REKLAMA

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami

Chrupiące pierogi pieczone z kapustą i grzybami jednoznacznie kojarzą się z Wigilią. I nic dziwnego! Pierogi pieczone doskonale pasują do barszczu, mogą być przekąską po Wigilii i w święta.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi pierogi pieczone

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 161 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-maka-pszenna- 1. Ciasto: do przesianej mąki dodajemy masło i smalec, siekamy nożem na piasek. Dodajemy kwaśną śmietanę, żółtko, cukier puder i szczyptę soli, wbijamy jedno jajko, dokładnie, ale szybko zagniatamy ciasto (zbyt długie wyrabianie powoduje utratę kruchości). Owijamy folią lub ściereczką, wkładamy na 2–3 godz. do lodówki.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 2. Farsz: umyte grzyby moczymy na noc, następnego dnia gotujemy, odcedzamy. Kapustę przepłukujemy, odciskamy, siekamy, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym wywarem z grzybów, gotujemy ok. 30 minut, odparowujemy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  • suszone-grzyby-fot.iStock (1) (1) (1) 3. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni, wycinamy kółka lub kwadraty, nadziewamy farszem, dokładnie zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozmąconym z mlekiem jajkiem i pieczemy ok. 30 min w temp. 200–220ºC.

Porady

Delikatny farsz - w tym kapusta - to zasługa odpowiedniego rozdrobnienia produktów. Do mielenia i szatkowania przyda się wielofunkcyjne urządzenie - idealne do każdej kuchni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy