Sałatka warstwowa w słoiku

Sałatka warstwowa w słoiku to przykład sałatki warzywnej. Nie ma świąt wielkanocnych bez sałatki warzywnej. Spróbuj przygotować w wersji z małymi słoikami.

Sałatkisałatka warstwowa

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 158 głosów)

Składniki:

  • 3 marchewki
  • cebula
  • por
  • 9 jajek
  • słoik (900 ml) kiszonych ogórków
  • 30 dag żółtego sera
  • 30 dag wędliny
  • papryka
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • marynowana czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewki gotujemy. Cebulę i pora kroimy
  • solimy. Jajka gotujemy na twardo
  • obieramy. Białka
  • ogórki
  • ser i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach
  • a żółtka – na małych. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę.
  • W wielkim słoju (koniecznie z szerokim otworem) wykładamy warstwami: białka
  • ogórki
  • ser
  • cebulę
  • wędlinę
  • żółtka
  • marchewkę
  • por i paprykę
  • przedzielając poszczególne składniki cienką warstwą majonezu i przypraw. Na koniec posypujemy posiekaną natką i marynowaną papryką.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady


 

 

 


 

Notka redakcyjna

Uwaga! Sałatkę można także rozdzielić do małych słoiczków, aby każdy dostał estetycznie podaną indywidualną porcję.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy