Wołowina z kluskami kładzionymi

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi. 

dania mięsne

Czas przygotowania:
510 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 148 głosów)

Kroki wykonania:

  • pomidory-krojone-fot.iStock (1)1.Olej rozgrzewamy na patelni, na średnim ogniu. Mięso smażymy partiami, do
    zrumienienia. Przekładamy do wolnowaru* o pojemności 4,5 l lub do szczelnie
    zamykanego naczynia o podobnej pojemności. Na patelni przez 5 min podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, wlewamy wodę lub wywar wołowy, wino, dokładamy gałązki tymianku i doprowadzamy do wrzenia. Całość przelewamy do garnka z mięsem. Wkładamy pieczarki. Gotujemy na niskim poziomie w wolnowarze ok. 7 godz. lub 3–3,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 90–100°C. Po ugotowaniu usuwamy gałązki
    tymianku. Przyprawiamy do smaku.
  • pietruszka-iStock (1)2.Na kluski: do miski wkładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dłońmi wcieramy w nią masło, dodajemy połowę natki pietruszki oraz połowę sera,
    mieszamy do połączenia się składników, a następnie dolewamy maślankę, aby uzyskać lepkie ciasto. Powstałą masę nakładamy łyżką na ugotowane mięso w odległościach ok. 2 cm od siebie i posypujemy pozostałym serem.
    Ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 1 godz. w wolnowarze, a 30 min w piekarniku. Wołowina z kluskami kładzionymi powinna być posypana pozostałą natką pietruszki.

Porady

Wołowina z kluskami kładzionymi zawiera w przepisie:

  • wodę lub wywar wołowy
  • wino czerwone wytrawne
  • pieczarki, przecięte na pół
  • pomidory całe z puszki

Notka redakcyjna

Wolnowar to urządzenie służące do powolnego gotowania w temperaturze ok. 80°C. Efekt takiej obróbki termicznej jest trochę podobny do gotowania metodą sous-vide (w próżniowo zamykanych torebkach), co ważniejsze – możemy go osiągnąć w warunkach domowych. Dzięki procesowi powolnej obróbki w niewysokiej temperaturze potrawy zachowują intensywny smak, aromat oraz jędrną konsystencję. Wolnowar to naczynie złożone z dużej misy ceramicznej lub metalowej wstawionej do metalowej oprawy, zasilane prądem. Naczynie zazwyczaj ma trzy programy – low, czyli gotowanie w niskiej temperaturze 60–90°C; high – 120–150°C, oraz warm – czyli podtrzymywanie ciepła. Jedzenie włożone do wolnowaru jest gotowe po 5–8 godz. od włączenia. W czasie gotowania nie trzeba go mieszać, sprawdzać, otwierać, przekładać. Jeśli chcemy przeliczyć czas przygotowania z piekarnika czy garnka na wolnowar, musimy przyjąć, że 1 godz. w wyżej wymienionych to 3 godz. w wolnowarze.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy