ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

W sam raz na święta i nie tylko...każda okazja jest dobra aby tego spróbować:)

Przekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 157 głosów)

Składniki:

  • śledzie MATYJAS 8 sztuk
  • majonez mały słoik
  • cebula czerwona 3 sztuki średniej wielkości
  • jajka 3-4
  • ser żółty 30 dkg

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Śledzie Matyjas namoczyć w mleku bądź wodzie ok. 1 godz.;
  • Misę wysmarować majonezem taką grubszą warstwę, potem wyłożyć śledzie pokrojone w większe kawałki (kwadraty);
  • Na to wrzucić pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę;
  • Do miseczki zetrzeć ser żółty (połowę tego co mamy) i jajka na twardo (wcześniej ugotowane), na najdrobniejszej tarce, dodać majonezu, aby utworzyła się masa; wyłożyć to na na cebulę;
  • Na górę posypać starty żółty ser na grubych oczkach.
  • Wstawić do lodówki tak z 5-6 godzin przed podaniem na stół, żeby się przegryzło:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy