"Moje Gotowanie" na luty to mnóstwo kulinarnych pomysłów na proste dania w domowym wydaniu. Znajdziecie przepisy na zimowe sałatki, bezy i ciasta walentynkowe, a także propozycje wolno gotowanych dań z wołowiny i oryginalne frytki. Królowa na ten sezon to pomarańcza - orzeźwiająca, pyszna i przypominająca lato. Cały spis treści poniżej - sprawdźcie, co polecają szefowie kuchni: Robert Sowa, Cristina Catese, Daria Ładocha oraz Agata Wojda, a także wege szefowa kuchni Lilianna Filipiak.
Moje Gotowanie Luty 2020
W dziale "Kuchnia domowa":
KRÓLOWE SEZONU Orzeźwiające pomarańcze. Oryginalne przepisy na wytrawne dania z pomarańczami, w sam raz na luty: sałatka z burakami, zupa marchewkowa z naleśnikami, spaghetti z pesto i pieczone korzeniowe warzywa. Zaskakujące i pyszne!
KULINARNE ODKRYCIE Czarny ryż - Znakomity dla serca, długo sycący, źródło superskorbii, do tego pyszny – o posmaku orzechów laskowych, idealny na risotto, do owoców morza, jajek czy grzybów
SZYBKO ŁATWO PYSZNIE Dobrze przyprawiony obiad na ferie. Inspirowane kuchnią włoską i kuchnią azjatycką proste dania, przyprawione przede wszystkim cebulą, czosnkiem, chili i imbirem
NA ZAPAS, czyli sztuka odgrzewania. Delikatne frytki z kurczaka. To nie fast food, tylko domowe, pyszne i chrupiące drobiowe drobiazgi, które możemy wykorzystać na wiele sposobów
PO PROSTU ZRÓB TO! Zimowa marmolada z czerwonych pomarańczy z Sycylii. Do smarowania grzanek, naleśników, gofrów oraz glazurowania mięs i owoców morza
DANIA GŁÓWNE Wołowina gotowana wolno i długo. Przepis na niezwykle miękkie i soczyste mięsa glazurowane czy w gulaszu, a do nich kluski łyżką kładzione, fasolka, makaron
SAMA SŁODYCZ Beza! Kruche, chrupiące, lekkie i delikatne ciastka oraz ciasta w bezowej skorupce, idealne na walentynki
CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Inwestycja w mocne kości , czyli jak skomponować posiłki, aby były bogate w wapń i witaminy D
Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:
Daria Ładocha - sałatka w słoiku wersji wegetariańskiej i z mięsem lub rybą, najlepsza i najzdrowsza opcja posiłku na wynos, którego nie trzeba odgrzewać
Robert Sowa Mięsny zimny bufet. Zmodyfikowane klasyki: galareta, tatar, szaszłyki, a zwłaszcza carpaccio
Agata Wojda: Naleśnikowa odnowa, czyli zupełnie nowatorskie przepisy na ciasto naleśnikowe, farsz do naleśników i formy podania
Cristina Catese Włoski obiad na zimne dni. Rozgrzewające tagliatelle z romanesco, wędzony ser w pomidorach i czarne ravioli
Liliana Filipiak Warzywna pełnia smaku, czyli jak umiejętnie korzystać ze składników zawierających naturalny smak umami, aby zakochać się w daniach bez mięsa
DO POCZYTANIA PRZY STOLE w styczniowym numerze to:
NOWOŚCI Z KSIĘGARNI Książki, które ułatwią gotowanie, nauczą zdrowego odżywiania i pozwolą się odprężyć przy filiżance herbaty
ŚWIAT NA TALERZU Ibiza. Biała wyspa poza sezonem Słynne imprezowe miejsce, w którym zimą można się rozkoszować ciszą, widokami i bogatą lokalną kuchnią
PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Magiczny dom Joanny. Podkrakowska oaza, gdzie można nie tylko nauczyć się zdrowo gotować, lecz także stać się innym człowiekiem
Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl