Kiszone buraki

Kiszone buraki to warzywa, które będą podstawą do prostej sałatki. Zakwas z buraków przyda się do tradycyjnego barszczu. Zobacz, jak zrobić proste kiszone buraki.

dodany przez: mojegotowanie

przetwory z buraków

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 140 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 1. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry (koniecznie w rękawiczkach). Pokrojone buraki układamy albo w wyparzonych słoikach, albo w kamionkowym garnczku. Na każdy słoik dajemy dodatkowo po 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, dużej szczypcie chili i łyżeczce suszonego kopru (na garnek: przynajmniej całą główkę czosnku, 6–8 liści, łyżkę ziela i kopru, szczyptę chili).
  • lisc-laurowy-iStock 2. Zalewamy letnią słoną wodą (aby wszystkie kawałki były przykryte, inaczej zaczną pleśnieć; dlatego trzeba je przycisnąć talerzykiem i obciążyć). Zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni, następnie chowamy do lodówki lub w inne ciemne i chłodne miejsce. Kiszone buraki są gotowe po 5–10 dniach – to zależy od temperatury.

Porady

Aby zrobić zakwas buraczany w domu potrzeba kilka składników. Zapas aromatycznych przypraw bez problemu kupisz bez wychodzenia z domu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy