Pierogi z burakami

Pierogi z burakami to ciekawa alternatywa dla klasycznego przepisu. Piękny kolor ciasta w połączeniu z ciekawym smakiem farszu zachwycą każdego. Takie danie doskonale sprawdzi się na świąteczny stół, ale także na codzienny obiad dla całej rodziny. Zobaczcie nasz przepis na pierogi buraczane z farszem z ryżu, suszonych grzybów i wiśni, posypane „skwarkami” ze smażonych na maśle jabłek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi ciasto na pierogi

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 182 głosów)


Pierogi z burakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Suszone grzyby na pierogi 1.

    Przygotowanie farszu:  Gotujemy ryż, lekko go rozgotowując. Wiśnie rozmrażamy i osączamy. Grzyby moczymy przez 15 min, następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min. Następnie odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Mieszamy z ugotowanym ryżem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. 

  • ciasto na ravioli 2.

    Przygotowanie ciasta: Przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy jajka i szczyptę soli . Wszystko wyrabiamy ok. 10 min, stopniowo dodając sok z buraka lub zakwas buraczany. Gotowe, elastyczne ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki (przy pomocy szklanki). Na każde kółko nakładamy ryż z grzybami oraz po jednej wiśni i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je porcjami na osolony wrzątek, gotujemy przez 4–5 minut od wypłynięcia i odcedzamy.

  • Obieranie jabłka 3.

    Przygotowanie dodatków: Obieramy jabłka, drylujemy je i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło i smażymy jabłka na złoto. Gotowe pierogi podajemy polane masłem i posypane jabłkami. 

Porady

  • Ciasto na pierogi możemy przygotować z dowolnej mąki, ale najlepiej wybrać mąkę typu 500.
  • Woda, którą dodajemy do ciasta musi być bardzo ciepła, ale nie gorąca!
  • Buraczane ciasto można zabarwić sokiem z buraka, ale też zakwasem buraczanym. Nabierze ono wtedy nie tylko pięknego koloru, ale i głębszego smaku.
  • Pierogi z burakami można formować w różne kształty. Buraczane ciasto świetnie sprawdzi się też w formie ravioli czy jako uszka.
  • Ciasto z burakami świetnie smakuje także do pierogów na słodko, na przykład z serem lub makiem.
  • Aby zaskoczyć gości przy wigilijnym stole, warto przygotować tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami w cieście buraczanym. 
  • Jeżeli lubisz nietypowe ciasta pierogowe, to polecamy także pierogi w grzybowym cieście
  • Miłośniczkom i miłośnikom oryginalnych pierogów, rekomendujemy przygotowanie także pierogów z dynią oraz pierogów z bobem

Notka redakcyjna

Jaki ser dodać do pierogów z burakami?

Pierogi z burakami i serem to fantastyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Choć najczęściej spotykamy pierogi z burakami i fetą, to farsz z buraków można doprawić też innymi serami. Doskonale sprawdzi się tu ser pleśniowy typu camembert lub brie, albo intensywna gorgonzola czy lazur. Fani delikatniejszych smaków powinni wypróbować z kolei pierogi z burakami i ricottą. W wersji wegańskiej, można przygotować pierogi z burakami i tofu, a do podbicia ich "serowego" smaku, wykorzystać płatki drożdżowe

Jak zrobić farsz z buraków?

Aby przygotować pyszne nadzienie z buraków, można użyć ugotowanych, upieczonych lub podsmażonych buraków. Niektórzy robią też pierogi z kiszonymi burakami. Do buraczanej bazy warto dodać kaszę (najlepiej jaglaną lub bulgur), albo ryżInnym ciekawym dodatkiem, który doskonale pasuje do buraków, są orzechy, które nie tylko nadadzą wyjątkowego smaku, ale także przyjemnie chrupiącej struktury. Warto, więc dodać do farszu garść migdałów, pistacji lub orzechów włoskich, najlepiej uprażone wcześniej na suchej patelni. Każdy z tych przepisów jest pyszny, dlatego warto przetestować różne opcje i wybrać swój ulubiony farsz do pierogów z burakami. 

Czym doprawić pierogi z burakami?

Nadzienie z buraków jest naturalnie słodkie i delikatne, dlatego najlepiej smakuje z dużą dawką pieprzu. Świetnie pasuje tu także suszony lub świeży czosnek, a także odrobina gałki muszkatołowej. Smak farszu buraczanego doskonale podbijają zioła, szczególnie tymianek, mięta, kolendra i natka pietruszki. Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, warto spróbować też wariantu z octem balsamicznym lub papryczką chilli. 

Pierogi buraczane – dodatki

Gotowe pierogi warto podać z kleksem śmietany, skwarkami czy z podsmażoną cebulką. Jak okrasa do pierogów świetnie sprawdzi się też zasmażka z bułki tartej. Jeśli lubimy lżejsze dania, przed podaniem pierogów, możemy nałożyć na nie łyżkę ricotty i zetrzeć odrobinę skórki z wyparzonej wcześniej cytryny. Ten akcent nada pierogom świeżości i pięknego aromatu. 

Inne pomysły na ciasta pierogowe

Ciasto na pierogi można przygotować na wiele innych, ciekawych sposobów. Wystarczy kolorystyczny dodatek, który pięknie zabarwi ciasto. Wśród najpopularniejszych kuchennych naturalnych barwników można wymienić kurkumę, curry czy herbatę matcha. Dzięki odrobinie kakao możemy przygotować też pierogi w cieście czekoladowym, a dodając do ciasta szpinak, wykonamy zielone pierogi szpinakowe. Z kolei odrobina suszonych grzybów pozwoli wyczarować pierogi w cieście grzybowym. Innym estetycznym i pysznym pomysłem są pierogi w cieście makowym.

Zobacz też: przepis na buraczki do obiadu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy