Barszcz czerwony z ziemniakami cieszy się dużą popularnością w polskich domach, a także w innych krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi wędzonym boczkiem i rumianą cebulą. Zupa zabielona śmietaną ma piękny kolor i kremową konsystencję. Wielu kojarzy się z dzieciństwem i przytulną kuchnią mamy lub babci. Błyskawiczny barszczyk czerwony z ziemniakami sprawdzi się na rozgrzewający obiad każdego dnia.
Artur Rogalski
(średnia 4.45 z 188 głosów)
Buraki: obieramy i kroimy w półplasterki. Wkładamy je do garnka razem z czosnkiem przeciśnięty przez praskę, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy wszystkie składniki wodą. Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy przez około 15 minut.
Boczek: kroimy w kostkę. Połowę wrzucamy do garnka, a resztę odkładamy do okraszenia ziemniaków. Gotujemy zupę, aż buraki całkowicie zmiękną.
Zabielanie zupy: łączymy śmietankę z mąką w oddzielnym naczyniu, po czym wlewamy ją do garnka. Mieszamy zupę i ponownie ją podgrzewamy. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem.
Ziemniaki: obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy zmiękną, odcedzamy je, a następnie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni podsmażamy boczek i posiekaną cebulę z łyżką oleju na rumiany kolor. Podajemy barszcz czerwony z ziemniakami i okrasą.
Porady
- Do przyrządzenia wywaru na barszcz czerwony z ziemniakami przyda się domowa kostka rosołowa. Powstaje z prawdziwych warzyw, ziół i przypraw, dzięki czemu możemy mieć pewność, że nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Można też wykorzystać bulion wołowy lub rosół z kury z niedzielnego obiadu.
- Jak zagęścić barszczyk z ziemniakami? Najlepiej sprawdzi się zawiesina ze śmietany kremówki i mąki pszennej. Należy ją dobrze rozmieszać, żeby nie powstały grudki. Warto wlać ją do zupy przez gęste sitko. Jeśli nie chcemy używać nabiału, możemy połączyć mąkę z niewielką ilością zimnej wody. Tradycyjnym wariantem tego dania jest również barszcz czerwony czysty, który nie potrzebuje zabielenia ani zagęszczania.
- Sok z cytryny możemy zastąpić innym kwaskowym elementem. Sprawdzi się na przykład ocet winny lub jabłkowy. Jeśli nie mamy w domu żadnego z tych składników, doprawmy barszcz czerwony zabielany z ziemniakami za pomocą kwasku cytrynowego.
- Polecamy podanie zupy z purée ze smakowitą okrasą z boczku i cebulki, ale można też zrobić barszcz czerwony z ziemniakami w kostkę. W garnku mogą też wylądować inne warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka i seler.
Szybki barszcz czerwony z ziemniakami to niedrogie i łatwe w przygotowaniu danie, które doskonale syci i rozgrzewa w chłodne dni. Można zrobić je na wywarze z żeberek i dorzucić do niego kiełbasę lub boczek, ale równie dobra będzie jego lżejsza wersja – na bulionie warzywnym. Poza tym istnieje wiele dodatków, którymi da się urozmaicić tę prostą zupę. Warto wypróbować na przykład:
Prosty przepis na barszcz czerwony z ziemniakami zawiera cztery podstawowe przyprawy. Są to liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i czosnek. Te tradycyjne dodatki do aromatycznej zupy o pięknej, rubinowej barwie oferują ziołowy, korzenny i lekko pikantny smak. W garnku nie powinno oczywiście zabraknąć czarnego pieprzu, najlepiej zmielonego tuż przed użyciem, żeby zachował cały swój aromat. Barszcz czerwony domowy lubi też takie przyprawy i zioła jak:
Czasem przyda się także szczypta cukru, która pomoże podkreślić smak buraków i uwydatni aromat czosnku i ziół. Niektórzy decydują się na skorzystanie z koncentratu barszczu, który zawiera już wszystkie niezbędne przyprawy. Można dolać go do zupy pod koniec gotowania, żeby zbalansować smak dania.
Komentarze