Pierogi z makiem i serem

Ocena:

4.48 (202)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pierogi z makiem i serem to wigilijna propozycja na słodko. Nie tylko doskonale smakują, ale także przepięknie prezentują się na świątecznym stole. Ciasto z ziarenkami maku to prosty pomysł, który zmieni zwykłe pierogi w prawdziwe dzieło sztuki. Zobaczcie, jak łatwo zrobić wigilijne pierogi z makiem i zaserwujcie je na święta!

Składniki:

  • mąka  625 g

  • jajka  2 szt.

  • woda  250 ml

  • sól  1 szczypta

  • mak  30 g

  • twaróg  400 g

  • cukier waniliowy  8 g

  • cukier puder  20 g

  • skórka pomarańczowa  35 g

  • orzechy włoskie  30 g

Pierogi z makiem i serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środku robimy dołek i wbijamy w niego 1 całe jajko. Następnie dolewamy ciepłą wodę, olej i dosypujemy sól oraz mak. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 15-20 minut.

    Ciasto na pierogi
  • Krok 2:

    Przygotowanie farszu: Drugie jajko rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Białko odkładamy, a żółtko ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i twarogiem. Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i orzechy i wszystko delikatnie mieszamy.   

    masa-makowa
  • Krok 3:

    Formowanie pierogów: Ciasto rozwałkowujemy cienko i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny masła i gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

    Ciasto na pierogi - stolnica - mąka

Porady

  • Pierogi z makiem na słodko to fantastyczna alternatywa dla ciast i z powodzeniem mogą zastąpić świąteczne makowce.
  • Wigilijne pierogi makowe można podać też na drugi dzień świąt, zarówno jako obiad na słodko, jak i na deser.
  • Do ciasta na pierogi z makiem można dodać też odrobinę cukru wanilinowego lub aromatu o ulubionym zapachu.
  • Pierogi z makiem można też przyrządzić na zwykłym cieście, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Warto więc zrobić od razu podwójną porcję klasycznego ciasta pierogowego i wykorzystać je zarówno do słonych, jak i słodkich pierogów.
  • Pierogi makowe świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Można je także odgrzać lub podsmażyć na maśle, a będą równie pyszne.
  • Choć zwykle kojarzymy pierogi z makiem na słodko, ciasto makowe można wykorzystać też do wytrawnych pierogów. Urocze czarne ziarenka będą pasowały do pierogów ze szpinakiem, z burakami, a nawet z dynią.


Zobacz też: pierogi buraczane

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jaka mąka na pierogi?

Z jakiej mąki pierogi wyjdą najlepiej? Pierogi z makiem i serem można przygotować właściwie z każdej mąki, również bezglutenowej czy z orzechów. Ciasto na pierogi najlepiej jednak wychodzi ze zwykłą pszenną mąkę typu 500. Zastanawiacie się ile mąki do pierogów będzie trzeba na waszą rodzinę? Zazwyczaj z 1 kilograma mąki wychodzi 50 do 70 pierogów, w zależności od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto.

Jaki mak do pierogów?

Masa makowa do pierogów może być przygotowana na kilka sposobów. Nasze babcie, tradycyjnie, przygotowywały pierogi z makiem mielonym, jednak obecnie często decydujemy się na łatwiejszą opcję, czyli gotowa mieszankę maku z bakaliami. Takie pierogi z makiem z puszki to znacznie szybsza wersja, która pozwoli zaoszczędzić sporo czasu przy świątecznych przygotowaniach.

Dodatki do pierogów makowych

Pierogi serowo-makowe można wzbogacić przeróżnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podbiją ich smak i aromat. Najpopularniejszym połączeniem są oczywiście pierogi z makiem i bakaliami, ale do masy makowej świetnie sprawdzą się także świeże owoce. Warto wypróbować pierogi ze śliwkami, jabłkami i gruszkami ale najpyszniejszym połączeniem są pierogi z makiem i wiśniami. Innym pysznym pomysłem jest dodatek czekolady lub wiórek kokosowych. Pierogi makowe świetnie też smakują ze świeżo startą skórką z cytryny.

Pierogi makowe pieczone, smażone czy gotowane?

Gotowanie to nie jedyny sposób obróbki, gdyż pierogi makowe można przygotować na wiele sposobów. Wszystkim fanom ciast i ciasteczek, z pewnością posmakują pierogi z makiem pieczone w piekarniku, natomiast tym, którzy lubią faworki i pączki polecamy pierogi drożdżowe z makiem smażone na oleju. Każda z tych wersji smakuje inaczej, ale wszystkie są warte spróbowania!

Jak podawać pierogi z makiem i serem?

Pierogi z makiem na słodko warto przed podaniem polać śmietaną, jogurtem naturalnym, miodem lub roztopionym masłem. Łasuchom polecamy polać takie makówki roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką mlecznej lub białej czekolady. Przepyszną okrasą do słodkich pierogów jest także kogel mogel. Równie pysznie smakują pierogi z makiem i sosem waniliowym. Jeśli lubicie pierogi z zasmażką, oprócz tradycyjnej omasty z bułki tartej i masła, warto wypróbować też taką ze zmielonych orzechów!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne