Ryba w cieście

Ryba w cieście to pyszna alternatywa dla tradycyjnej ryby smażonej w panierce z bułki tartej. Jest to świetna propozycja obiadowa, ale z powodzeniem możemy serwować ją także na przyjęciu w roli przystawki lub w czasie Bożego Narodzenia. Do przygotowania tej potrawy najlepiej wybrać filety rybne, np. z dorsza, soli czy morszczuka. Przed jej przygotowaniem, warto je wcześniej oczyścić z ości i skropić cytryną, by pozbyć się jej nieprzyjemnego gorzkiego posmaku. Poniżej podajemy łatwy i szybki przepis.

dodany przez: Kulinarna Ania

ryba

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.3 z 198 głosów)

Ryba w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąka ziemniaczana 1.

    Przygotowanie ryby: jeśli używamy mrożonych filetów rybnych, przed przygotowaniem i panierowaniem w cieście należy je rozmrozić, a następnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy przyprawy i proszek do pieczenia. Mieszamy, dodajemy jajko oraz wodę, całość mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto do ryby powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  • Olej do smażenia 2.

    Smażenie ryby: na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby zanurzamy w cieście (najwygodniej za pomocą szczypiec lub widelca) i smażymy na patelni, aż do zrumienienia. Gotowe kawałki ryby w cieście wyciągamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kalorie: 200

Porady

  • Pyszny będzie zarówno dorsz w cieście, jak i panga, a nawet mniej popularna sola lub tilapia. Wybierajmy jednak kawałki ryby bez skóry – panierujemy bowiem całą rybę, więc powinna być gotowa do konsumpcji.
  • Rybę możemy smażyć na oleju słonecznikowym, jednakże znacznie zdrowszą alternatywą jest olej rzepakowy. Opcjonalnie możemy też wykorzystać masło klarowane lub olej kokosowy.
  • Rybę w cieście należy przygotować z filetów rybnych – zwykle polecany jest dorsz, ale z powodzeniem można zastąpić go każdą inną rybą.
  • Świetną wariacją na temat naszego przepisu jest ryba w cieście naleśnikowym.Jej przygotowanie zaczynamy od usmażenia naleśników, następnie (po ich ostudzeniu), zawijamy w nie przyprawioną rybę i obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu przez kilka minut z każdej strony.
  • Jeśli chcemy, by nasza ryba w cieście była naprawdę chrupiąca, to z powodzeniem możemy przygotować ją w głębokim tłuszczu we frytkownicy.
  • Ciekawą alternatywą jest też ryba w cieście piwnym. 

Notka redakcyjna

Ryba w cieście zamiast tradycyjnej panierki

Ryba w cieście jest świetnym zamiennikiem dla znacznie częściej spotykanej ryby smażonej w panierce. Z powodzeniem możemy podawać ją na obiad, np. wraz z purée ziemniaczanym, frytkami lub ziemniaczkami opiekanymi w piekarniku, a także – obowiązkowo – również z warzywami (np. ze świeżym ogórkiem) i opcjonalnie z sosem np. tatarskim czy czosnkowym. Warto podejść kreatywnie do dodatków, zwłaszcza jeśli przygotowujemy danie na wyjątkową okazję. Tradycyjne frytki można zastąpić warzywnymi, np. z buraka, z różnokolorowych marchewek, z pietruszki. Ziemniaki można zapiec w plastrach, dodatkowo doprawiając je słodką papryką lub czosnkiem, a nawet posypując je odrobiną cheddara. Rybę w cieście możemy też serwować w roli przystawki na przyjęciu czy spotkaniu w gronie znajomych. Świetnie odnajdzie się również na wigilijnym stole.


Jak przygotować ciasto do ryby? 

Ryba w cieście wymaga przygotowania odpowiedniego ciasta – chociaż to filety rybne są głównym bohaterem tego dania, to jednak ciasto jest ważnym dodatkiem i wpływa na ostateczny smak naszej potrawy.Podstawą w cieście do ryby jest mąka – najlepiej użyć pszennej i ziemniaczanej w proporcji 3:1. Mąkę pszenną możemy bez problemu zastąpić inną. Oprócz tego niezbędne jest jajko (możemy wykorzystać je w całości lub użyć tylko ubitego białka), a także proszek do pieczenia i przyprawy. W tak przygotowanym cieście obtaczamy filety rybne i smażymy na głębokim tłuszczu (np. oleju słonecznikowym lub rzepakowym czy na maśle klarowanym).


Jaka ryba na obiad? 


Na obiad najlepiej wybierać ryby ze zrównoważonych połowów, a także te gatunki ryb, które nie są zagrożone wyginięciem. Tego typu informacje można uzyskać na stronie WWF. W Polsce najczęściej jadane ryby to: łosoś, śledź, dorsz, makrela, tuńczyk. Przy czym te dwie ostatnie spożywane są najczęściej w postaci wędzonej (makrela) lub w puszcze (tuńczyk). Na obiad najchętniej wybieramy dorsza lub łososia. Jednakże zdecydowanie to właśnie dorsz lepiej nadaje się do panierowania lub przygotowania ryby w cieście. 
 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy