Są aromatyczne, pełne smaku i pięknie prezentują się na stole. Pierogi z kurkami i boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Sekret ich smaku to dobrze doprawione nadzienie. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy farsz na pierogi z kurkami i rozpieśćcie podniebienia swoich gości!
stockfood
(średnia 4.47 z 192 głosów)
Pierogi z kurkami są smaczne i proste w przygotowaniu. Od czego zacząć? Wodę zagotowujemy. Do większej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy sól i mieszamy. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Najlepiej robić to partiami - 250 ml (szklanka) i wyrabiamy widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie kolejne 70 ml i wyrabiamy ciasto na pierogi. Opcjonalnie możemy dolać jeszcze 1-2 łyżki wody maksymalnie, aby uzyskać elastyczne, dobre ciasto na pierogi. Przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i energicznie wyrabiamy. Odstawiamy na chwilę pod przykryciem, a w tym czasie przygotowujemy farsz na pierogi z kurkami.
Jak zrobić farsz na pierogi z kurkami? Kurki myjemy w zimnej wodzie i czyścimy z ewentualnych zabrudzeń. Grzyby lekko obgotowujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i studzimy. Kiedy już przestygną mielimy je w maszynce. Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na połowie przygotowanego masła. Boczek kroimy w małą kostkę i dorzucamy do cebulki. Po kilku minutach smażenia dodajemy przemielone kurki i wszystko razem smażymy, stopniowo dolewając śmietankę i wrzucając resztę masła. Kiedy farsz będzie już gęsty, doprawiamy go solą i pieprzem, dodajemy koperek, a następnie zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto pierogowe cienko wałkujemy i wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy kółko na pół, a następnie sklejamy brzegi. Gotowe pierogi z kurkami gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty, aż do wypłynięcia na wierzch. Podajemy gorące.
Porady
- Pierogi z kurkami podajemy na gorąco - najlepiej w towarzystwie usmażonej na złoto cebulki. Pierogi z kurkami dobrze komponują się także z surówkami warzywnymi np. surówką z białej kapusty, marchewki z porem.
- Z kurkami świetnie komponują się też słone sery. Warto spróbować też przepisu na pierogi z kurkami i fetą.
- Jeśli lubisz pierogi i często je podajesz zastanów się nad kupnem specjalnej wykrawarki do pierogów oraz maszynki do zlepiania pierogów. Z takimi urządzeniami w mig przygotujesz większą ilość ulubionych pierogów.
- Pierogi z kurkami są smaczne i oryginalne w smaku. W sezonie możesz zrobić ich więcej i zamrozić. Pamiętaj jednak, aby przed mrożeniem dokładnie wystudzić pierogi i rozłożyć je na folii spożywczej w taki sposób, aby pierogi z kurkami nie dotykały się.
- Miłośniczkom i miłośnikom pierogów z grzybami polecamy także pierożki z gąskami.
- Innym ciekawym pomysłem na lekkie pierogi, które świetnie łączą się z innymi potrawami, są chińskie pierożki na parze.
Pierogi z kurkami możesz wzbogacić dodając do nich kapustę. Jak zrobić pierogi z kurkami i kapustą? 400g kurek oczyść i umyj w zimnej wodzie. Wrzuć do osolonej wody i gotuj przez 10 minut. Wyjmij kurki na sito i poczekaj, aż zleci nadmiar wody. Na patelnię włóż łyżkę masła i posiekaną na drobno dużą cebulę. Podsmaż na złoty kolor. Kurki oraz 100g kiszonej kapusty przemiel w maszynce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli, dopraw solą oraz pieprzem i podsmaż na małym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki. Farsz do pierogów z kurkami i kapustą odstaw do ostygnięcia.
Komentarze