Pierogi z serem i szpinakiem

Bardzo smaczne pierogi z serem i szpinakiem. Do podania prosto z wody, ale pierogi z serem i szpinakiem będą równie pyszne odsmażone na patelni.

Pierogi

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.27 z 219 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • sól
  • Farsz:
  • 1/2 kg sera białego
  • 30 dkg szpinaku z ogonkami
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • Jajko
  • 1 cebula
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć miseczką żeby odpoczęło.Szpinak przebrać, umyć podsmażyć na maśle ze zmiażdżonym czosnkiem. Ser przecisnąć przez praskę, szpinak wylać na sitko, odsączyć, posiekać nożem, dodać do sera. Wymieszać, dodać jajko, sól i pieprz.
  • 2.Rozwałkować ciasto, wykrawać krążki, nakładać farsz, zwijać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 min od wypłynięcia. Gotowe pierogi polać olejem z przesmażoną cebulką. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy