REKLAMA

Barszcz czerwony z ziemniakami

Barszcz czerwony, to zupa, która cieszy się dużą popularnością w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Czysty, czerwony barszczyk podawany jest do picia z dodatkiem pasztecików lub słonych paluszków z ciasta francuskiego. Na wigilijnym stole zgodnie z tradycją pojawia się jego wersja z uszkami. Na codzienny obiad najlepiej sprawdzi się barszcz czerwony z ziemniakami, który można dodatkowo zabielić śmietaną. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy barszcz czerwony

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Buraki czerwone 1.

    Na początku buraki należy obrać i pokroić w półplasterki lub paski. włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę, domowe kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do zupy. Gotować, aż buraki i ziemniaki lekko zmiękną.

  • Ziemniaki zapiekane z serem - boczek 2.

    Następnie boczek trzeba pokroić w kostkę i dodać do zupy. Całość gotować, aż buraki całkiem zmiękną.

  • Śmietana łyżka 3.

    Kolejnym krokiem jest dodanie soku z cytryny. W tym czasie mąkę można rozmieszać z odrobiną wody oraz śmietanką. Tak powstałą mieszankę należy dodać do barszczu razem z majerankiem. Zupę należy krótko zagotować.

  • Ziemniaki obieranie 4.

    Zamiast dorzucać ziemniaki do zupy, można przygotować je w formie purée. Na patelni w tym czasie należy podsmażyć najpierw boczek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki ubić i dodać do nich usmażony boczek z cebulą. Wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki podawać z barszczem.

Porady

Barszcz czerwony z ziemniakami i fasolą

Barszcz czerwony z ziemniakami, można jeszcze dodatkowo wzbogacić o fasolę. Taki barszcz zainspirowany jest tradycyjnym barszczem ukraińskim. W oryginalnej wersji dodaje się do niego jeszcze kapustę, a czasem także grzyby oraz mięso wołowe lub wieprzowe. Natomiast barszcz z fasolą nazywany jest na Ukrainie "barszczem czernihowskim".
Do czerwonego barszczu najlepiej nadaje się fasola Jaś, choć można też pokusić się o własne interpretacje i wykorzystać inne jej rodzaje np. czerwoną fasolę, która też będzie się dobrze komponować z aromatyczną zupą. Barszcz czerwony z ziemniakami i fasolą to niedrogie i łatwe w przygotowaniu danie, które jest bardzo sycące i doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

Notka redakcyjna

Domowy barszcz czerwony

Gotowy, czerwony barszcz lub koncentrat do jego przygotowania z łatwością kupimy w każdym sklepie spożywczym. Jednak najsmaczniejszy i najbardziej pożywny będzie barszcz czerwony przygotowany samodzielnie w domu. Istnieje na niego wiele różnorodnych przepisów, jednak podstawą każdego z nich są buraki ćwikłowe. Mogą one być świeże, w postaci zakwasu, albo pieczone.

Najzdrowszą opcją jest barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie z buraków ćwikłowych. To doskonałe źródło pożytecznych bakterii probiotycznych, które pozytywnie działają na pracę jelit, wspierają odporność i zmniejszają ryzyko wielu chorób i alergii. Taki domowy zakwas jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, ani trudno dostępnych składników, choć trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo proces fermentacji buraków trwa kilka dni. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy