Pierogi z burakami

Ocena:

4.46 (182)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pierogi z burakami to ciekawa alternatywa dla klasycznych przepisów. Piękny kolor ciasta w połączeniu z ciekawym smakiem farszu zachwycą każdego. Takie danie doskonale sprawdzi się na świąteczny stół, ale także na codzienny obiad dla całej rodziny. Zobaczcie nasz przepis na wykwintne pierogi buraczane z dodatkiem ryżu, suszonych grzybów i wiśni, posypane „skwarkami” ze smażonych na maśle jabłek.

Składniki:

  • ryż  40 g

  • suszone grzyby  50 g

  • jajka  2 szt.

  • ryż  70 g

  • masło  100 g

  • wiśnie  150 g

  • jabłka  2 szt.

  • mąka  450 g

  • woda  100 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • sok z buraka  100 ml

Pierogi z burakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników:  gotujemy ryż (według instrukcji podanej na opakowaniu), lekko go rozgotowując. Wiśnie rozmrażamy i osączamy, odkładamy je do wykorzystania później.

  • Krok 2:

    Ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy jajka i szczyptę soli . Wszystko wyrabiamy ok. 10 min, stopniowo dodając sok z buraka lub zakwas buraczany.

  • Krok 3:

    Lepienie pierogów: gotowe, elastyczne ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki (przy pomocy szklanki). Na każde kółko nakładamy ryż z grzybami oraz po jednej wiśni i zlepiamy pierogi.

  • Krok 4:

    Grzyby: moczymy je przez 15 min, następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min. Następnie odcedzamy, studzimy i drobno siekamy.

  • Krok 5:

    Farsz do pierogów: do miski przekładamy ugotowany ryż i grzyby. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 6:

    Gotowanie pierogów: w dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Pierogi z burakami wrzucamy porcjami na wrzątek. Gotujemy przez 4–5 minut od wypłynięcia i odcedzamy.

  • Krok 7:

    Jabłka: obieramy jabłka, drylujemy je i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło i smażymy owoce na złoto.

  • Krok 8:

    Podanie: gotowe pierogi z burakami podajemy polane masłem i posypane jabłkami. Można je wcześniej obsmażyć.

Porady

  • Ciasto na pierogi możemy przygotować z dowolnej mąki, ale najlepiej wybrać mąkę typu 500.
  • Woda, którą dodajemy do ciasta musi być bardzo ciepła, ale nie gorąca!
  • Jeśli chcecie zrobić szybkie pierogi z burakami, to wystarczy zrobić je z dodatkiem fety lub sera białego.
  • Buraczane ciasto można zabarwić sokiem z buraka, ale też zakwasem buraczanym. Nabierze ono wtedy nie tylko pięknego koloru, ale i głębszego smaku.
  • Pierogi z burakami można formować w różne kształty. Świetnie sprawdzą się też w formie ravioli czy jako uszka.
  • Ciasto z burakami świetnie smakuje także do pierogów na słodko, na przykład z serem lub z makiem.
  • Aby zaskoczyć gości przy wigilijnym stole, warto przygotować tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami w cieście buraczanym. 
  • Jeżeli lubisz nietypowe ciasta pierogowe, to polecamy także pierogi w grzybowym cieście
  • Miłośniczkom i miłośnikom oryginalnych pierogów, rekomendujemy przygotowanie także pierogów z dynią oraz pierogów z bobem
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pierogi z burakami i serem

Pierogi z burakami i serem to fantastyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Choć najczęściej spotykamy pierogi z burakami i fetą, to farsz można doprawić też innymi serami. Doskonale sprawdzi się tu ser pleśniowy typu camembert lub brie, albo intensywna gorgonzola czy lazur. Fani delikatniejszych smaków powinni wypróbować z kolei pierogi z burakami z białym serem lub ricottą. W wersji wegańskiej, można przygotować pierogi z burakami i tofu, a do podbicia ich "serowego" smaku, wykorzystać płatki drożdżowe

 

Jaki zrobić farsz z buraków?

Aby przygotować pyszne nadzienie z buraków, można użyć ugotowanych, upieczonych lub podsmażonych buraków. Niektórzy robią też pierogi z kiszonymi burakami. Do buraczanej bazy warto dodać kaszę (najlepiej jaglaną lub bulgur), albo ryż. Innym ciekawym dodatkiem, który doskonale tutaj pasuje, są orzechy, które nie tylko nadadzą wyjątkowego smaku, ale także przyjemnie chrupiącej struktury. Warto, więc dodać do farszu garść migdałów, pistacji lub orzechów włoskich, najlepiej uprażone wcześniej na suchej patelni. Każdy z tych przepisów jest pyszny, dlatego warto przetestować różne opcje i wybrać swoją ulubioną opcję.

 

Czym doprawić pierogi z burakami?

Nadzienie z buraków jest naturalnie słodkie i delikatne, dlatego najlepiej smakuje z dużą dawką pieprzu. Świetnie pasuje tu także suszony lub świeży czosnek, a także odrobina gałki muszkatołowej. Smak farszu buraczanego doskonale podbijają zioła, szczególnie tymianek, mięta, kolendra i natka pietruszki. Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, warto spróbować też wariantu z octem balsamicznym lub papryczką chilli. 

 

Pierogi buraczane – dodatki

Gotowe pierogi warto podać z kleksem śmietany, skwarkami czy z podsmażoną cebulką. Jako okrasa do pierogów świetnie sprawdzi się też zasmażka z bułki tartej. Jeśli lubimy lżejsze dania, przed podaniem pierogów, możemy nałożyć na nie łyżkę ricotty i zetrzeć odrobinę skórki z wyparzonej wcześniej cytryny. Ten akcent nada pierogom świeżości i pięknego aromatu. 

 

Inne pomysły na ciasta pierogowe

Ciasto na pierogi można przygotować na wiele innych, ciekawych sposobów. Wystarczy kolorystyczny dodatek, który pięknie zabarwi ciasto. Wśród najpopularniejszych kuchennych naturalnych barwników można wymienić kurkumę, curry czy herbatę matcha. Dzięki odrobinie kakao możemy przygotować też pierogi w cieście czekoladowym, a dodając do ciasta szpinak, wykonamy zielone pierogi szpinakowe. Z kolei odrobina suszonych grzybów pozwoli wyczarować pierogi w cieście grzybowym. Innym estetycznym i pysznym pomysłem są pierogi w cieście makowym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne