Pierogi drożdżowe smażone

Pierogi drożdżowe smażone to pyszny pomysł na przekąskę, która sprawdzi się na każdą okazję. Są rumiane, pachnące i absolutnie rozkoszne. Tym razem przedstawiamy smażone pierogi z serem, ale ten przepis można przygotować z rozmaitymi farszami na słodko i słono. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe i eksperymentujcie z różnymi połączeniami smakowymi!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto drożdżowe pierogi

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 213 głosów)

Pierogi drożdżowe smażone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe - wyrastanie 1.

    Ciasto: Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru. 550 g mąki przesiewamy do miski, wlewamy do niej szklankę ciepłej wody, łyżkę oleju i wbijamy jajko.  Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy drożdżowy zaczyn. Zagniatamy ciasto i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę mąki, aby nie było zbyt "luźne". Kiedy ciasto będzie już odklejało się od blatu, wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

  • Sernik na cieście kruchym 2.

    Nadzienie: Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. 

  • pierogi-drozdzowe 3.

    Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy  na podsypanym maką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Następnie wycinamy z niego kółka, przy pomocy szklanki. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczkę farszu, składamy kółko na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Możemy zrobić na brzegach falbankę albo docisnąć je przy pomocy widelca. Gotowe pierogi  lekko odsypujemy mąką, aby się nie sklejały i odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut. 

  • smazenie pierogow 4.

    Smażenie: W dużym garnku rozgrzewamy olej  i wrzucamy pierogi małymi partiami. Smażymy z obu stron po około 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową z garnka i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je s nadmiaru tłuszczu. 

Porady

  • Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i drożdże warto wyciągnąć z lodówki godzinę przed gotowaniem.
  • Nie wolno wrzucać zbyt dużo pierogów na raz do smażenia. Najlepiej smażyć je małymi partiami, aby mogły swobodnie pływać w oleju.
  • Pierogi drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu warto przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym.
  • Jeśli olej rozgrzeje się za mocno, wrzuć do garnka odkrojony kawałek surowego ziemniaka. Pomoże on szybciej wyrównać temperaturę tłuszcz.
  • Aby pierogi chłonęły mniej tłuszczu, ciasto drożdżowe na pierogi smażone można wzbogacić odrobiną alkoholu lub octu,
  • Fankom i fanom wariacji na temat ciasta na pierogi polecamy także słodkie pierogi na maślance oraz smażone pierogi z czerwoną kapustą
  • Na przekąskę warto również zrobić słodkie pierogi z budyniem.

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe na pierogi

Wielu z nas zastanawia się jak zrobić ciasto na pierogi smażone, tymczasem jest to właściwie takie samo ciasto jak na pączki. Te receptura jest tania i prosta, wystarczy tylko mąka, drożdże, cukier, mleko i jajko. Aby przepis na ciasto na pierogi drożdżowe wyszedł idealnie, nie wolno go wyrabiać zbyt długo, ani zbyt krótko. Musimy wyczuć moment, gdy ciasto nie lepi się już do blatu i rąk, ale wciąż jest puszyste i dosyć "luźne". Takie ciasto drożdżowe można zarówno usmażyć, jak i upiec w piekarniku.

Jak lepić pierogi drożdżowe?

Smażone pierogi drożdżowe zwykle lepimy dokładnie tak samo, jak te do gotowania, ale są także inne sposoby. Wyrośnięte ciasto można uformować w przeróżne kształty, na przykład w trójkąty, koperty lub sakiewki. Wszystkie te metody łączy jednak pewna zasada. Ciasto drożdżowe musi wyrastać wcześniej przez co najmniej godzinę, a po ulepieniu pierożków, ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia, a dopiero potem smażymy. 

Jak smażyć pierogi?

Smażenie pierogów przypomina produkcję pączków. Do smażenia na głębokim tłuszczu przede wszystkim potrzebujemy dużego, najlepiej wysokiego garnka. Na czym smażyć pierogi z ciasta drożdżowego? Najlepszy będzie olej rzepakowy, tłuszcz palmowy lub smalec. Cokolwiek wybierzemy, musimy bardzo mocno rozgrzać tłuszcz w garnku, gdyż w zbyt niskiej temperaturze ciasto na pierogi będzie go chłonęło. Temperatura nie może być jednak zbyt wysoka, bo ciasto błyskawicznie spali się od zewnątrz, a w środku pozostanie surowe. Idealna temperatura do smażenia pierogów to nie więcej niż 180 stopni Celsjusza. Pierożki wrzucamy na olej tak, aby mogły swobodnie w nim pływać i kiedy staną się złote, obracamy je na drugą stronę. 

Pomysł na pierogi smażone

Drożdżowe pierogi są pyszne zarówno na słodko, jak i na słono, a pomysłów na nadzienia jest całe mnóstwo. Farsz na pierogi w cieście drożdżowym może być przygotowany ze szpinaku, łososia, grzybów, kapusty, mięsa czy serów. Z kolei w wersji deserowej, można je nadziać bakaliami, twarogiem, makiem czy różnymi owocami. Najbardziej polecamy nadziewanie jagodami, jabłkami i wiśniami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy