Pierogi makowe z serem

Pierogi na słodko na Wigilię? Czemu nie! Te zawierają wszystko to, co lubimy najbardziej - aromatyczny mak, biały ser i pomarańczową skórkę.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
20 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • jajko
  • ok. szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3 łyżki suchego maku
  • Farsz:
  • 40 dag białego sera
  • duże żółtko
  • torebka dobrego cukru waniliowego
  • cukier puder
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej
  • 2–4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Na ciasto: mąkę przesiewamy, na środku robimy dołek, wbijamy w niego jajko, dodajemy wodę, olej, sól i mak. Mieszamy i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy cienko, szklanką wycinamy kółka.
  2. Na farsz: ser ucieramy z żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku, mieszamy ze skórką i orzechami. Na przygotowane kółka z ciasta kładziemy porcje farszu, zlepiamy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem masła, gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia, wyławiamy łyżką cedzakową.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Bardzo dobrze smakują zapijane tradycyjnym kompotem z suszu. Pierogi można także upiec na złoto.

Zobacz też: pierogi buraczane

wigilia obiad pierogi mak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze