REKLAMA

Przepisy z lubczykiem

23 przepisów

lubczyk-iStock (1)

Lubczyk to roślina z rodziny selerowatych. W kuchni naszych mam i babć znany był jako konieczny dodatek do rosołu, pasztetu lub pieczonego mięsa. Ceniony za wyjątkowy zapach, przypominający anyż. W tradycji ludowej lubczyk uznawano za afrodyzjak. Szczególnie przypisując mu działanie magiczne. Uważano, że szczypta lubczyku dodana do zupy sprawi, że wybranek zakocha się ze wzajemnością. Lubczyk ogrodowy pochodzi z terenów Iranu lub Afganistanu. Jest łatwy w uprawie, więc szybko rozprzestrzenił się po innych krajach Europy. Wraz z historycznymi podbojami lubczyk zadomowił się w kuchni greckiej i włoskiej. Lubczyk jako przyprawa sprawdza się w formie suszonej, jak i świeżej. Suszony lubczyk będzie intensywniejszy w smaku. Świeży natomiast bardziej aromatyczny. Zobaczcie, jak można wykorzystać lubczyk w przepisach kulinarnych.

Lubczyk – właściwości

Lubczyk w medycynie ludowej miał zawsze przypisywane działanie moczopędne, pomagał walczyć z niestrawnością. Lubczyk ma również działanie rozkurczowe, zmniejszające ból związany ze skurczami mięśni. Picie lubczyku łagodzi bóle menstruacyjne i ma działanie rozluźniające. Przez działanie rozkurczowe nie poleca się picie lubczyku w ciąży. Istnieje ryzyko wcześniejszego porodu.

Lubczyk – zastosowanie

Lubczyk jako przyprawa stosowany jest do lecza, do sałatek na bazie kasz, do zup (w tym rosołu, zupa warzywnej z makaronem lub krupniku) i do pasztetów. Zastanawiacie się, kiedy dodać lubczyk do rosołu? Lubczyk należy dodać wraz z mięsem i gotować powoli, na małym ogniu. Aż do momentu, gdy mięso będzie miękkie, a zupa przejdzie smakami. Lubczyk to ceniony przez wegan składnik dań roślinnych. Dodanie go nadaje potrawie intensywnego smaku przypominającego mięso. Lubczyk podkreśla smak pieczonego mięsa. Z powodzeniem będziecie stosować go do grillowanych ryb, duszonego schabu, jajek po szkocku lub udek w cieście francuskim. Lubczyk nada smaku sosu grzybowemu serwowanemu z plackami ziemniaczanymi. Lubczyk to znany składnik napojów miłosnych. Lubczyk jako afrodyzjak stosowany był już przez nasze babcie, które miały nadzieję na rozkochanie wybranka serca. Lubczyk był częstym elementem bukietów ślubnych, mając na celu zagwarantowanie szczęścia w małżeństwie. Kolejny z przesądów mówił, że nowo narodzona dziewczynka powinna być wykąpana w naparze z liści lubczyku. Miało to jej zapewnić powodzenie wśród mężczyzn i udane małżeństwo.

Czym zastąpić lubczyk?

Jeśli akurat nie mamy lubczyku, to możemy zastąpić go młodymi liśćmi selera. Natomiast, jeżeli nie lubimy jego smaku i zapachu, to możemy dodać świeżego tymianku i natki pietruszki. Dzięki tym ziołom również otrzymamy niezwykle aromatyczne danie.

Jak wygląda lubczyk?

Lubczyk jako przyprawa stosowany jest ze względu na liście. Korzeń lubczyku nie cieszy się dużą popularnością w kulinariach. Liście lubczyku można kupić w formie suszonej. Lubczyk ma głęboko zielony kolor i wygląda jak piórka lub wachlarze. Wygląd liści lubczyka przypomina dziecięcą wycinankę.