Kiszone buraki

Kiszone buraki to prawdziwa bomba witaminowa. Ich największą zaletą jest uniwersalność, która sprawia, że można je wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Świetnym pomysłem jest surówka z kiszonych buraków, a także barszcz z kiszonych buraków, który jest znacznie intensywniejszy w smaku od swojego tradycyjnego odpowiednika. Z kiszonych buraków można przygotować także bigos, sałatkę, zupę, a także spożywać je samodzielnie w towarzystwie makaronu lub świeżego pieczywa. Poniżej podajemy prosty przepis na kiszone buraki. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory z buraków

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 140 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 1.

    Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry (koniecznie w rękawiczkach). Pokrojone buraki układamy albo w wyparzonych słoikach, albo w kamionkowym garnczku. Na każdy słoik dajemy dodatkowo po 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, dużej szczypcie chili i łyżeczce suszonego kopru (na garnek: przynajmniej całą główkę czosnku, 6–8 liści, łyżkę ziela i kopru, szczyptę chili).

  • lisc-laurowy-iStock 2.

    Zalewamy letnią słoną wodą (aby wszystkie kawałki były przykryte, inaczej zaczną pleśnieć; dlatego trzeba je przycisnąć talerzykiem i obciążyć). Zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni, następnie chowamy do lodówki lub w inne ciemne i chłodne miejsce. Kiszone buraki są gotowe po 5–10 dniach – to zależy od temperatury.

Porady

  • Przy przygotowaniu kiszonych buraków należy wcześniej obrać je ze skórki. Można ją zostawić jedynie w przypadku buraków ekologicznych lub z własnego ogródka. 
  • Przy kiszeniu kawałki buraków należy ułożyć w umytym i wyparzonym naczyniu (np. dużym słoju). 
  • Czas kiszenia buraków uzależniony jest od temperatury, w której przechowujemy nasze naczynie – w ciepłych miejscach fermentacja przebiega znacznie szybciej. 
  • Przy kiszeniu buraków może na wierzchu pojawić się pleśń, którą należy systematycznie usuwać. 
  • Jeśli nasze przetwory będą gotowe, to należy przechowywać je w zimnym pomieszczeniu (np. w piwnicy lub w spiżarni, ew. w lodówce). Dzięki temu spowolnimy proces fermentacji. 
  • Do kiszenia buraków najlepiej wykorzystać sól himalajską lub kamienną. 
     

Notka redakcyjna

Kiszone buraki – właściwości prozdrowotne 


Kiszenie jest znaną, powszechnie wykorzystywaną i najzdrowszą metodą konserwowania żywności. Mimo że kiszenie kojarzy nam się głównie z kapustą i ogórkami, to jednak coraz więcej z nas szuka prostego i sprawdzonego przepisu na kiszone buraki, które uchodzą za prawdziwą bombę witaminową. W trakcie procesu kiszenia powstaje kwas mlekowy, który nie tylko dobrze konserwuje żywność, ale także sprawia, że jest ona znacznie zdrowsza. Kiszone buraki to bogactwo drogocennych substancji odżywczych – zawierają witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę E i witaminy z grupy B. Oprócz tego w ich składzie chemicznym możemy odnaleźć również wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Kiszone buraki zalecane są osobom, które przebywają na diecie odchudzającej, gdyż są niskokaloryczne. 
Kiszone buraki, podobnie zresztą jak ogórki i kapusta, wspierają odporność, a także sprzyjają budowaniu właściwej mikroflory jelitowej. Zalecane są przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi, w walce z anemią, przy antybiotykoterapii, oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także w procesie zrzucania nadprogramowych kilogramów. Rekomendowane są one również weganom i wegetarianom, gdyż są wartościowym źródłem żelaza. 


Na czym polega proces kiszenia?


Kiszenie jest jedną z powszechnych metod konserwacji żywności, która bazuje na procesie fermentacji mlekowej – cukry zawarte w roślinach zmieniają się na kwas mlekowy, który zabezpiecza kiszonki przed zepsuciem. Najczęściej przygotowuje się kapustę kiszoną i ogórki kiszone, które słyną ze swojego charakterystycznego smaku. Między innymi to właśnie z tych produktów słyniemy za granicami naszego kraju. Warto podkreślić, że kiszenie jest znacznie zdrowsze niż konserwowanie za pomocą octu. 


Do czego wykorzystać kiszone buraki? 


Kiszonki z buraków nie są tak popularne jak np. wspomniane już wcześniej ogórki czy kapusta. Niemniej jednak można je wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposób. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zakwasu buraczanego, który można pic codziennie przed śniadaniem dla poprawy zdrowia. Kiszone buraki świetnie nadają się również na surówkę. Można je także potraktować jako bazę do barszczu ukraińskiego lub barszczu wigilijnego. Smacznym i lekkim daniem jest również sałatka z kiszonych buraków. 


Kiszonki, w tym również kiszone buraki, nie są zalecane osobom, które zmagają się z nieuregulowanym ciśnieniem krwi, z obniżoną odpornością, z kamicą nerkową i problemami z trawieniem.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy