Pierogi z serem i szpinakiem

Bardzo smaczne pierogi z serem i szpinakiem:)

Pierogi

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 214 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • sól
  • Farsz:
  • 1/2 kg sera białego
  • 30 dkg szpinaku z ogonkami
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • Jajko
  • 1 cebula
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć miseczką żeby odpoczęło.Szpinak przebrać, umyć podsmażyć na maśle ze zmiażdżonym czosnkiem.Ser przecisnąć przez praskę, szpinak wylać na sitko , odsączyć, posiekać nożem, dodać do sera .wymieszać ,dodać jajko,sól i pieprz.
  • Rozwałkować ciasto , wykrawać krążki , nakładać farsz ,zwijać pierogi.Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 min od wypłynięcia.
  • Gotowe pierogi polać olejem z przesmażoną cebulką.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy