"Babcine" racuchy

Małe co nie co na obiad, podwieczorek lub ciepłą kolację

racuchyPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 3.94 z 337 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 dag drobnych rodzynek
  • 1 duże jabłko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami mleka i odstawić do wyrośnięcia. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Do reszty mleka i do wody dodać rozmącone jajko, sól, cukier, rodzynki, jabłka i drożdże wyrośnięte. Wszystko wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć małe racuchy na złoto. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy