REKLAMA

Babcine racuchy drożdżowe

Pamiętacie babcine racuchy drożdżowe z jabłkami z czasów dzieciństwa? Tradycyjne placki drożdżowe goszczą na polskich stołach w najróżniejszych wersjach - z jabłkiem, konfiturą lub tylko posypane cukrem pudrem. Zróbcie dziś na słodki podwieczorek puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe - przepis jest banalnie prosty!

dodany przez: Julita gotuje

racuchy Placki Przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.94 z 340 głosów)


Kroki przygotowania:

  • racuchy-drozdzowe-przygotowanie 1. Najpierw robimy rozczyn. Do kubka lub mniejszej miseczki rozkruszamy drożdże, wlewamy ciepłe lub letnie mleko, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je ze skórki i kroimy w małą kostkę. Do pozostałego mleko dorzucamy rozmącone jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy, rodzynki, pokrojone jabłka, pozostałą część mąki i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto na racuchy drożdżowe nakrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • racuchy-drozdzowe-przepis 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Łyżką stołową nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnie i smażymy racuchy drożdżowe na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz i odciskamy ewentualny nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Racuchy drożdżowe podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.

Porady

             

Notka redakcyjna

Jak zrobić racuszki drożdżowe?

Puszyste racuchy drożdżowe to bardzo popularne w Polsce placki. Wiele osób od ich przygotowania odstraszają drożdże, ale tak naprawdę przygotowanie rozczynu na racuchy drożdżowe jest niezwykle łatwe. Wystarczy ciepłe mleko rozmieszać z łyżeczką cukru i rozkruszonymi drożdżami. Tak rozmieszany w kubku lub miseczce rozczyn na racuchy drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie już na tyle, że będzie zajmował całą objętość kubka, łączymy go z resztą składników. Ostatecznie możemy przygotować racuchy drożdżowe na drożdżach instant. Wówczas suche drożdże przesiewamy z mąką, cukrem i odrobiną soli, mieszamy z ciepłym mlekiem i jajkiem. Tak wyrobione ciasto na racuchy drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość. 

Ile kalorii ma racuch drożdżowy?

Racuchy drożdżowe nie są może daniem dietetycznym, ale też nie są bardzo obciążające dla naszych żołądków. Racuchy drożdżowe w 100 gramach mają około 215-225 kcal.

Zobacz także: Drożdże suche, świeże czy domowe. Mamy niezawodny przelicznik drożdży instant!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy