Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i grzybami, w tym wypadku pieczarkami

Pierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
275 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.22 z 218 głosów)

Składniki:

  • CIASTO :
  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Farsz: kiszoną kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wrzątku. Zagotować i gotować na małym ogniu 30 min, pod przykryciem, odparować.
  • Oczyszczone pieczarki i obraną cebulę drobno pokroić. Usmażyć razem na rozgrzanym maśle, przyprawić. Włożyć kapustę i przez chwilę razem smażyć, często mieszając. Odstawić do ostudzenia.
  • Ciasto: do przesianej mąki wbić jajko, dodać sól. Powoli wlewając pół szklanki wody, wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i lśniące. Podzielić je na kilka części, przykryć
  • miską, aby nie wysychało.
  • Kolejno każdą część ciasta cienko rozwałkować, wykroić szklanką krążki o średnicy około 7 cm. Pośrodku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić pierogi. Wrzucać je partiami
  • do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku.
  • Zamieszać, przykryć i gdy pierogi wypłyną, odkryć je i gotować jeszcze 2–3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Podawać polane podsmażoną cebulką.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 275

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy