Kiszone buraki

Kiszone buraki to warzywa, które będą podstawą do prostej sałatki. Zakwas przyda się do barszczu. 

przetwory z buraków

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 140 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry (koniecznie w rękawiczkach). Pokrojone buraki układamy albo w wyparzonych słoikach, albo w kamionkowym garnczku. Na każdy słoik dajemy dodatkowo po 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela, dużej szczypcie chili i łyżeczce suszonego kopru (na garnek: przynajmniej całą główkę czosnku, 6–8 liści, łyżkę ziela i kopru, szczyptę chili).
  • 2.Zalewamy letnią słoną wodą (aby wszystkie kawałki były przykryte, inaczej zaczną pleśnieć; dlatego trzeba je przycisnąć talerzykiem i obciążyć). Zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni, następnie chowamy do lodówki lub w inne ciemne i chłodne miejsce. Są gotowe po 5–10 dniach – to zależy od temperatury.

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • suszone płatki chili
  • suszony koper
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 40 min.
Ogórki kiszone
na zime

ola83

Ogórki kiszone