Przepisy na smalec
493 przepisów
Przepis na smalec to niegdyś obowiązkowy punkt domowych przetworów nie tylko na zimę. Choć wielu z nas odżegnuje się, że tłusty, że niezdrowy, to smalec z jabłkiem i cebulą podany do razowego chleba (zwłaszcza upieczonego w domu) i tak zniknie jako pierwszy bez względu na rangę przyjęcia. Wegetarianie pozazdrościli mięsożercom smalcu i wymyślili swoje wersje - lekkie, pyszne i zdrowe - smalec wegetariański może mieć rożne oblicza!
Przepisy na smalec

Chrupiące pierogi pieczone z kapustą i grzybami jednoznacznie kojarzą się z Wigilią. I nic dziwnego! Pierogi pieczone doskonale pasują do barszczu, mogą być przekąską po Wigilii i w święta.
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami

Kartoflanka - prosta zupa, która niezmiennie zachwyca smakiem. Przygotowana na bulionie mięsnym kartoflanka będzie wyrazista, sycąca i pyszna. Według uznania kartoflanka może być podana z kiełbasą.
Kartoflanka

Pieczeń z dzika z jabłkami i śliwkami
Pieczeń z dzika z jabłkami i śliwkami

Przygotowanie: 45 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 355 kcal
Pasztet z dzika

Pasztet z dzika dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Z leśną nutą, idealnie wpisze się w propozycje potraw na święta. Zarówno Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie. Pasztet z dzika jest pyszny!
Pasztet z dzika

Sycące kociołki kojarzą nam się z jesienią i zimą. Tymczasem dania jednogarnkowe warto przyrządzać przez cały rok. Są szybkie w przygotowaniu i proste, nie wymagają dużej kulinarnej wprawy. Kociołek z kaszą pęczak syci na długo, a przy okazji świetnie smakuje. To danie dla osób lubiących konkretną kuchnię - są tu i warzywa, i kasza, i mięso. Spróbujcie sami!
Kociołek z kaszą pęczak

Domowy pasztet z mięsa kaczego oraz warzyw. Chrzan dodany do masy jest delikatnie wyczuwalny za to pianka chrzanowa świetnie współgra z mięsem. Niezastąpiony do kromki świeżego chleba.
Pasztet z kaczki z pianką chrzanową

Placek z mięsem w galarecie to znakomite danie na świąteczny stół lub na specjalne okazje. Staramy się ograniczać jedzenie mięsa, ale jednak te uroczyste obiady, w czasie których musimy zadowolić wielu gości, wymagają czegoś wyjątkowego. Jak wspaniały kawałek świeżego mięsa, przygotowany z odpowiednią starannością.
Placek z mięsem w galarecie

Królik w sosie własnym to tradycyjne danie serwowane przez nasze babcie na rodzinny obiad. Warto pamiętać, że mięso królika uznawane jest za najdelikatniejsze mięso. Ponadto królik w sosie własnym jest uznawane za mięso, które nie uczula. Antyalergiczne właściwości sprawiają, że mięso nadaje się dla małych dzieci. Przepis na królika to sposób na danie wielkanocne oraz na spotkania w gronie znajomych.
Królik w sosie własnym

Faworki-przepis na ten karnawałowy specjał znany jest niemal w każdym domu. Kluczem do zrobienia kruchych chrustów jest napowietrzenie masy. Następnie ważnym krokiem jest dodanie do ciasta na faworki spirytusu, wódki lub octu. Faworki dzięki alkoholowi mają ograniczone wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Faworki to przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Faworki zjedzone w czasie karnawału, wedle ludowych podań, są gwarancją szczęścia na cały nowy rok.
Bardzo szybkie faworki

Wkrótce Tłusty Czwartek, nie zapomnij zjeść przynajmniej jednego pączka! :)
Najlepsze domowe pączki

Pączki z różą
Pączki z różą

Przepis na pączki nadziewane konfiturą z róży
Pączki po warszawsku

Maleńka wersja tradycyjnych pączków. Możesz je nadziać, najlepiej szprycą, już po usmażeniu, ale z samym cukrem pudrem minipączki też będą przepyszne!
Minipączki

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal Składniki na 30 sztuk
Złociste faworki
Inne z kolekcji: Tłuszcze
Artykuły powiązane
Dzień Kotleta Schabowego – Schabowy podpowiada swoje triki!
Dzień Kotleta Schabowego to okazja do poznania walorów smakowych tego dania, sprawdzonego przepisu i porad szefa kuchni, jak powinien wyglądać i smakować dobry schabowy. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o tym nietypowym święcie, to śpieszymy z wyjaśnieniem, że Dzień Kotleta Schabowego obchodzimy 7 listopada. Z tej okazji szef Mateusz Suchecki, współwłaściciel restauracji Schabowy na warszawskim Mokotowie, opowiada nam, czym musi się wyróżniać perfekcyjny kotlet schabowy.
Smalec domowy - mięsny przepis nie jest jedyny
Smarowidło, które cenimy od lat, czyli smalec domowy. Najczęściej wytapiany ze słoniny, smalec domowy możemy też zrobić z dodatkiem grzybów, a także smalec w wersji wegańskiej. Smalec z fasoli to prawdziwy hit ostatnich sezonów i nic dziwnego. Smakuje jak smalec domowy w mięsnej wersji, a jest w pełni roślinny! Możesz też zrobić smalec grzybowy, smalec z jabłkiem lub smalec ze śliwką! Sprawdź przepisy w cyklu "Przyjemności na weekend".