Suszone śliwki - do czego je dodać i jakie mają właściwości?

225 przepisów

Suszone śliwki to jeden z najczęściej używanych w polskiej kuchni suszonych owoców. Pełnią nie tylko rolę smacznej i pożywnej przekąski, ale też składnika wielu dań, w tym regionalnych i świątecznych. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że zawierają wiele cennych składników odżywczych. Warto wiedzieć, jakie właściwości mają suszone śliwki i z jakimi potrawami dobrze się komponują.

Przepisy z suszonymi śliwkami

Inne z kolekcji: suszone owoce

Suszone śliwki: właściwości

Suszone śliwki różnią się od śliwek świeżych nie tylko wyglądem i smakiem. Mają też nieco inne właściwości odżywcze, Co mieści się w suszonej śliwce i jaki wywiera wpływ na zdrowie? Śliwki suszone zawierają witaminy A, B, C, K oraz B6. Warto je włączyć do diety także ze względu na zawartość wapnia, żelaza, manganu czy potasu. Śliwki w postaci suszonej mają o wiele więcej błonnika i witaminy A, niż świeże owoce.

Wysoka zawartość błonnika wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Przede wszystkim zapobiega wchłanianiu się "złego" cholesterolu LDL. Potas zawarty w śliwkach suszonych może też pomóc w obniżaniu ciśnienia krwi. Dlatego są zalecane w diecie osób cierpiących na nadciśnienie. Ogromnym plusem żywieniowym spożywania suszonych śliwek jest też wysoki poziom antyoksydantów, wykazujących działanie przeciwnowotworowe.

Osoby ograniczające podaż kalorii często zastanawiają się, czy śliwki suszone są kaloryczne. 100 g takich śliwek zawiera 300 kcal. To o 250 kcal więcej, niż w 100 g świeżych śliwek.

Suszone śliwki: na co są dobre suszone śliwki?

Suszone śliwki to cenny składnik w diecie osób zdrowych, ale też borykających się z problemami zdrowotnymi. W wielu sytuacjach warto wzbogacić jadłospis o suszone śliwki - na co pomagają? Przede wszystkim zaleca się je osobom potrzebujących obniżenia ciśnienia krwi oraz cierpiącym na problemy trawienne. Mogą tez pomóc w ograniczeniu wchłaniania szkodliwych frakcji cholesterolu. Zmniejszają też nasilenie problemów z zaparciami.

Suszone śliwki: do czego można je dodać?

Suszone śliwki kojarzą się z okresem zimowym, okołoświątecznym. Często stają się wtedy składnikiem kompotu na wigilijny stół. Kompot z suszu to napój, który jedni kochają, a drudzy go nienawidzą. Ma bardzo specyficzny smak, a także pozytywne działanie prozdrowotne - wspomaga trawienie, wystawione podczas świątecznych uczt na ciężką próbę.

Śliwki suszone sprawdzają się nie tylko jako składnik kompotu. Bardzo popularnym daniem kuchni polskiej jest bigos staropolski z dodatkiem suszonych śliwek oraz schab pieczony ze śliwkami. Z powodzeniem można nimi nadziewać pasztet, zarówno mięsny jak i roślinny. Pasztet z suszoną śliwką z soczewicy i kaszy jaglanej coraz częściej gości na stołach. Dość ciekawą propozycją podania śliwek w daniu obiadowym jest zupa rybna ze śliwką - tradycyjna potrawa wigilijna pojawiająca się na stołach w niektórych regionach Polski.

Suszone śliwki świetnie sprawdzają się także jako przekąski solo oraz jako dodatek do owsianki lub jaglanki. To także sprawdzony dodatek wielu wypieków, takich jak keks z bakaliami.

Suszone śliwki a odchudzanie

Suszone śliwki, pomimo swojej wysokiej kaloryczności, są także polecane jako składnik diety odchudzającej. Dlaczego? Przede wszystkim, pozwalają zaspokoić głód i świetnie uzupełniają poziom energii pomiędzy głównymi posiłkami. Kolejną ich zaletą przemawiającą w zastosowaniu w diecie odchudzającej jest duża zawartość błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i daje uczucie sytości. W regulowaniu trawienia pomaga także witamina A zawarta w tych owocach. Śliwki suszone spowalniają też wchłanianie cukru. Dzięki temu organizm w trakcie wysiłku szybciej zaczyna spalać rezerwy tłuszczowe.

Oczywiście zbyt duże spożycie suszonych śliwek nie ułatwi odchudzania. Warto pamiętać o tym, że ich kaloryczność jest o wiele większa niż kaloryczność śliwek świeżych. Warto potraktować je jako przekąskę na wypadek głodu pomiędzy zaplanowanymi posiłkami, dorzucić do porannej owsianki lub jogurtu naturalnego. Na pewno nie wspomogą odchudzania, gdy będą zjedzone jako składnik pieczeni czy słodkiego ciasta.

Artykuły powiązane

Jak suszyć śliwki? Zobacz 7 sposobów na suszenie owoców
22.09.2020

Jak suszyć śliwki? Zobacz 7 sposób na suszenie owoców

Gdy stragany uginają się od świeżych warzyw, owoców i grzybów, warto je suszyć. Na przykład suszone śliwki doskonale zastąpią słodycze i będą dodatkiem do różnych dań. W podobny sposób można suszyć inne owoce sezonowe np.: gruszki i jabłka. W cyklu Dobre rzeczy sprawdziliśmy jak suszyć śliwki w suszarce i z jakiego sprzętu skorzystać.

Czarna polewka, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni
23.06.2020

Czarna polewka, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni

Czarna polewka nie musi kojarzyć się jedynie z literaturą. Zapomniany przez lata specjał znów zaczyna pojawiać się na naszych stołach. Czernina to przede wszystkim baza z rosołu z kaczki lub gęsi, ale najwięcej kontrowersji budzi dodatek drobiowej krwi. W cyklu "Przy wspólnym stole" czernina w historii polskiej kultury kulinarnej.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

Boże Narodzenie  w PRL-u
22.12.2019

Barszcz z rurą i cytrusy, czyli święta w PRL-u

Na pewno były bardziej śnieżne i mroźne niż współczesne, ale jednocześnie kosztowały znacznie więcej wysiłku, niezbędnego do zdobywania nawet najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Mimo to święta w PRL-u do dzisiaj wspominane są często z sentymentem.

regionalne potrawy wigilijne
17.11.2019

Regionalne potrawy na Wigilię - spróbuj koniecznie!

Kiedy myślimy o Wigilii nasuwają nam się na myśl klasyczne potrawy, takie jak smażony karp, kapusta z grzybami czy zupa grzybowa. Kuchnia polska jest jednak o wiele, wiele bogatsza. W tym roku na naszym stole zagoszczą więc nie tylko tradycyjne smakołyki, ale i regionalne przysmaki. Sprawdźcie, jakie regionalne potrawy warto przygotować!

Bigos
27.01.2019

Bigos - polski klasyk na współczesnym stole

Bigos jest dla nas czymś tak oczywistym jak pierogi i schabowy. Nie każdy potrafi go przygotować, ale nie ma chyba osoby, która nigdy by go nie jadła. Dlaczego jeszcze kilka wieków temu nie zawierał kapusty? I jak przygotować go dzisiaj, żeby nie był kaloryczną bombą? Podpowiadamy w cyklu Przy wspólnym stole.

Pasztet - przepis na francuski klasyk
08.12.2018

Pasztet – domowy specjał nie tylko na święta

Pasztet, czyli potrawa przyrządzana z różnego rodzaju mięs oraz licznych dodatków, cieszy się niesłabnącym powodzeniem, zwłaszcza w okresie świątecznym. Ostatnio popularność zdobywają przepisy na pasztet wegański lub wegetariański. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy, skąd się wziął pomysł na to danie i jak zrobić w domu pasztet idealny.

Blender Philips Philips Innergizer HR3868
29.10.2017

Jak zredukować cukier i nadal jeść słodkości

Słodki smak towarzyszy nam od zawsze i kojarzy się z czymś pysznym, przyjemnym i pełnym energii. Okazuje się, że może się również kojarzyć z czymś wartościowym! Owocowe desery dostarczają cennych składników i ratują w chwili, gdy dopada ochota na coś słodkiego.

Filet wołowy z makaronem jajecznym i sosem żurawinowym
05.09.2017

Słodko-słono - niecodzienne połączenia, które zaczarują twoją kuchnię

Owoce do deserów, warzywa do obiadu? Zmień swoje przyzwyczajenia i maksymalnie wykorzystaj ukryty potencjał składników. Będzie pysznie, zdrowo i fascynująco! Pokażemy wam to na przykładzie żurawiny amerykańskiej i słodkiego ziemniaka.