Wegańskie pierogi ruskie

Przepis na wegańską wersję tradycyjnych pierogów ruskich jest bardzo prosty. Uwielbiane przez wszystkich danie smakuje wyśmienicie również w roślinnej wersji. Takie pierogi ruskie z tofu to pomysł na danie na co dzień i od święta. 

pierogi ruskie

Czas przygotowania:
50 min.
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 170 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-maka-pszenna-min1.Ciasto na wegańskie pierogi ruskie:
    Mąkę przesiewamy do miski dodajemy gorącą wodę i zostawiamy na około 20 minut. Następnie mieszamy, wyrabiamy ciasto, dodajemy szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Ciasto zostawiamy by odpoczęło około 30 minut.
  • cebula-iStock2.Farsz na wegańskie pierogi ruskie:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na szklisto na patelni z odrobiną oleju. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez prasę lub rozdrabniamy tłuczkiem. Odsączamy tofu z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Rozdrabniamy tofu widelcem, dodajemy do ostygniętych ziemniaków i cebuli. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • iStock-tofu-3.Pierogi:
    Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm i wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki. Z farszu formujemy nieduże kulki. Układamy je na krążkach z ciasta i zalepiamy pierogi dokładnie zaciskając brzegi. Gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie z odrobiną oleju aż pierogi wypłyną. Jeżeli nie zamieszamy zjeść ich od razu polewamy pierogi odrobiną oleju, aby się nie posklejały. Wegańskie pierogi ruskie podajemy okraszone smażoną cebulą.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy