Domowy chleb razowy

Z nutą miodu, dobrze wyrośnięty i pyszny domowy chleb razowy. Przepis wymaga poświęcenia trochę czasu, jednak jest to nie lada gratka dla fanów domowego pieczywa. Aby przygotować chleb razowy potrzeba dosłownie kilku składników. Jak upiec chleb razowy bez zakwasu? Ile kalorii ma chleb razowy? Zdecydowanie jest to najlepszy pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie.

dodany przez: mojegotowanie

chleb razowy

Czas przygotowania:
4godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.4 z 164 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mąki na chleb razowy 1.

    Drożdże ucieramy z miodem łyżką mąki i 300 ml letniej wody – tak przygotowany zaczyn na chleb razowy odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Oba rodzaje mąki mieszamy z solą, wyrośniętym zaczynem i melasą. Całość wyrabiamy przez 10 minut, aby powstała gładkie ciasto na chleb razowy. Przepis poleca odstawić ciasto pod przykryciem na przynajmniej 1 godzinę. W tym czasie chleb razowy powinien przynajmniej podwoić objętość.

  • forma chleb razowy 2.

    Razowy chleb przekładamy do natłuszczonej, oprószonej mąką blachy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut. W tym czasie ciasto na chleb razowy wyrośnie do właściwych rozmiarów. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy ok. 1 godzinę.

Porady

  • Jeśli nie mamy pod ręką świeżych drożdży, zaczyn na chleb razowy można przygotować również z drożdży suszonych. 7 gramów drożdży suszonych odpowiada 25 gramom świeżych.
  • Melasa to gęsty, słodki syrop z trzciny cukrowej. W przepisie można ją zastąpić syropek klonowym, erytrytolem lub karmelem. Sprawdź, jakie są inne, zdrowsze zamienniki cukru.
  • Zobacz także, jak najlepiej przechowywać pieczywo w domu.

Notka redakcyjna

Jak upiec chleb razowy?

Zdrowym i smacznym zamiennikiem białego pieczywa jest chleb razowy. Z jakiej mąki go upiec? Należy w tym celu wybrać mąkę pełnoziarnistą – jest on źródłem cennego błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego. Do przygotowania tego chleba nie jest potrzebny zakwas! Wystarczy przygotować zaczyn ze świeżych drożdży, miodu, letniej wody oraz odrobiny mąki. Zaczyn powinien być odstawiony na minimum godzinę w ciepłe miejsce, aby mogły zajść procesy fermentacji. Zaczyn wyrabiamy z mąką, solą i melasą, aby powstał chleb razowy. Przepis następnie dyktuje, aby odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie należy wyrobione ciasto umieścić na blaszce lub w keksówce, zależnie od tego, jaki kształt ma mieść chleb razowy. Ciasto pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia, a następnie piec przez godzinę.

Ile kalorii ma chleb razowy?

Ile kalorii ma kromka chleba razowego i ile waży? Kromka chleba waży około 35 gramów i ma około 75 kcal. Wszystko jednak zależy od rodzaju wykorzystanej mąki oraz dodatków w chlebie – ziaren, pestek, i innych. Chleb razowy jest mniej kaloryczny, niż pieczywo białe, a dzięki niskiemu indeksowy glikemicznemu szybciej syci. Warto spożywać je jak najczęściej.

Jak zrobić zakwas do chleba razowego?

Powyższy przepis na chleb razowy uda się bez przygotowywania zakwasu – wystarczy przygotować zaczyn z drożdży, miodu, wody i odrobiny mąki. Taki zaczyn na chleb razowy gotowy jest w godzinę! Tradycyjnie wypiekane pieczywo przygotowywane jest na zakwasie. Przygotowanie dobrego zakwasu zajmie kilka dni, należy więc uzbroić się w cierpliwość. Jak zrobić zakwas do chleba razowego? Sprawdź wideo krok po kroku.

Inne przepisy na chleb znajdziecie tutaj.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy