Moje Gotowanie Luty 2020

"Moje Gotowanie" na luty to mnóstwo kulinarnych pomysłów na proste dania w domowym wydaniu. Znajdziecie przepisy na zimowe sałatki, bezy i ciasta walentynkowe, a także propozycje wolno gotowanych dań z wołowiny i oryginalne frytki. Królowa na ten sezon to pomarańcza - orzeźwiająca, pyszna i przypominająca lato. Cały spis treści poniżej - sprawdźcie, co polecają szefowie kuchni: Robert Sowa, Cristina Catese, Daria Ładocha oraz Agata Wojda, a także wege szefowa kuchni Lilianna Filipiak.

Moje Gotowanie Luty 2020

W dziale "Kuchnia domowa":

KRÓLOWE SEZONU Orzeźwiające pomarańcze. Oryginalne przepisy na wytrawne dania z pomarańczami, w sam raz na luty: sałatka z burakami, zupa marchewkowa z naleśnikami, spaghetti z pesto i pieczone korzeniowe warzywa. Zaskakujące i pyszne!

KULINARNE ODKRYCIE Czarny ryż - Znakomity dla serca, długo sycący, źródło superskorbii, do tego pyszny – o posmaku orzechów laskowych, idealny na risotto, do owoców morza, jajek czy grzybów

SZYBKO ŁATWO PYSZNIE Dobrze przyprawiony obiad na ferie. Inspirowane kuchnią włoską i kuchnią azjatycką proste dania, przyprawione przede wszystkim cebulą, czosnkiem, chili i imbirem

NA ZAPAS, czyli sztuka odgrzewania. Delikatne frytki z kurczaka. To nie fast food, tylko domowe, pyszne i chrupiące drobiowe drobiazgi, które możemy wykorzystać na wiele sposobów

PO PROSTU ZRÓB TO! Zimowa marmolada z czerwonych pomarańczy z Sycylii. Do smarowania grzanek, naleśników, gofrów oraz glazurowania mięs i owoców morza

DANIA GŁÓWNE Wołowina gotowana wolno i długo. Przepis na niezwykle miękkie i soczyste mięsa glazurowane czy w gulaszu, a do nich kluski łyżką kładzione, fasolka, makaron

SAMA SŁODYCZ Beza! Kruche, chrupiące, lekkie i delikatne ciastka oraz ciasta w bezowej skorupce, idealne na walentynki

CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Inwestycja w mocne kości , czyli jak skomponować posiłki, aby były bogate w wapń i witaminy D

 

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

Daria Ładochasałatka w słoiku wersji wegetariańskiej i z mięsem lub rybą, najlepsza i najzdrowsza opcja posiłku na wynos, którego nie trzeba odgrzewać

Robert Sowa Mięsny zimny bufet. Zmodyfikowane klasyki: galareta, tatar, szaszłyki, a zwłaszcza carpaccio

Agata Wojda: Naleśnikowa odnowa, czyli zupełnie nowatorskie przepisy na ciasto naleśnikowe, farsz do naleśników i formy podania

Cristina Catese Włoski obiad na zimne dni. Rozgrzewające tagliatelle z romanesco, wędzony ser w pomidorach i czarne ravioli

Liliana Filipiak Warzywna pełnia smaku, czyli jak umiejętnie korzystać ze składników zawierających naturalny smak umami, aby zakochać się w daniach bez mięsa

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w styczniowym numerze to:

NOWOŚCI Z KSIĘGARNI Książki, które ułatwią gotowanie, nauczą zdrowego odżywiania i pozwolą się odprężyć przy filiżance herbaty

ŚWIAT NA TALERZU Ibiza. Biała wyspa poza sezonem Słynne imprezowe miejsce, w którym zimą można się rozkoszować ciszą, widokami i bogatą lokalną kuchnią

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Magiczny dom Joanny. Podkrakowska oaza, gdzie można nie tylko nauczyć się zdrowo gotować, lecz także stać się innym człowiekiem

Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl

Przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 100 min.
Różowe bezy z granatem

Marzy Wam się idealny, ale prosty deser na Walentynki? Różowe bezy z granatami to pomysł, który zrobi wrażenie! Przepis z lutowego numeru magazynu "Moje Gotowanie" udowadnia, że beza to słodkości, które wbrew pozorom nie są trudne. Z odpowiednią techniką przekonamy się, jak zrobić bezy i oczarować nie tylko drugą połówkę. Jeśli już opanujecie tę recepturę, możecie przygotować pozostałe bezowe desery i torty, które przygotowała dla Was redakcja magazynu "Moje Gotowanie". Te słodkości mówią "Kocham Cię!".

mojegotowanie

Różowe bezy z granatami z magazynu "Moje Gotowanie"

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 510 min.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi. 

mojegotowanie

Wołowina z kluskami kładzionymi