Kiszone buraki

Ocena:

4.44 (146)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kiszone buraki to prawdziwa bomba witaminowa, jeśli jeszcze ich nie próbowaliście koniecznie musicie to zmienić. Ich największą zaletą jest uniwersalność. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest np. surówka lub barszcz czerwony, który jest znacznie intensywniejszy w smaku od swojego tradycyjnego odpowiednika. Można je jeść samodzielnie, a także pić sok z kiszonych buraków. Ale to oczywiście nie koniec ich zastosowań. Podpowiadamy, jak kisić buraki.

Składniki:

  • buraki  2.5 kg

  • czosnek  6 ząbki

  • sól  30 g

  • pieprz  1 łyżeczka

  • ziele angielskie  1 łyżeczka

  • liść laurowy  4 szt.

  • woda  1.5 l

Kiszone buraki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Buraki: myjemy je i cienko obieramy. Kroimy w niezbyt cienkie plastry (koniecznie w rękawiczkach).

  • Krok 2:

    Słoiki: sprawdzamy czy nie są wyszczerbione, a pokrywki nie mają śladów rdzy. Następnie myjemy je i wyparzamy.

  • Krok 3:

    Układanie w słoikach: pokrojone buraki układamy w słoikach. Sprawdzi się też kamionkowy garnek lub jeden większy słój.

  • Krok 4:

    Przyprawianie: do każdego słoika rozkładamy po równo przyprawy.

  • Krok 5:

    Zalewa: wodę gotujemy w garnku, pod koniec dodajemy sól, mieszamy, żeby rozpuścić wszystkie kryształki. Odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 6:

    Kiszenie buraków: letnią zalewę wlewamy do słoików. Wszystkie kawałki muszą być przykryte, inaczej zaczną pleśnieć. W przypadku kamionki trzeba je docisnąć np. talerzykiem i obciążyć. Zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni. Po tym czasie może pojawić się na powierzchnia biała warstwa z bąbelków. Dobrze jest ją zdjąć łyżką.

  • Krok 7:

    Przechowywanie: gdy proces fermentacji już zaszedł, słoiki chowamy do lodówki lub w inne ciemne i chłodne miejsce. Kiszone buraki są gotowe po 5–10 dniach (w zależności od temperatury otoczenia).

Porady

  • Z podanej proporcji wyjdą nam ok. 4 słoiki litrowe lub 8 półlitrowych.
  • Przy przygotowaniu kiszonych buraków należy wcześniej obrać je ze skórki. Można ją zostawić jedynie w przypadku buraków ekologicznych lub z własnego ogródka.
  • Czas kiszenia buraków uzależniony jest od temperatury, w której przechowujemy nasze naczynie – w ciepłych miejscach fermentacja przebiega znacznie szybciej.
  • Przy kiszeniu buraków może na wierzchu pojawić się warstwa piany, którą należy systematycznie usuwać.
  • Jeśli nasze przetwory będą gotowe, to należy przechowywać je w zimnym pomieszczeniu (np. w piwnicy lub w spiżarni, ew. w lodówce). Dzięki temu spowolnimy proces fermentacji.
  • Do kiszenia buraków najlepiej wykorzystać sól himalajską lub kamienną.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak wykorzystać kiszone buraki?

Kiszonki z buraków nie są tak popularne jak np. wspomniane już wcześniej ogórki i kapusta. Niemniej jednak można je wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposób. Dobrym pomysłem jest przygotowanie:

  • soku z buraków kiszonych, który można pić codziennie przed śniadaniem dla poprawy zdrowia,
  • dobrze smakuje też surówka z kiszonych buraków, która jest idealnym dodatkiem do obiadu,
  • z pewnością ciekawą propozycją jest barszcz z kiszonych buraków. Dużą popularnością cieszy się szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia,
  • można je także potraktować jako bazę do barszczu ukraińskiego,
  • zrobić z nich dodatkiem nietypowy bigos,
  • smacznym i lekkim daniem jest również sałatka z kiszonych buraków, np. z fetą i rukolą.

Kiszone buraki – właściwości

Kiszenie jest znaną, powszechnie wykorzystywaną i najzdrowszą metodą konserwowania żywności. Mimo, że proces ten kojarzy się nam głównie z kapustą i ogórkami, to jednak nic bardziej mylnego. Kiszonki robi się z bardzo wielu warzyw, i np. będzie to kalafior kiszony, pomidory, ale też z owoców, np. z cytryn.

Kiszone buraki to bogactwo drogocennych substancji odżywczych – zawierają witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę E i witaminy z grupy B. Oprócz tego w ich składzie chemicznym możemy odnaleźć również wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Zalecane są osobom, które przebywają na diecie odchudzającej, gdyż są niskokaloryczne. Wspierają też odporność, a także sprzyjają budowaniu właściwej mikroflory jelitowej.

Polecane są przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi, w walce z anemią, przy antybiotykoterapii, oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także w procesie zrzucania nadprogramowych kilogramów. Rekomendowane są one również weganom i wegetarianom, gdyż są wartościowym źródłem żelaza.

Kiszone buraki – przeciwwskazania

Kiszonki, w tym również kiszone buraki, nie są zalecane osobom, które zmagają się z nadciśnieniem, z obniżoną odpornością, z kamicą nerkową, niedoczynnością tarczycy. Nie polecamy też spożywania ich na pusty żołądek, bo mogą go podrażnić. Efektem mogą być wzdęcia, ból brzucha, a nawet biegunka. Z tego samego powodu nie najlepszym pomysłem jest picie soku z kiszonych buraków na czczo.

Na czym polega proces kiszenia?

Kiszenie jest jedną z powszechnych metod konserwacji żywności, która bazuje na procesie fermentacji mlekowej – cukry zawarte w roślinach zmieniają się na kwas mlekowy, który zabezpiecza kiszonki przed zepsuciem. Najczęściej przygotowuje się kapustę kiszoną i ogórki kiszone, które słyną ze swojego charakterystycznego smaku. Między innymi to właśnie z tych produktów słyniemy za granicami naszego kraju. Warto podkreślić, że kiszenie jest znacznie zdrowsze niż konserwowanie za pomocą octu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne