pierogi_na_maslance

Pierogi na maślance

Ocena:

4.49 (183)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

pyszne a z ciastem pracuje się idealnie

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 litra maślanki naturalnej
  • Szczypta soli
  • DODATKOWO:
  • Kostka sera białego, 250 gr
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

Pierogi na maślance - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ser zmiksować z żółtkiem i cukrami, podręcznym blenderem .
  • Z mąki maślanki szczypty soli zagniesć plastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut, niech ,,odpocznie". Następnie rozwałkować i szklanką wycinać kółka.
  • Nakładać farsz z sera i zlepiać. Dociskać widelcem lub zrobić ładną falbankę, ja do tego nie mam cierpliwości więc posłużyłam się widelcem.
  • Zagotować wodę z solą i łyżką oleju. Ugotować pierogi. Podać ze smietaną i rodzynkami
  • Z części ciasta usmażyłam na suchej patelni tzw mace/podpłomyki
  • Wykonałam je wg przepisu który poleciła Weronika Ch.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli lubisz oryginalne przepisy na ciasto na pierogi, to polecamy również pierogi buraczane. Fankom i fanom obiadów na słodko, rekomendujemy smażone pierogi z wiśniami

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne