BARSZCZ UKRAIŃSKI-PROSTY I SZYBKI

Barszcz ukraiński-jest to szybka i pożywna zupa.W innej wersji i z uszkami jest podawany na Wigilię.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 233 głosów)

Składniki:

  • 4 czerwone buraki-500 gram,
  • (Zamiast buraków świeżych użyłam słoik 500 gramów buraczków z przetworów własnych startych na gruby wiór).
  • 1 marchewka-15 dag.,
  • 1 pietruszka-10 dag.,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka fasoli białej-400 gram / 240 gram,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 2 dowolne kostki rosołowe, np. grzybowa i wołowa,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 6-10 ziaren pieprzu świeżo zmielonego,
  • 1 łyżka octu, lub 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • przyprawa do zup-maggi-do smaku.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Warzywa-marchew, pietruszkę, ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
  • Potem dodać do tego wywaru 500 gram, zagotowanych wcześniej, potartych na grubych oczkach buraków czerwonych (wyrób własny).
  • Jak, kto nie ma ze słoika, to musi wcześniej ugotować 4 buraki i zetrzeć je na tarce i wtedy dodać.
  • 200 ml kwaśnej śmietany wlać do wrzątku.
  • (Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
  • Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody), 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny dla zakwaszenia.
  • Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
  • Gotować, aż zakipi.
  • Do barszczu dać 400 lub 240 gramową puszkę odsączonej, białej fasoli, by było szybciej.
  • Barszcz czerwony, bez warzyw spożywamy, np. z krokietem, pasztecikami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy