Barszcz czerwony z ziemniakami

Ocena:

4.45 (188)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Barszcz czerwony z ziemniakami cieszy się dużą popularnością w polskich domach, a także w innych krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi wędzonym boczkiem i rumianą cebulą. Zupa zabielona śmietaną ma piękny kolor i kremową konsystencję. Wielu kojarzy się z dzieciństwem i przytulną kuchnią mamy lub babci. Błyskawiczny barszczyk czerwony z ziemniakami sprawdzi się na rozgrzewający obiad każdego dnia.

Składniki:

  • buraki  600 g

  • boczek wędzony  400 g

  • czosnek  4 ząbki

  • kostka rosołowa  2 szt.

  • liść laurowy  4 szt.

  • ziele angielskie  8 szt.

  • śmietana 30%  100 ml

  • mąka pszenna  30 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • ziemniaki  1.5 kg

  • majeranek  3 g

  • cebula  200 g

  • olej  15 ml

  • sól  9 g

  • pieprz  3 g

Barszcz czerwony z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Buraki: obieramy i kroimy w półplasterki. Wkładamy je do garnka razem z czosnkiem przeciśnięty przez praskę, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy wszystkie składniki wodą. Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy przez około 15 minut. 

    Barszcz czerwony z ziemniakami – gotowanie buraków
  • Krok 2:

    Boczek: kroimy w kostkę. Połowę wrzucamy do garnka, a resztę odkładamy do okraszenia ziemniaków. Gotujemy zupę, aż buraki całkowicie zmiękną. 

    Barszcz czerwony z ziemniakami – dodanie boczku
  • Krok 3:

    Zabielanie zupy: łączymy śmietankę z mąką w oddzielnym naczyniu, po czym wlewamy ją do garnka. Mieszamy zupę i ponownie ją podgrzewamy. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. 

    Barszcz czerwony z ziemniakami – zabielanie
  • Krok 4:

    Ziemniaki: obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy zmiękną, odcedzamy je, a następnie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni podsmażamy boczek i posiekaną cebulę z łyżką oleju na rumiany kolor. Podajemy barszcz czerwony z ziemniakami i okrasą.

    Barszcz czerwony z ziemniakami – ziemniaki z okrasą

Porady

  • Do przyrządzenia wywaru na barszcz czerwony z ziemniakami przyda się domowa kostka rosołowa. Powstaje z prawdziwych warzyw, ziół i przypraw, dzięki czemu możemy mieć pewność, że nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Można też wykorzystać bulion wołowy lub rosół z kury z niedzielnego obiadu
  • Jak zagęścić barszczyk z ziemniakami? Najlepiej sprawdzi się zawiesina ze śmietany kremówki i mąki pszennej. Należy ją dobrze rozmieszać, żeby nie powstały grudki. Warto wlać ją do zupy przez gęste sitko. Jeśli nie chcemy używać nabiału, możemy połączyć mąkę z niewielką ilością zimnej wody. Tradycyjnym wariantem tego dania jest również barszcz czerwony czysty, który nie potrzebuje zabielenia ani zagęszczania. 
  • Sok z cytryny możemy zastąpić innym kwaskowym elementem. Sprawdzi się na przykład ocet winny lub jabłkowy. Jeśli nie mamy w domu żadnego z tych składników, doprawmy barszcz czerwony zabielany z ziemniakami za pomocą kwasku cytrynowego.  
  • Polecamy podanie zupy z purée ze smakowitą okrasą z boczku i cebulki, ale można też zrobić barszcz czerwony z ziemniakami w kostkę. W garnku mogą też wylądować inne warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka i seler.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Barszcz czerwony z ziemniakami – warianty 

Szybki barszcz czerwony z ziemniakami to niedrogie i łatwe w przygotowaniu danie, które doskonale syci i rozgrzewa w chłodne dni. Można zrobić je na wywarze z żeberek i dorzucić do niego kiełbasę lub boczek, ale równie dobra będzie jego lżejsza wersja – na bulionie warzywnym. Poza tym istnieje wiele dodatków, którymi da się urozmaicić tę prostą zupę. Warto wypróbować na przykład: 

  • barszcz czerwony z ziemniakami i fasolą – często dodaje się do niego także kapustę i kabaczek, a czasem grzyby i mięso wołowe lub wieprzowe. W tradycyjnych przepiśnikach znajdziemy ten wariant jako barszcz czernihowski lub barszcz ukraiński z ziemniakami. Najlepiej nadaje się do niego fasola jaś, choć można też pokusić się o własne interpretacje i wykorzystać inne ziarna, na przykład czerwone lub czarne. 
  • barszcz czerwony na zakwasie – baza z kiszonych z buraków ćwikłowych nie tylko sprawia, że zupa ma głęboki smak, ale jest także doskonałym źródłem pożytecznych bakterii probiotycznych. Domowy zakwas buraczany jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku ani trudno dostępnych składników, choć trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo proces fermentacji trwa kilka dni.   
  • barszczyk czerwony z ziemniakami i jajkiem – gotowanym na twardo lub sadzonym. Świetnie pasuje szczególnie do zupy na zakwasie. Koniecznie trzeba przyozdobić ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki. To doskonały pomysł na rozgrzewający obiad z porcją białka. 

Czym doprawić barszcz z ziemniakami?  

Prosty przepis na barszcz czerwony z ziemniakami zawiera cztery podstawowe przyprawy. Są to liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i czosnek. Te tradycyjne dodatki do aromatycznej zupy o pięknej, rubinowej barwie oferują ziołowy, korzenny i lekko pikantny smak. W garnku nie powinno oczywiście zabraknąć czarnego pieprzu, najlepiej zmielonego tuż przed użyciem, żeby zachował cały swój aromat. Barszcz czerwony domowy lubi też takie przyprawy i zioła jak: 

  • kminek,  
  • lubczyk
  • jałowiec, 
  • cząber ogrodowy, 
  • koperek, 
  • natka pietruszki. 

Czasem przyda się także szczypta cukru, która pomoże podkreślić smak buraków i uwydatni aromat czosnku i ziół. Niektórzy decydują się na skorzystanie z koncentratu barszczu, który zawiera już wszystkie niezbędne przyprawy. Można dolać go do zupy pod koniec gotowania, żeby zbalansować smak dania.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne