Barszcz z uszkami to jedno z najpopularniejszych świątecznych dań. Choć oczywiście można jeść je nie tylko od święta, a same uszka do barszczu nie zawsze muszą mieć grzybowy farsz. Samodzielne przygotowanie uszek wymaga czasu, ale warto go poświęcić dla ich wyśmienitego smaku.
StockFood
(średnia 4.48 z 174 głosów)
Gotowanie grzybów do uszek: Grzyby należy opłukać, zalać zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotować w wodzie z namaczania przez około 20 do 30 minut. Grzyby odcedzić, a pozostały wywar zostawić do zupy grzybowej lub barszczu.
Smażenie cebuli: Następnie pokrojoną drobno cebulę trzeba podsmażyć na maśle i dodać odcedzone grzyby. Składniki gotujemy, aż do momentu odparowania wody z grzybów. Następnie należy odstawić do wystudzenia. Produkty na farsz grzybowy trzeba zmielić w maszynce lub rozdrobnić za pomocą blendera ręcznego. Powstały farsz należy doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie zagęścić dodatkiem bułki tartej.
Przygotowanie ciasta na uszka: Na stolnicę należy przesiać mąkę, dodać olej, sól oraz jajko i zagniatamy podlewając całość ciepłą wodą. Ciasto na uszka należy wyrabiać do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Gotowe ciasto trzeba cienko rozwałkować i dzielić na równe kwadraty lub za pomocą większego kieliszka.
Gotowanie uszek: Na każdy kwadrat lub okrąg należy ułożyć porcję farszu, złożyć na pół i zakleić. Końce trójkąta trzeba owinąć wokół palca i ponownie zakleić. Uszka z grzybami można układać np.: na lnianej ściereczce, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez około 2 - 3 minuty aż do momentu wypłynięcia. Uszka trzeba odcedzić i podawać z barszczem.
Porady
Ciasto na uszka do barszczu
Uszka do barszczu powinny mieć nie tylko smaczny farsz, ale także doskonałe ciasto. Można je przygotować z kilku podstawowych składników, które niemal zawsze znajdują się w polskich domach. Są to: mąka, woda, masło i sól, ewentualnie jajko. Ważne, by po wyrobieniu rozwałkować ciasto równomiernie. Powinno być dość cienkie. Samo lepienie uszek wbrew pozorom nie należy do trudnych. Można zrobić to dokładnie tak jak pierogi, a następnie skleić ze sobą końce. Ciasto na uszka do barszczu jest miękkie i delikatne. Po sklejeniu gotuje się je w wodzie, a później zalewa barszczem na talerzu.
Uszka do barszczu mogą wydawać się trudne w przygotowaniu, jednak wystarczy trochę wprawy, by stać się mistrzem tych pysznych małych pierożków. Za każdym razem mogą smakować inaczej, dzięki wielu możliwościom urozmaicenia farszu. Z barszczem świetnie komponują się zarówno w grzybowej, jak i mięsnej wersji.
Uszka do barszczu nieco przypominają pierogi, ale w trochę mniejszej wersji. Farsz do nich najczęściej robiony jest z grzybów świeżych lub suszonych. W końcu barszcz z uszkami to tradycyjna polska potrawa wigilijna, a wówczas jedzenie mięsa nie jest dozwolone. Można przyrządzić farsz z grzybów i cebuli lub dodać do niego jeszcze kapustę. Grzyby leśne często są zastępowane pieczarkami, co nieco skraca sam czas przygotowania uszek. Grzyby wymagają bowiem moczenia, a w przypadku pieczarek nie ma takiej konieczności.
Poza okresem świątecznym do czerwonego barszczu pasują także mięsne uszka. Ich farsz najczęściej wykonany jest z mięsa wieprzowego lub wieprzowo - wołowego. Także można dodać do niego kapustę kiszoną. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni mogą przygotować farsz z białej fasoli czy soczewicy.
Komentarze