Drożdżowe pierogi smażone

Ich oryginalna nazwa to pierogi, różnią się od pączków, które znamy...

dodany przez: joaantek

ciasto drożdżowe Desery Pierogi Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 211 głosów)


Składniki:

  • Ciasto
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 600-700 ml mleka
  • Nadzienie
  • ok 40 dag sera białego
  • żółtko
  • 4-6 łyżek cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • osobno
  • 4-5 jabłek
  • 4-6 łyżek cukru
  • cynamon do smaku
  • osobno
  • jagody mrożone lub świeże
  • 4-6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto
  • Drożdże rozpuścić z odrobiną mleka i cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść luźne ciasto (luźniejsze jak na tradycyjne pierogi, mniej więcej jak na pączki). Wyrabianie cista najlepiej zacząć od mniejszej ilości mleka, w razie potrzeby dolać. Gdy ciasto będzie się lało, dodać trochę mąki. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Jak wyrośnie wałkować na ok 0,5 cm i wycinać duże koła (np. salaterką). Do środka każdego koła nakładać farsz, zlepiać je na środku i lekko spłaszczyć. Tak przygotowane pierogi smażyć w dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
  • Nadzienie
  • Ser biały zmieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym i zwykłym.
  • Jabłka obrać ze skórek, potrzeć na tarce na grubych oczkach i zmieszać z cukrem i cynamonem.
  • Jagody zmieszać z cukrem.
  • Są to propozycje nadzienia. Do środka można dać nasze ulubione owoce lub mięso.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy