REKLAMA

Uszka do barszczu

Barszcz z uszkami to jedno z najpopularniejszych świątecznych dań. Choć oczywiście można jeść je nie tylko od święta, a same uszka do barszczu nie zawsze muszą mieć grzybowy farsz. Samodzielne przygotowanie uszek wymaga czasu, ale warto go poświęcić dla ich wyśmienitego smaku.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

barszcz barszcz wigilijny uszka Przekąski

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Suszone grzyby 1.

    Gotowanie grzybów do uszek: Grzyby należy opłukać, zalać zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotować w wodzie z namaczania przez około 20 do 30 minut. Grzyby odcedzić, a pozostały wywar zostawić do zupy grzybowej lub barszczu. 

  • Cebula kostka 2.

    Smażenie cebuli: Następnie pokrojoną drobno cebulę trzeba podsmażyć na maśle i dodać odcedzone grzyby. Składniki gotujemy, aż do momentu odparowania wody z grzybów. Następnie należy odstawić do wystudzenia. Produkty na farsz grzybowy trzeba zmielić w maszynce lub rozdrobnić za pomocą blendera ręcznego. Powstały farsz należy doprawić solą i pieprzem.  Ewentualnie zagęścić dodatkiem bułki tartej. 

  • Składniki na domowy makaron 3.

    Przygotowanie ciasta na uszka: Na stolnicę należy przesiać mąkę, dodać olej, sól oraz jajko i zagniatamy podlewając całość ciepłą wodą. Ciasto na uszka należy wyrabiać do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Gotowe ciasto trzeba cienko rozwałkować i dzielić na równe kwadraty lub za pomocą większego kieliszka. 

  • domowe uszka 4.

    Gotowanie uszek: Na każdy kwadrat lub okrąg należy ułożyć porcję farszu, złożyć na pół i zakleić. Końce trójkąta trzeba owinąć wokół palca i ponownie zakleić. Uszka z grzybami można układać np.: na lnianej ściereczce, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez około 2 - 3 minuty aż do momentu wypłynięcia. Uszka trzeba odcedzić i podawać z barszczem. 

Porady

Ciasto na uszka do barszczu

Uszka do barszczu powinny mieć nie tylko smaczny farsz, ale także doskonałe ciasto. Można je przygotować z kilku podstawowych składników, które niemal zawsze znajdują się w polskich domach. Są to: mąka, woda, masło i sól, ewentualnie jajko. Ważne, by po wyrobieniu rozwałkować ciasto równomiernie. Powinno być dość cienkie. Samo lepienie uszek wbrew pozorom nie należy do trudnych. Można zrobić to dokładnie tak jak pierogi, a następnie skleić ze sobą końce. Ciasto na uszka do barszczu jest miękkie i delikatne. Po sklejeniu gotuje się je w wodzie, a później zalewa barszczem na talerzu. 

Uszka do barszczu mogą wydawać się trudne w przygotowaniu, jednak wystarczy trochę wprawy, by stać się mistrzem tych pysznych małych pierożków. Za każdym razem mogą smakować inaczej, dzięki wielu możliwościom urozmaicenia farszu. Z barszczem świetnie komponują się zarówno w grzybowej, jak i mięsnej wersji.

 

Notka redakcyjna

Farsz na uszka do barszczu

Uszka do barszczu nieco przypominają pierogi, ale w trochę mniejszej wersji. Farsz do nich najczęściej robiony jest z grzybów świeżych lub suszonych. W końcu barszcz z uszkami to tradycyjna polska potrawa wigilijna, a wówczas jedzenie mięsa nie jest dozwolone. Można przyrządzić farsz z grzybów i cebuli lub dodać do niego jeszcze kapustę. Grzyby leśne często są zastępowane pieczarkami, co nieco skraca sam czas przygotowania uszek. Grzyby wymagają bowiem moczenia, a w przypadku pieczarek nie ma takiej konieczności. 

Poza okresem świątecznym do czerwonego barszczu pasują także mięsne uszka. Ich farsz najczęściej wykonany jest z mięsa wieprzowego lub wieprzowo - wołowego. Także można dodać do niego kapustę kiszoną. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni mogą przygotować farsz z białej fasoli czy soczewicy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy