Pierogi z kapustą i pieczarkami to danie nie tylko na święta, ale także na codzienny obiad. Robi się je szybko i łatwo, a efekt końcowy zachwyca wszystkich! Nasz tradycyjny przepis na pierogi z kapustą i pieczarkami to sprawdzona receptura z babcinej kuchni. Zobaczcie, jak zrobić idealne ciasto i dobrze doprawiony farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami!
StockFood
(średnia 4.14 z 242 głosów)
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Wszystko zagniatamy na elastyczne i miękkie ciasto. Następnie odstawiamy ciasto na pierogi z kapusta i pieczarkami na chwilę pod przykryciem, aby odpoczęło.
Zaczynamy przygotowywać farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pieczarki myjemy i kroimy w małe kawałki, cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystko podsmażamy na maśle. Następnie odsączamy kapustę kiszoną i siekamy na drobniejsze części. Dodajemy kapustę do usmażonych pieczarek z cebulą i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i majerankiem.
Stolnicę lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej cienko ciasto. Przy pomocy szklanki wykrajamy kółeczka, na każde z nich nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minuty, aż do wypłynięcia.
Porady
- Jeśli nie przepadamy za kwaśnym smakiem kapusty, warto wcześniej kilka razy ją przepłukać pod bieżącą wodą.
- lepienie pierogów ułatwią praktyczne akcesoria - foremka do pierogów, radełko i silikonowa mata-stolnica - to może się przydać!
- warto wiedzieć, jak długo gotować pierogi - najczęstszym błędem jest rozgotowanie ciasta, przez co farsz wypływa
- sprawdź też: co zrobić z nadmiarem pieczarek
Pierogi to jedna z popisowych potraw kuchni polskiej. Delikatne ciasto i dobrze doprawiony farsz od wielu lat zachwycają Polaków i zagranicznych gości. Choć najczęściej przygotowujemy pierogi z pieczarkami i kapustą na Wigilię, warto sięgać po nie za każdym razem, jak mamy ochotę. Dobrze jest za jednym razem przygotować ich jak największą liczbę, a następnie zamrozić. Przepis na pierogi z kapustą i grzybami opiera się na delikatnym cieście oraz mocno doprawionym farszu. Aby przygotować idealne ciasto na pierogi warto poświęcić trochę czasu. Do jego przygotowania wystarczą trzy składniki: mąka, sól i ciepła woda. Po zagnieceniu ciasto należy odstawić na chwilę, aby odpoczęło. Ważne, aby przykry je wtedy ręcznikiem kuchennym, dzięki czemu nie obeschnie. Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami powinien mieć wyraźny smak. Nie warto więc żałować pieprzu i majeranku.
Przeczytaj: jaka mąka na pierogi będzie najlepsza? Sprawdź nasze TOP rodzaje
Pyszne pierogi z pieczarkami i kapustą to chyba jedne z najbardziej klasycznych pierogów. Równie często spotkamy te z mięsem i ruskie. W sezonie letnim popularne są pierogi owocowe, co często zaskakuje naszych zagranicznych gości. Pierogi z truskawkami, śliwkami czy jagodami to jedne z ulubionych smaków sezonowych Polaków. Jednak jak dobrze kojarzą nam się pierogi gotowane, bardzo ciekawą i smaczną alternatywą są wszelkie pieczone pierogi. My polecamy na przykład pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Chrupiąca skórka i miękkie, wytrawne wnętrze to strzał w dziesiątkę!
Komentarze