foodie.by.bb

Barszcz wigilijny

Ocena:

4.35 (200)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Barszcz wigilijny gości wśród 12 tradycyjnych potraw w domach w całej Polsce. Powinien mieć intensywną czerwoną barwę i wyrazisty smak, który można uzyskać za sprawą wywaru z suszonych grzybów. Serwuje się go na wiele sposobów, ale najczęściej z miękkimi, rozpływającymi się w ustach uszkami. To tradycyjna kompozycja smakowa przekazywana z pokolenia na pokolenie. Podajemy niezawodny przepis na barszcz wigilijny.  

Składniki:

  • buraki  2 kg

  • woda  3 l

  • suszone grzyby  30 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • seler  0.5 szt.

  • jabłka  1 szt.

  • ocet  45 ml

  • cukier  35 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • goździki  3 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Barszcz wigilijny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wywar grzybowy: wkładamy suszone grzyby do garnka. Można je wcześniej namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie (przez około 2 godziny), żeby napęczniały. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i goździki, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz przekrojoną na pół cebulę. Wywar na wigilijny barszcz czerwony będzie miał jeszcze więcej smaku, jeśli opalimy ją nad płomieniem kuchenki gazowej. Można też podpiec ją w piekarniku. Wlewamy do garnka 0,5 l wody. Gotujemy wywar na małym ogniu przez 30 minut. Odcedzamy.   

    barszcz wigilijny - wywar grzybowy
  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: obieramy buraki i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Warto robić to w rękawiczkach, żeby nie zabarwić skóry sokiem. Trzeba też uważać na drewniane powierzchnie w kuchni. Na nic też mogą pozostać plamy. Jabłko (najlepiej szarą renetę lub inną kwaskową odmianę) obieramy i dzielimy na ćwiartki. Usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ ścieramy. Korzeń selera również pozbawiamy skóry i przygotowujemy na dużych oczkach tarki.  

    barszcz wigilijny - przygotowanie warzyw
  • Krok 3:

    Gotowanie zupy: umieszczamy buraki, seler i jabłko w dużym garnku. Wlewamy 2,5 l wody oraz wywar grzybowy. Powoli doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym gotujemy ją przez 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.

    barszcz wigilijny - gotowanie zupy
  • Krok 4:

    Doprawianie: pod koniec gotowania dodajemy do zupy ocet spirytusowy 10% (opcjonalnie winny lub jabłkowy). Możemy też zrobić barszcz wigilijny na zakwasie, jeśli udało nam się go wcześniej ukisić. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Jej słodycz i kwasowość można dowolnie modyfikować, według własnych preferencji, dodając więcej cukru lub octu. Odstawiamy wywar na godzinę. W tym czasie wszystkie smaki się przegryzą.  

    barszcz wigilijny - doprawianie
  • Krok 5:

    Podanie: przelewamy barszcz przez sito, żeby oddzielić warzywa od płynu. Ponownie podgrzewamy przed podaniem. Pamiętajmy, że gotowej zupy z buraków nie należy doprowadzać do wrzenia, inaczej straci intensywny czerwony kolor. Podajemy wigilijny barszcz z uszkami z kapustą i grzybami lub jako akompaniament dla pasztecików z postnym farszem. 

    barszcz wigilijny - podanie

Porady

  • Zakwaszenie zupy to ważny krok, dzięki któremu danie nie tylko lepiej smakuje, ale także zachowuje piękną barwę. Da się wykorzystać w tym celu ocet spirytusowy, winny lub jabłkowy, a nawet balsamiczny. Sprawdzi się też sok z cytryny. Jeśli robimy barszcz wigilijny bez zakwasu, jego charakterystyczny smak możemy zastąpić zalewą z ogórków kiszonych
  • Zupę warto wzbogacić jabłkiem, ale ciekawy efekt otrzymamy też za sprawą suszonych śliwek lub żurawiny.
  • Istotne składniki na barszczyk wigilijny to zioła i przyprawy. W naszym przepisie znajdują się ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, goździki i czosnek, ale można też wykorzystać majeranek, lubczyk, jałowiec lub kminek.  

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wywar na barszcz wigilijny 

Czerwony barszcz na Wigilię ma być przede wszystkim esencjonalny, słodko-kwaśny, klarowny i o intensywnej czerwonej barwie. Żeby oczarował wszystkich głębią smaku, powinien powstać na starannie przygotowanym postnym wywarze. W naszej wersji jest to esencja z suszonych grzybów. Najlepiej sprawdzą się tradycyjne podgrzybki lub borowiki. Dodajemy do niej także opaloną cebulę, czosnek i zioła, żeby powstała wyrazista zupa. Jak ugotować barszcz wigilijny w inny sposób? Można także przyrządzić go na: 

  • wywarze na bazie włoszczyzny – marchewki, pietruszki, selera, pora, cebuli i (opcjonalnie) kapusty włoskiej. Nie może zabraknąć tutaj ziół i przypraw, takich jak majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Można dodać także łodyżki natki pietruszki i liście selera naciowego. Przydadzą się też suszone grzyby, które oferują smak umami. 
  • wywarze z wędzoną śliwką – jak zrobić barszcz wigilijny postny, żeby przypominał smakiem ulubioną zupę na żeberkach lub boczku? Oto odpowiedź – do bazy z bulionu warzywnego należy dorzucić wędzone śliwki. Mają bardzo charakterystyczny aromat, który nie każdemu odpowiada, ale w interesujący sposób urozmaici czerwony barszczyk bez mięsa. 

Z czym podać barszcz czerwony wigilijny? 

Na odświętnie nakrytym stole, w dzień poprzedzający Boże Narodzenie, bardzo często ląduje barszcz wigilijny. Prosty przepis na czystą, klarowną zupę zazwyczaj urozmaica się za pomocą różnych postnych dodatków, takich jak: 

  • uszka – niewielkie pierożki przypominające włoskie tortellini. Najczęściej wypełnia je farsz z grzybów leśnych, ale w środku może się znaleźć także posiekana kapusta kiszona (lub biała). Można też wykorzystać pieczarki. 
  • paszteciki z kapustą i grzybami – to wyrazisty farsz otulony rumianym, miękkim ciastem. Zamiast pojedynczych porcji można przyrządzić jeden duży pieróg drożdżowy, czyli kulebiak. Szybki i prosty dodatek do barszczu powstanie też z ciasta francuskiego.   
  • ugotowana fasola – to proste rozwiązanie, dzięki któremu barszczyk czerwony staje się treściwy i sycący. W tej wersji nie może zabraknąć majeranku. Zupa z naszego przepisu świetnie smakuje też w towarzystwie fasoli wigilijnej ze śliwką.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne