelni lub zamrozić.
- Fanki i fani pierogów wegetariańskich powinni też spróbować wegańskich pierogów ruskich lub pierogów z dynią.
Pierogi to jedno z wielu dań, które możesz przygotować w większej ilości, a następnie zamrozić. Jak mrozić pierogi? Do garnka wlej wodę i dodaj 2 łyżki oleju oraz pół łyżki soli. Zagotuj. Włóż wcześniej przygotowane pierogi i gotuj przez około 30 sekund. Po tym czasie wyjmij pierogi z garnka i przelej zimną wodą. Przełóż na sito i poczekaj, aż woda dobrze obleci. Pierogi ułóż na tacy w taki sposób, aby ich brzegi nie stykały się. Wystudź pierogi, przykryj folią spożywczą i odstaw do zamrażarki. Tak zamrożone pierogi z pieczarkami należy zjeść maksymalnie po miesiącu od zamrożenia. Pamiętaj o tym, że raz rozmrożone pierogi nie nadają się do ponownego mrożenia. Jak odgrzać mrożone pierogi? Wyjmij pierogi z zamrażarki. Zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli, włóż pierogi i gotuj przez kilka minut.
Komentarze