Pierogi z mięsem i warzywami

moi domownicy uwielbiają takie pierogi, jedzą świeżo ugotowane...

Pierogi

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)

Składniki:

  • * 0,5 kg mąki do ciasta + trochę do podsypywania blatu
  • * 1 łyżeczka soli
  • * 3 łyżki oleju
  • * gorąca woda - tyle ile zabierze mąka
  • * FARSZ:
  • * ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, drobiowe)
  • * warzywa korzeniowe z rosołu (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera korzeniowego)
  • * 1 duża cebula
  • * 2 łyżki oleju
  • * 1 jajko
  • * 1 łyżeczka soli
  • * 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • * 1 łyżka majeranku suszonego
  • * 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • * do polania: 3-5 łyżek masła + 1 cebulka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ... polane cebulką zrumienioną na maśle albo odsmażane następnego dnia...
  • Mąkę przesiać, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą, prawie gorącą wodę (na początek ok. 1 szkl.), zagniatając zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrobić je, zawinąć w folię i odłożyć na ok. 30 min. Ostudzone mięso z rosołu, dokładnie obrane z kości, zmielić w maszynce. Zmielić także ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzać olej, zezłocić posiekaną cebulkę i dodać ją do masy. Wbić jajko, dodać zioła i przyprawić solą, dokładnie wymieszać - w/g mnie dłonie są tu niezbędne. Ciasto podzielić na 4-6 części, jedną rozwałkować na posypanym lekko mąką blacie dość cienko (resztę przykryć folią aby nie obsychało) i szklanką albo filiżanką wykrawać kółka. Na każdym ułożyć po 1 czubatej łyżeczce farszu, dokładnie zlepić brzegi. Pierogi kłaść partiami na osolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 min. od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane masłem z zezłoconą cebulką i surówką. Jeśli część pierogów ma zostać do następnego dnia (albo do zamrożenia) to po odcedzeniu przelewam je zimną wodą, osączam dokładnie, przekładam do miski i skrapiam lekko olejem. Delikatnie mieszam potrząsając miską i poruszam nią co kilka minut aż ostygną. Dopiero po ostudzeniu ew. wstawiam przykryte do lodówki albo nakładam do woreczków foliowych i zamrażam. Zamrożone odgrzewam wrzucając od razu z zamrażarki na wrzątek albo kładąc na patelni z rozgrzanym olejem i po zarumienieniu przykrywam na 3-4 min. pokrywką aby doszły.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy