Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką w postaci efektownej warstwowej sałatki w wielu domach zajmują honorowe miejsce na wigilijnym stole. Najważniejszym składnikiem potrawy są filety z młodych śledzi, czyli matiasów. Ułożone są one pod kolorowymi warstwami z pieczonych buraków, marchewki, majonezu i jajka. Sałatka ze śledzia pod pierzynką najlepiej prezentuje się w dużej szklanej salaterce.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatka śledziowa

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 157 głosów)

Śledzie pod pierzynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Moczenie śledzi: filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia śledzi). W tym czasie dwukrotnie wymieniamy wodę, po czym przekładamy śledzie na ręcznik kuchenny i delikatnie osuszamy.

  • 2.

    Buraki: szorujemy do czysta, po czym zawijamy je w folię aluminiową i pieczemy przez 40 minut w piekarniku ustawionym na 180°C. Po upieczeniu obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • 3.

    Marchewka: obieramy ją, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

  • 4.

    Jajka: gotujemy na twardo przez 5 min od momentu wrzenia wody. Następnie studzimy, obieramy je z łupin i kroimy w ósemki.

  • 5.

    Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę.

  • 6.

    Układanie sałatki: filety śledziowe kroimy na kawałki o długości ok.4 cm. Kładziemy je na dno szklanej salaterki. Następnie kładziemy posiekaną cebulę i startą marchewkę. Na to dajemy dużą łyżkę majonezu (ok. 20 g) i ostrożnie rozprowadzamy go po całej powierzchni sałatki. Następnie nakładamy starte buraki i przykrywamy drugą warstwą majonezu.

  • 7.

    Śledzie pod pierzynką są już gotowe: na wierzch kładziemy ugotowane jajka. Całość przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Porady

  • Buraki można upiec w piekarniku lub ugotować. Bez względu na to, co wybierzemy, nie należy wcześniej obierać ich ze skórki – robimy to później. Takie są o wiele zdrowsze i smaczniejsze.
  • Przepis na śledzie pod pierzynką można modyfikować, dodając np. gotowane ziemniaki, groszek lub ogórki konserwowe. Do kompozycji pasuje też jabłko – sprawia, że sałatka jest nieco lżejsza i przyjemnie słodka. Można wymieszać je z drobno pokrojoną cebulą.
  • Dobrze, jeśli szklana misa na śledzie pod pierzynką ma proste boki – wtedy można zobaczyć proporcje poszczególnych składników.
  • Śledzie pod pierzynką możemy przygotować również z dodatkiem sera żółtego. Są równie smaczne, ale też trochę bardziej kaloryczne.
  • Majonez warto przygotować samodzielnie z dobrego oleju słonecznikowego, jajek i musztardy.
  • Jeśli chcecie, aby wasza sałatka była ostrzejsza, możecie wymieszać majonez z odrobiną musztardy.
  • Z kolei jeśli do majonezu dodacie jogurt naturalny, będzie trochę mniej kaloryczna.

Notka redakcyjna

Śledzie pod pierzynką – sałatka warstwowa

Śledzie pod szubą, czyli pierzynką należy układać warstwami. Podstawą zawsze są pokrojone na kawałki śledzie, buraki i majonez. Pomysłów na dodatki jest wiele – w zależności od regionu i osobistych preferencji:

  • na śledzie można ułożyć cebulkę zmieszaną z jabłkiem, na to pokrojone, ugotowane ziemniaki, następnie ogórek kiszony (lub konserwowy), majonez, buraki i jajka,
  • całość można udekorować posiekanym koperkiem lub cebulą dymką,
  • na wierzchu obok gotowanych jajek ładnie wygląda zielony groszek konserwowy. 

Jeśli przygotowujemy sałatkę z myślą o przyjęciu, świetnym pomysłem jest podanie jej w małych, jednoporcjowych salaterkach lub słoikach.

Śledzie pod pierzynką – jakie filety wybrać?

W przepisie na śledzie pod pierzynką rekomendujemy matiasy, czyli filety z młodych śledzi. Są one mniej tłuste i delikatniejsze w smaku. Kupując matiasy na wagę, dobrze jest zwrócić uwagę na to, czy mięso jest białe. Te z żółtym nalotem należy odrzucić, gdyż sugeruje to, że są nieświeże. Natomiast, jeśli decydujemy się na zakup matiasów z opakowania, to najlepiej wybierać śledzie w solance lub w oleju. Dostępne są także w roztworze soli i octu, jednakże jest on na tyle dominujący, że trudno wyczuć, czy mamy do czynienia ze świeżymi śledziami.

Zanim dodacie śledzie do sałatki, warto je wcześniej spróbować. Jeśli są zbyt słone, można moczyć je w wodzie lub zimnym mleku. W przypadku matiasów wystarczy dosłownie 15 min. Jeśli zdecydujecie się na inne śledzie (lub matiasy nie będą dostępne w sklepie), czas moczenia trzeba wydłużyć nawet do kilku godzin. Śledzie w oleju należy dobrze odsączyć.

Inne pomysły na śledzie pod pierzynką

Poszczególne przepisy na śledzie pod pierzynką różnią się sposobem przygotowania i krojenia poszczególnych składników:

  • śledzie można pokroić w drobną kostkę,
  • zamiast surowej można dodać gotowaną marchewkę – startą na tarce o grubych oczkach, pokrojoną w kostkę lub plasterki,
  • jajka, które mają być na wierzchu, również można pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.

Nasz przepis na śledzie pod pierzynką pochodzi z książki „MasterChef Junior. Szósta polska edycja programu”.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy