Uszka z grzybami to niemalże obowiązkowy dodatek do wigilijnego barszczu. Tradycyjnie przygotowane z suszonych grzybów leśnych z pewnością zachwycą wszystkich gości. Świetnie sprawdzą się również na odświętny niedzielni obiad lub na co dzień, jako pożywny i niezwykle smaczny dodatek do zupy. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na uszka wigilijne.
StockFood
Ciasto na uszka: przesiewamy mąkę. Dosypujemy do niej sól (2 g), dolewamy olej rzepakowy - 30 ml (lub inny). Wlewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto przez chwilę. Zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Ciasto formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na 30 minut, do godziny.
Namaczanie grzybów: najlepsze będą borowiki i pogrzybki. Umieszczamy je w misce, zalewamy zimną wodą z kranu, ok. 500 ml. Odstawiamy je na bok na godzinę, żeby wchłonęły płyn. Można je też namoczyć dzień wcześniej i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu.
Gotowanie grzybów: odlewamy wodę (warto ją zostawić jako dodatek do bigosu lub barszczu wigilijnego) i przekładamy je do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Grzybom moczonym przez całą noc wystarczy ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzamy je i studzimy.
Smażenie: obieramy cebulę (ok. 300 g) i drobno siekamy. Smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze lekko złotego koloru (ok. 10 minut). W tym czasie bardzo drobno kroimy grzyby lub mielimy w maszynce. Dodajemy je do cebuli i podsmażamy przez ok. 5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Farsz do uszek: do wystudzonych grzybów i cebuli dodajemy surowe żółtko i bułkę tartą. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Lepienie uszek: stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość kilku milimetrów. Wykrawamy z niego kółka o średnicy około 5 cm. W ich środek nakładamy łyżką farsz i sklejamy brzegi ciasta. Powstałe rogi sklejamy ze sobą. Z podanej porcji wychodzi ok. 100 sztuk uszek.
Gotowanie uszek z grzybami: w dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją. Na wrzątek wrzucamy uszka, ok. 35 sztuk - muszą swobodnie pływać. Gotujemy je ok. 2 minuty, na średnim ogniu. Wyławiamy je po wypłynięciu na powierzchnię.
Porady
- W sezonie suszone grzyby polecamy zastąpić świeżymi leśnymi zbiorami. Zamiast nich można również użyć grzybów mrożonych – z ich użyciem czas przygotowania dania będzie odrobinę krótszy.
- Jeśli planujecie zaserwować uszka wigilijne dzieciom, przygotujcie je na bazie pieczarek. Dzieci do 12 roku życia powinny spożywać jedynie grzyby hodowlane. Uszka z pieczarkami to również świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za smakiem leśnych grzybów. Polecamy również spróbować wersji z grzybami leśnymi i pieczarkami – połączenie różnych gatunków nadaje im bogatszego smaku.
- Uszka wigilijne polecamy przygotować z wyprzedzeniem. Można je mrozić, a przechowywane w zamrażalniku zachowują świeżość do miesiąca. Dzięki temu zyskacie więcej czasu na przyrządzenie pozostałych, świątecznych pyszności.
- Idealne ciasto na uszka powinno mieć plastyczną, ale gęsta konsystencję – najlepiej, by było ono twardsze od klasycznego ciasta na pierogi.
- By zaoszczędzić odrobinę czasu, polecamy zostawić grzyby do namoczenia na noc przed planowanym przygotowywaniem dania.
- Do mielenia grzybów na farsz najlepiej sprawdzi się elektryczna maszynka do mielenia. Można też użyć w tym celu blendera – zarówno ręcznego, jak i kielichowego.
- Doprawiając farsz należy pamiętać, że powinien on być dość słony. Do ciasta nie dodaje się przypraw, więc po ulepieniu całość wyjdzie naprawdę smaczna.
- By uniknąć sklejenia się uszek w garnku, polecamy gotować je partiami. Do ich wyjmowania przyda się łyżka cedzakowa wykonana z tworzywa sztucznego. Po wyłowieniu uszka należy odkładać na talerz, zachowując między nimi małe odstępy.
- Do rozwałkowywania ciasta polecamy użyć silikonowej stolnicy, która zapobiegnie rozrywaniu się masy. Jeżeli takiej nie posiadacie, pamiętacie o podsypaniu masy mąką.
Choć sklejanie uszek może wydawać się proste, należy wykonać to w odpowiedni sposób, by zapobiec ich rozerwaniu podczas gotowania. Kółka z ciasta najwygodniej wykrawać przy pomocy szklanki wykonanej z cienkiego szkła. Po ich wycięciu i nałożeniu farszu, należy złożyć na je pół. Następnie trzeba skleić brzegi ciasta i połączyć ze sobą oba rogi. Można je dodatkowo posmarować wodą, żeby się dobrze połączyły. Tak przygotowane uszka zachowają swój kształt podczas gotowania.
Tradycyjnie uszka robi się z mąki pszennej. Najlepszy będzie typ 500, ale można użyć też 450 lub 650. W takiej sytuacji trzeba odpowiednio dozować wodę, pamiętając, że ciasto ma wyjść elastyczne, miękkie i gładkie. W razie potrzeby dolewamy nieco więcej wody. Musi być koniecznie gorąca - wlewamy ją do mąki, chwilę wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia. Ważne jest też przesianie mąki przed jej użyciem.
Uszka wigilijne najczęściej serwuje się w towarzystwie tradycyjnego, domowego barszczu. Oczywiście czerwonego. W święta będzie to barszcz wigilijny, który się robi nieco inaczej. Można jednak podać je jako osobne danie. Wtedy polecamy okrasić je podsmażoną cebulką.
Uszka często przyrządza się też z dodatkiem podstawowego sosu pomidorowego, z czosnkiem i ziołami. Równie dobrze smakują z sosem na bazie kremowej śmietany i włoskiego parmezanu. Posypane świeżym koperkiem z pewnością zachwycą wszystkich domowników.
Uszka wigilijne najczęściej robi się z farszem z grzybów leśnych, zazwyczaj suszonych, ale mogą być również mrożone. Można wymieszać je z podsmażonymi pieczarkami. Równie smaczne będą również te z samymi grzybami hodowlanymi. To dobra opcja, gdy mają je jeść dzieci lub gdy po prostu nie mamy grzybów leśnych.
Jak nie grzyby, to co? Popularną wersją są też uszka z mięsem lub z kapustą i grzybami, które smakiem przypominają pierogi wigilijne. Sprawdzi się też farsz taki, jak do pierogów ruskich.
Komentarze