REKLAMA

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański tradycyjnie robiony jest na Wigilię, ale można podawać go również na co dzień. Popularność zyskują wersje jarskie z różnymi dodatkami, np. z tofu lub ciecierzycą. Świąteczną kapustę można zrobić z pieczarkami zamiast z grzybami leśnymi, dzięki temu będą mogły ją zjeść również dzieci poniżej 12 roku życia. Podpowiadamy, jak przygotować to wyjątkowe danie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne bigos

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 169 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Cebula: wlewamy do garnka oliwę, rozgrzewamy, następnie kroimy dwie średnie cebule. Podsmażamy przez kilka minut, mieszamy, żeby się nie przypaliła.

  • 2.

    Kiszona kapusta: odciskamy z nadmiaru soku, ale nie za bardzo, inaczej straci swój kwaśny smak (nie wylewamy soku, w razie czego będzie można go użyć do doprawienia). Kroimy kapustę na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z cebulą.

  • 3.

    Grzyby i przyprawy: pieczarki myjemy, obieramy i podsmażamy przez kilka minut, żeby pozbyć się z nich wody. Grzyby leśne wcześniej namaczamy, choć nie jest to konieczne, można dodać suszone bezpośrednio do bigosu wegetariańskiego. Następnie dodajemy do kapusty pokrojone śliwki, ale niezbyt drobno, a także ziele angielskie, listki laurowe, paprykę słodką i ostrą i pieprz mielony – przyprawy dodajemy do smaku. Całość zalewamy wodą, do zakrycia bigosu wigilijnego.

  • 4.

    Gotowanie bigosu: gotujemy około 3 godziny, na małym ogniu. Mieszamy, co jakiś czas, żeby kapusta nie przypaliła się. W razie potrzeby podlewamy wodą lub sokiem z kapusty kiszonej. Zostawiamy do wystygnięcia i chowamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje na następny dzień, gdy wszystkie smaki przegryzą się.

  • 5.

    Opcjonalnie: można dodać też dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Smak podkręcimy, dolewając odrobinę śliwowicy bądź wcześniej podsmażone kiełbaski sojowe.

Porady

  • Możemy zdecydować się na jeden rodzaj grzybów. Przypominamy, że dzieci do 12 roku życia nie mogą spożywać grzybów leśnych.
  • W naszym przepisie na bigos wegetariański pojawiają się suszone podgrzybki, ale można użyć również innych grzybów leśnych. Sprawdzą się też w wersji mrożonej.
  • Kapustę można uzupełnić o dodatki, np. paprykę, marchewkę, cukinię, soczewicę, ciecierzycę. Popularny jest też bigos wegetariański z tofu, które jest doskonałym źródłem białka.
  • Zamiast oliwy można użyć olej lniany, który stosowany jest do potraw wigilijnych.
  • Bigos najlepiej smakuje na drugi lub nawet trzeci dzień, najlepiej po kilkukrotnym schłodzeniu i podgrzaniu.
  • Żeby ugotować dobry bigos, najlepiej użyć duży garnek z grubym dnem. Wszystkie składniki trzeba dość długo dusić na małym ogniu. Ważne jest, żeby w garnku zawsze było trochę wody, inaczej bigos szybko się przypali. Całość mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką.
  • Nasza kapusta bez mięsa jest jednocześnie bigosem wegańskim, ponieważ przepis nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.

Notka redakcyjna

Bigos wegetariański – przyprawianie

Do wegetariańskiego bigosu można z powodzeniem używać tych samych przypraw, co w przypadku bigosu mięsnego. Doskonale sprawdzi się liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczyca, ziarna jałowca, kminek czy majeranek. Aromatu potrawie doda dolanie odrobiny czerwonego wina, żubrówki czy gorzkiej żołądkowej. Wegetariański bigos można też z powodzeniem doprawić czosnkiem lub świeżymi ziołami np. tymiankiem, cząbrem czy oregano.

 

Jaka kapusta na bigos jest najlepsza?

Choć niektórzy twierdzą, że potrawę tę można przygotować jedynie z kiszonej kapusty, tak naprawdę świeża, biała kapusta, a nawet młoda kapusta też doskonale się sprawdzą, choć smak będzie oczywiście zupełnie inny. Aby dobrze doprawić bigos wegetariański, trzeba go kilkukrotnie próbować podczas gotowania. Wiele bowiem zależy od samej kapusty i od tego, jak bardzo jest kwaśna. Jednak bigos wigilijny tradycyjnie przygotowujemy z kiszonej kapusty, ewentualnie z mieszanej.

 

Ile kalorii ma bigos wegetariański?

Miłośnicy tradycyjnego bigosu z mięsem często narzekają, że pomimo walorów smakowych, jest to potrawa dość tłusta i ciężka. Oczywiście wszystko zależy od sposobu przyrządzania i rodzajów wykorzystanego mięsa. Mimo to nie da się ukryć, że bigos wegetariański jest jednak lżejszy i zdecydowanie mniej kaloryczny.

Średnio można przyjąć, że bigos wegetariański ma około 80 kcal i 6 g tłuszczu na 100 g potrawy. Dla porównania tradycyjny bigos z mięsem to 112 kcal i 7 g tłuszczu. Wersja jarska to dobra opcja dla osób, które chcą zrzucić trochę zbędnych kilogramów. To także świetna alternatywa dla wegetarian i wegan. Taki bezmięsny bigos można też postawić na wigilijnym stole.

 

Krótka historia bigosu

Bigos to tradycyjna polska potrawa. I choć kojarzy się nam głównie z kapustą, tak naprawdę początkowo wcale jej nie zawierał. Staropolski bigos bardziej przypominał tłusty gulasz z różnych rodzajów mięs, doprawiony winem i korzennymi przyprawami. Dopiero słynna Lucyna Ćwierczakiewiczowa wymyśliła bigos, którego głównym składnikiem była kapusta. Przepis ten stał się prawdziwym hitem. Dzisiejsi mistrzowie kuchni idą jeszcze o krok dalej i na naszych stołach coraz częściej gości bigos wegetariański.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy