"Babcine" racuchy

Małe co nie co na obiad, podwieczorek lub ciepłą kolację

Dodany przez:

"Babcine" racuchy

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.51 z 193 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 dag drobnych rodzynek
  • 1 duże jabłko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami mleka i odstawić do wyrośnięcia. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Do reszty mleka i do wody dodać rozmącone jajko, sól, cukier, rodzynki, jabłka i drożdże wyrośnięte. Wszystko wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć małe racuchy na złoto. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
obiad przekąska kolacja dla dzieci jabłka racuchy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze