Uszka do barszczu

Przygotowanie: 35 minut Gotowanie: 3- 5 minut

barszczbarszcz wigilijnyuszkaPrzekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)

Składniki:

  • 25 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • jajko
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Połączyć z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wyrobić masę.
  • Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Wycinać romby o brzegu 5–6 cm, nakładać farsz, sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3–5 minut w osolonym wrzątku. Podawać do barszczu i czystych zup.
  • Ciasto na uszka i kołduny
  • Przygotowanie: 25 minut
  • Składniki: 50–60 sztuk uszek, 40–50 sztuk kołdunów
  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15–20 minut, aby odpoczęło.
  • Inne przepisy na Wigilię

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy