Barszcz czerwony, czysty

Pikantny, czysty barszczyk. Nie tylko na Wigilię :)

Dodany przez:

Barszcz czerwony, czysty

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 200g mrożonych grzybów leśnych (ewentualnie mogą być suszone)
  • 5-6 czerwonych buraków
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 3-4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • garść siekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Przygotować dwa garnki. Do większego wlać ok 1 litr wody. Wrzucić obrane, przekrojone na pół buraki, oraz obrane i przekrojone na pół cebule. Do mniejszego garnka wlać ok 0,5 litra wody. Wrzucić do niego obraną i umytą włoszczyznę (w całości), rozmrożone grzyby, i obrany, przekrojony na pół czosnek. Dodać 1 kostkę rosołową. Gdy warzywa się ugotują przygotować trzeci, duży garnek. Używając sitka do odsączania przelać do trzeciego garnka obydwa wywary. Tak powstałą zupę doprawić octem, solą, pieprzem i cukrem. Dodać też sok z cytryny, ziele angielskie i liście laurowe. Na koniec wsypać do zupy garść posiekanej pietruszki. Smacznego!
warzywa obiad barszcz wegetariańska zupa buraki czerwony czysty wigilijny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy