Pierogi z Budyniem - na słodko

Wspaniale pierogi dla dzieci i nie tylko - na słodko

dodany przez: dzastina dzastina

desery budynie pierogi przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 170 głosów)

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wody (letniej)
  • 1 jajko
  • sól
  • dwie saszetki budyniu
  • 500ml mleka
  • oliwa
  • masło
  • cukier /cukier puder
  • przepis na około 40 pierogów

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Pierogi z budyniem - na słodko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Budyn robimy jako pierwszy na bardzo gęsto i odkładamy by zdążył nam przestygnąć. Smak wedle uznania ja robilam wiśniowy bo taki akurat mialam i dodałam wiśnie drążona do tego mówię wam super połączenie. Wy możecie np waniliowy itd. Dla ułatwienia możemy zrobić wszystko w robocie kuchennym. Wszystkie skladniki wrzucamy do robota i miksujemy ok 2-3 min na wysokich obrotach. Ciasto wałkujemy i wycinamy odpowiedni dla nas kształt by uformować pierogi. Na końcu lepimy pierogi . Wrzucamy do gotującej się wody lekko osolonej i ja dodaje trochę oliwy by się nie kleiły. Można posypać cukrem czy śmietaną jak kto woli
  • SMACZNEGO
  • Zdjęcie przedstawia pierogi z budyniem i pierogi z serem...

Notka redakcyjna

Fankom i fanom pierogów na słodko polecamy także smażone pierogi z wiśniami oraz ziemniaczanych pierogów z powidłami. Jeśli lubisz próbować słodkich specjałów regionalnych, to zachęcamy do przygotowania pieczonych pierogów z makiem, czyli makowików wileńskich

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy