Pierogi makowe z serem

Pierogi na słodko na Wigilię? Czemu nie! Te zawierają wszystko to, co lubimy najbardziej - aromatyczny mak, biały ser i pomarańczową skórkę.

Pierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 201 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • jajko
  • ok. szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3 łyżki suchego maku
  • Farsz:
  • 40 dag białego sera
  • duże żółtko
  • torebka dobrego cukru waniliowego
  • cukier puder
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • posiekanej
  • 2–4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na ciasto: mąkę przesiewamy
  • na środku robimy dołek
  • wbijamy w niego jajko
  • dodajemy wodę
  • olej
  • sól i mak. Mieszamy i zagniatamy gładkie
  • sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy cienko
  • szklanką wycinamy kółka.
  • Na farsz: ser ucieramy z żółtkiem
  • cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku
  • mieszamy ze skórką i orzechami. Na przygotowane kółka z ciasta kładziemy porcje farszu
  • zlepiamy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem masła
  • gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia
  • wyławiamy łyżką cedzakową.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Bardzo dobrze smakują zapijane tradycyjnym kompotem z suszu. Pierogi można także upiec na złoto.

Zobacz też: pierogi buraczane

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy