Pierogi na maślance

pyszne a z ciastem pracuje się idealnie

dodany przez: Joanna 55 joanna_55

pierogi

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 litra maślanki naturalnej
  • Szczypta soli
  • DODATKOWO:
  • Kostka sera białego, 250 gr
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Pierogi na maślance - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ser zmiksować z żółtkiem i cukrami, podręcznym blenderem .
  • Z mąki maślanki szczypty soli zagniesć plastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut, niech ,,odpocznie". Następnie rozwałkować i szklanką wycinać kółka.
  • Nakładać farsz z sera i zlepiać. Dociskać widelcem lub zrobić ładną falbankę, ja do tego nie mam cierpliwości więc posłużyłam się widelcem.
  • Zagotować wodę z solą i łyżką oleju. Ugotować pierogi. Podać ze smietaną i rodzynkami
  • Z części ciasta usmażyłam na suchej patelni tzw mace/podpłomyki
  • Wykonałam je wg przepisu który poleciła Weronika Ch.

Notka redakcyjna

Jeśli lubisz oryginalne przepisy na ciasto na pierogi, to polecamy również pierogi buraczane. Fankom i fanom obiadów na słodko, rekomendujemy smażone pierogi z wiśniami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy