REKLAMA

Pierogi drożdżowe ze śliwkami

Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: ok. 30 minut
Porcja: 380 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 172 głosów)


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • żółtko
  • jajko
  • szczypta soli
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 10 dag migdałów, orzechów włoskich i laskowych

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka, odstawić na 15 minut. Masło stopić. Mąkę przesiać do miski, wlać resztę mleka i stopione masło, dodać rozczyn drożdżowy, żółtko, jajko, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, mocno ugniatając. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ponownie ugnieść, odstawić jeszcze na 30 minut.
  • Nadzienie: wszystkie bakalie i śliwki drobno pokroić (śliwki można wcześniej namoczyć w aromatycznym alkoholu).
  • Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdym ułożyć łyżeczkę masy bakaliowej, dokładnie zlepić (wierzch pierożków można udekorować ciastem).
  • Pierożki ułożyć w natłuszczonej formie, piec ok. 30 minut w temp. 220°C. Podawać z gęstą śmietaną.

Kalorie: 380

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy