Pierogi z kurkami są aromatyczne, pełne smaku i pięknie prezentują się na stole. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ich sekret to dobrze doprawione nadzienie i miękkie, rozpływające się w ustach ciasto. Warto podać je ze złocistą cebulką lub skwarkami. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy farsz na pierogi z kurkami i rozpieśćcie podniebienia swoich gości.
stockfood
(średnia 4.46 z 195 głosów)
Ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną z solą. Stopniowo łączymy ją z gorącą wodą. Najlepiej robić to partiami – najpierw wlewamy 250 ml i mieszamy składniki widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie dodajemy kolejne 70 ml. Przekładamy zawartość miski na stolnicę podsypaną mąką i energicznie wyrabiamy elastyczne ciasto na pierogi. Odkładamy je pod przykryciem, żeby odpoczęło.
Farsz: kurki myjemy w zimnej wodzie, czyścimy, osuszamy i rozdrabniamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na połowie przygotowanego masła. Boczek kroimy w małą kostkę i łączymy z zawartością patelni. Po kilku minutach dodajemy grzyby i wszystko razem smażymy, stopniowo dolewając śmietankę. Wrzucamy resztę masła. Kiedy farsz będzie już gęsty, doprawiamy go i dodajemy do niego posiekany koperek.
Pierogi z kurkami: ciasto pierogowe rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy je na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi z kurkami gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Porady
- Pierogi z kurkami podajemy na gorąco, najlepiej w towarzystwie usmażonej na złoto cebulki (na maśle lub smalcu) lub skwarek ze słoniny. Danie idzie w parze z różnymi świeżymi kompozycjami warzywnymi, na przykład surówką z białej kapusty, marchewki lub pora. Możemy także posypać pierogi podpieczoną bułką tartą lub parmezanem. Świetnie smakują skropione palonym masłem.
- Miłośnicy szlachetnej sztuki lepienia pierogów powinni zastanowić się nad kupnem specjalnej wykrawarki i maszynki do formownia ciasta w półksiężyce. Z takimi urządzeniami w mig przygotujemy większą porcję ulubionego dania.
- Pierogi z kurkami i boczkiem są smaczne i mają oryginalny aromat. W sezonie możemy zrobić ich więcej i je zamrozić. Pamiętajmy jednak, żeby najpierw dokładnie je wystudzić i rozłożyć na folii spożywczej w taki sposób, żeby krawędzie ciasta się nie stykały.
- Farsz do pierogów z kurek można wzbogacić posiekaną natką pietruszki. Inne popularne zioła i przyprawy, które dobrze komponują się z delikatnym makiem pieprznika jadalnego, to między innymi tymianek, rozmaryn, majeranek i słodka papryka.
- Kurek nie trzeba gotować przed smażeniem, zwłaszcza że będą się jeszcze dusić ze śmietanką. Blanszuje się je wtedy, kiedy są przeznaczone do mrożenia lub marynowania.
Nasze wyśmienite pierogi z kurkami są niezwykle proste w przygotowaniu. Na pewno nie sprawią żadnego problemu ani wytrawnym kucharzom, ani amatorom, którzy dopiero zaczynają lepić je w domowym zaciszu. Farsz składa się z grzybów podsmażonych na maśle z cebulką. Warto dorzucić do niego nieco boczku, który wzmocni smak umami, a także świeżych ziół, ale można go przyrządzić na różne sposoby, z ulubionymi dodatkami. Warto wypróbować takie wersje tego sezonowego dania jak:
Kiedy długo oczekiwany sezon na pieprznik jadalny jest już za pasem, z rosnącą niecierpliwością przeglądamy liczne przepisy na dania z kurek. Są to tak uniwersalne i delikatne w smaku grzyby, że można je serwować w różnych postaciach na posiłek o każdej porze dnia, a także zamieniać na pyszne przetwory. Sprawdźcie kilka najlepszych pomysłów na to, co można zrobić z kurek na obiad, lunch i kolację, a nawet śniadanie:
Jeśli dotknęła nas klęska urodzaju i nie jesteśmy w stanie przerobić wszystkich zebranych grzybów, warto je zamrozić lub włożyć do słoiczków i zakonserwować octową zalewą z przyprawami. Kurki marynowane można podawać w formie przystawki lub dodawać do obiadu, sosów i różnego rodzaju sałatek. Innym, mniej popularnym sposobem na przechowanie grzybów na zimę jest ich kiszenie. Kurki z solanki są delikatniejsze w smaku i są ciekawą alternatywą dla słodko-kwaśnej marynaty.
Komentarze