REKLAMA

Pierogi z serem i szpinakiem

Pierogi z serem i szpinakiem w najlepszym przepisie na rodzinny obiad. Ciasto jest elastyczne, nie za cienkie, a warzywny, szpinakowy farsz z dodatkiem sera smakuje wprost idealnie. Wielu osobom takie pierogi ze szpinakiem i twarogiem kojarzą się z kuchnią babci - nic dziwnego, to jarskie danie często robi się w polskich domach. Zobacz, jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem. 

dodany przez: Julita gotuje

Pierogi

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.28 z 220 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie farszu: szpinak myjemy w zimnej wodzie, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Twaróg kruszymy w miseczce. Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy chwilę czosnek. Dodajemy szpinak i przesmażamy, aż zmniejszy objętość, a płyn wyparuje. Po lekkim przestudzeniu łączymy z twarogiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

  • 2.

    Przygotowanie ciasta na pierogi: mąkę łączymy z solą i ciepłą wodą, zagniatając elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko i wycinamy kółeczka. Do każdego dodajemy po łyżeczce farsz szpinakowo-serowego. Sklejamy.

  • 3.

    Gotowanie i podanie pierogów: pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy po około 2 minutach wypłyną na wierzch, odcedzamy i podajemy solo lub np. ze smażoną, duszoną cebulką.

Porady

  • Jaki ser do pierogów ze szpinakiem wybrać? Twaróg to dobry wybór, ale pyszna będzie też feta lub ricotta. Jeśli sięgasz po twaróg, postaw na produkt dobrej jakości, najlepszym wyborem będzie tłusty biały twaróg, który nie jest mielony na gładką masę. 
  • Pierogi z serem i szpinakiem możesz podać tuż po przygotowaniu, ale równie smaczne będą, gdy obsmażysz je na patelni. Obsmażanie to dobry sposób na odgrzanie pierogów np. następnego dnia.
  • Farsz na pierogi ze szpinakiem i serem najlepiej zrobić od razu po przygotowaniu poszczególnych składników, będzie wtedy najsmaczniejszy, a szpinak nie straci jędrności. 
  • Najlepsze pierogi uzyskasz, gdy do ciasta użyjesz białej mąki pszennej. Najlepiej sięgnąć po mąkę typ 500 lub 650. Możesz użyć także mąki pełnoziarnistej, ale musisz liczyć się z tym, że ciasto na pierogi będzie bardziej twarde. 
  • Pierogi szpinakowe dobrze komponują się z pieczoną cebulką i czosnkiem, masłem szałwiowym, parmezanem oraz z surówkami warzywnymi. 
  • Pierogi dobrze się mrożą, wiec jeśli lubisz pierogi z serem i szpinakiem, możesz zrobić ich więcej, a następnie zamrozić. Pamiętaj, jednak aby przed włożeniem ich do zamrażarki dobrze je wystudzić. 
  • Wielkość pierogów jest uzależniona od preferencji kulinarnych autora. Jeśli zrobisz duże pierogi gotuj je troszkę dłużej. 
  • Jeśli lubisz pierogi i często je robisz w domu, rozważ kupno ręcznej wykrawarki do pierogów. Ten gadżet ułatwia i przyspiesza pracę, a pierogi są tego samego rozmiaru. Przy pracy pomocna będzie także foremka do wycinania krążków na pierogi. 
  • Ważną czynnością przy robieniu pierogów jest sklejenie brzegów. Źle sklejone pierogi skutkują wylanym farszem w czasie gotowania. Do sklejenia pierogów użyj widelca (sklej oba brzegi pieroga, a następnie odciśnij widelcem prążki) lub ręcznej maszynki do klejenia pierogów. 
  • W przepisie użyto świeżego szpinaku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać mrożony szpinak. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy