Pieczone pierożki z indykiem i porem

rewelacyjne, aromatyczne i smaczne !

Pierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 174 głosów)

Składniki:

  • Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g pora (po kawałku białej i zielonej części)
  • 2 cebule
  • 60 g sera żółtego
  • sól, pieprz czarny mielony
  • Ciasto: 200 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO: Do miski wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i gorącą wodę, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sól, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe zostawiamy na około 30 minut by odpoczęło. FARSZ: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do miski (bez tłuszczu). Pora kroimy w prążki i również smażymy około 5 minut, dodajemy do cebuli (również bez nadmiaru tłuszczu, na którym smażyliśmy). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przekładamy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i czosnkiem niedźwiedzim i smażymy. Usmażone mięso blendujemy blenderem, przekładamy do miski. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek siekamy, przekładamy do miski, przyprawiamy, mieszamy.Ciasto drożdżowe dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy dość sporą porcję farszu i zlepiamy brzegi. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 16-18 minut (bez termoobiegu).

Porady

Pierożki najlepiej smakują na ciepło z dowolnym sosem, np. czosnkowym czy surówką bądź sałatką.

Zobacz też: kruche pierożki z kapustą i grzybami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy