REKLAMA

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to pyszna i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia, a także na przyjęcie w gronie rodziny i znajomych. Niekiedy śledzie pod pierzynką nazywa się również sztubą, co zdradza rosyjskie pochodzenie tego dania. Najważniejszym składnikiem tej przekąski są śledzie – najlepiej postawić na matiasy, które charakteryzują się łagodnym smakiem i aromatem. Istotna jest również śledziowa pierzynka, którą przygotowuje się m.in. na bazie buraków i majonezu. Śledzie pod pierzynką należy układać warstwowo – w tej formie nie tylko najlepiej się prezentują, ale też bardzo dobrze smakują. Jak zrobić śledzie pod pierzynką? Poniżej podajemy przepis na śledzie pod pierzynką. 

dodany przez: Julita gotuje

sałatka śledziowa Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 157 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Buraki szorujemy do czysta, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu obieramy je i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

  • 2.

    Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. W szklanej misie układamy warstwami: śledzie, cebulę, marchewkę, majonez, buraki, majonez. Całość przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Porady

  • Ważnym składnikiem śledzi pod pierzynką są buraki, które w zależności od preferencji możemy ugotować lub upiec w piekarniku. Jeśli zdecydujemy się na drugą opcję, to warto pamiętać, by przed pieczeniem nie obierać ich ze skórki. 
  • Naszą propozycję przepisu na śledzie pod pierzynką możemy nieco zmodyfikować, wzbogacając je o kilka dodatkowych składników (np. gotowane ziemniaki, groszek czy ogórki konserwowe). Świetnie sprawdzi się również jabłko, które nada całości lekkości i przyjemnej słodyczy. Najlepiej wymieszać je z cebulą.
  • Śledzie pod pierzynką możemy przygotować również z dodatkiem sera żółtego - wtedy pierzynką będą nie tylko warzywa i majonez, ale też starty ser. Takie śledzie pod serową pierzynką będą jeszcze smaczniejsze, ale niestety również bardziej kaloryczne.

Przepis na śledzia pod pierzynką pochodzi z książki "MasterChef Junior szósta polska edycja programu". Jeszcze więcej przepisów od zwyciężczyni Jagody Łaganowskiej i innych uczestników programu "MasterChef Junior" w książce.

Notka redakcyjna

 

Śledzie pod pierzynką – warstwy 


Śledzie pod szubą (czyli pierzynką)  to sałatka warstwowa, co oznacza, że należy układać ją warstwami, zaczynając od śledzi, przez cebulę, marchewkę, jajka majonez na burakach kończąc (na końcu możemy dodać również kolejną warstwę majonezu). Nasze śledzie pod pierzynką z buraczkami możemy wzbogacić o dodatkowe składniki, w tym m.in. groszek, gotowane ziemniaki czy ogórki kiszone. Ponadto majonez możemy wymieszać z odrobiną musztardy i jogurtem naturalnym. Całość możemy udekorować zieleniną – świetnie sprawdzi się drobno posiekany koperek czy cebula dymka. Warstwowe śledzie pod pierzynką najlepiej serwować w przezroczystym naczyniu – w tej formie prezentują się one najefektowniej. Jeśli przygotowujemy je z myślą o przyjęciu na świeżym powietrzu to świetnym pomysłem jest podawać je w małych, jednoporcjowych, słoiczkach. 


Śledzie pod pierzynką – jakie śledzie wybrać? 


Najważniejszym składnikiem śledzi pod pierzynką z buraczkami są oczywiście śledzie – to od ich smaku będzie zależeć końcowy smak naszej przystawki. W przepisie na śledzie pod pierzynką rekomendujemy wykorzystać matiasy, czyli młode śledzie, poławiane wczesną wiosną. Charakteryzują się one stosunkowo delikatnym smakiem, a do tego nie są one tak tłuste jak inne rodzaje śledzi. Jeśli kupujemy matiasy na wagę, to najlepiej wybierać największe osobniki. Ponadto warto zwracać uwagę, by miały białe mięso – te z żółtym nalotem należy odrzucić, gdyż to sugeruje, że są nieświeże. Natomiast, jeśli decydujemy się na zakup matiasów z opakowania, to najlepiej wybierać śledzie w solance lub w oleju. Matiasy dostępne są jeszcze w roztworze soli i octu, jednakże jest on na tyle dominujący, że trudno wyczuć czy mamy do czynienia ze świeżymi śledziami. 


Przed dodaniem śledzi do sałatki warto je wcześniej spróbować – jeśli będą zbyt słone, to należy je wymoczyć w wodzie lub ewentualnie w mleku. Czas moczenia należy dostosować do naszych preferencji – jeśli lubimy słonawe matiasy, to wystarczy godzina, niekiedy jednak smak soli jest na tyle wyczuwalny i dominujący, że najlepiej zostawić je w wodzie na całą noc. Natomiast, jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie śledzi z oleju, to należy je wcześniej z niego dobrze odsączyć. 


Pomysły na śledzie pod pierzynką 


Śledzie pod pierzynką, nazywane również sztubą, to świetna, a zarazem uniwersalna przystawka, którą możemy wykorzystać na wiele różnych okazji, w tym m.in. na Święta Bożego Narodzenia. Podstawą każdej tego typu sałatki są śledzie. Oprócz tego składnikiem powtarzającym się niemal we wszystkich przepisach na śledzie pod pierzynką są również buraki i majonez. Oprócz tego do istotnych składników tej sałatki można zaliczyć: jajka, cebulę, gotowane ziemniaki, groszek i ogórki konserwowe. Poszczególne przepisy na sałatkę różnią się sposobem krojenia poszczególnych składników – śledzie zazwyczaj kroi się w kostkę, natomiast warzywa można pokroić lub zetrzeć na tarce. Świetnym pomysłem na śledzie pod pierzynką jest sałatka w wersji light, w której zamiast majonezu – najbardziej kalorycznego i niezdrowego składnika przystawki, można dodać np. jogurt naturalny zmieszany z musztardą. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy