pierogi_zabawa_kolorami

Pierogi ,, zabawa kolorami „

Ocena:

4.53 (167)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób

Trochę inne pierogi. Pobawiłam się z ciastem smakowym i barwionym jednocześnie .

Składniki:

  • Ciasto na pierogi :
  • 2 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • szczypta kurkumy
  • 1 czubata łyżka mielonego szpinaku ( surowy – odsączony z soku )
  • 1 czubata łyżka utartego drobno ugotowanego buraka ( na miazgę )
  • Farsz I :
  • 4 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka
  • ½ usmażonej na złoto na łyżeczce oleju drobno pokrojonej cebuli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta majeranku
  • Wymieszać mięso z cebulą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .
  • Farsz II :
  • 3 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka utartego na tarce jarzynowej ( drobne oczka ) buraka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • Wymieszać mięso z burakiem i żurawiną .Doprawić solą i pieprzem .
  • Farsz III :
  • 6 łyżek mielonego szpinaku ( może być mrożony )
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta utartego czosnku ( lub Mini kostki czosnkowej Knorra )
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki drobno pokrojonej twardej Fety

Pierogi ,, zabawa kolorami „ - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na patelni rozgrzać masło i chwilę smażyć szpinak tak by odparował nadmiar wody . Zdjąć z patelni . Ostudzić . Dodać Fetę .Wymieszać .Doprawić solą , pieprzem i czosnkiem .
  • Wsypać mąkę ( 1,5 szklanki ) do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . Podzielić ciasto na 3 części .Zawinąć w folię spożywczą by nie obsychało.
  • Do 1 –szej części dodać kurkumę i wyrobić tak by ciasto stało się żółte .
  • Do 2-giej części dodać szpinak i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki .
  • Do 3-ciej dodać buraczka i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki .
  • Posypać blat mąką i rozwałkować  1 –sze ciasto. Wykrawać szklanką krążki  .Na ciasto nakładać porcję farszu -1-szego z mięsa z cebulką   i zlepiać pierożki.
  • Posypać blat mąką i rozwałkować 2-gie ciasto .Wykroić szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu – 2- giego z miesa z buraczkiem i żurawiną i zlepiać pierożki .
  • Posypać blat mąką i rozwałkować 3-cie ciasto .Wykroić szklanką krążki  .Na ciasto nakładać porcję farszu-3-ciego ze szpinaku z Fetą i zlepiać pierożki .
  • Układać na wysypanej mąka tacce .Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  • Z tej porcji wychodzi ok.35 sztuk pierożków .
  • Podawać okraszone .
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeżeli lubisz ciekawe przepisy na ciasto na pierogi, to polecamy pierogi z parzonego ciasta. Fanki i fanów pierogów z mięsem, zachęcamy do przygotowania jeszcze klasycznych pierogów z mięsem mielonym i cebulką lub meksykańskich pierogów z kurczakiem

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne