Żeberka w ketchupie i miodzie

Ocena:

4.31 (190)

  • 7 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Żeberka w miodzie i keczupie to świetny pomysł na rodzinny obiad dla całej rodziny. Za sprawą dodatku chili przypadnie on do gustu przede wszystkim fanom ostrości. Żeberka w miodzie i w keczupie z dodatkiem whisky wychodzą niezwykle soczyste, miękkie i delikatne, a przy tym niezwykle wyraziste i aromatyczne w smaku. Można przygotować je w piekarniku, wolnowarze lub w sezonie letnim – na grillu. Poniżej podajemy prosty przepis na żeberka w miodzie i w keczupie, które zawsze wychodzą przepysznie! 

Składniki:

  • żeberka  2 kg

  • miód  175 g

  • ketchup  140 g

  • słodki sos chili  140 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  5 ząbki

  • sos sojowy  80 ml

  • whisky  125 ml

Żeberka w ketchupie i miodzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

  • Krok 2:

    Marynata do żeberek: Łączymy ze sobą: cebulę, czosnek, sosy, burbon oraz miód i umieszczamy  garnku żeliwnym o pojemności 4,5 l. Wkładamy żeberka, mieszamy i przykrywamy.

  • Krok 3:

    Pieczenie żeberek: wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 90–100°C, na 3–4 godz.

  • Krok 4:

    Sos do żeberek: Ostrożnie wyjmujemy mięso z garnka i trzymamy w cieple. Sos przelewamy na dużą patelnię, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez ok. 10 min, aż się zredukuje i mocno zagęści. Żeberka podajemy z sosem

Porady

  • Jeśli nie przepadamy za ostrymi daniami, to możemy pominąć sos chili, a zamiast niego podwoić ilość keczupu. 
  • W naszym przepisie na żeberka w miodzie i keczupie do marynaty zalecamy dodać whisky – najlepszy będzie ciemny burbon. 
  • Żeberka można przygotować w piekarniku, na grillu lub w wolnowarze – wtedy gotujemy je na niskim poziomie przez ok. 8 godzin. 
  • Do żeberek w miodzie najlepiej wykorzystać miód wielokwiatowy – ma on neutralny smak, a przy tym świetnie oddaje słodycz. 
  • Żeberka należy zamarynować i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

 

Jak kupić dobre żeberka? 


Żeberka wieprzowe czy też wołowe to świetne mięso do grillowania, pieczenia czy też gotowania na wolnym ogniu. Poprawnie przygotowane i wcześniej odpowiednio zamarynowane są niezwykle soczyste, miękkie i delikatne w smaku. Ważna jest też jakość mięsa. Żeberka najlepiej kupować bezpośrednio na stoiskach mięsnych, najlepiej z kością – jeśli widzimy, że żeberka mają np. połamane kości, to jest dla nas sygnał ostrzegawczy, że z dużym prawdopodobieństwem były one źle przechowywane. Oprócz tego żeberka nie powinny mieć: krwistych plam, białego nalotu, zabarwionego na żółto tłuszczu, a także nieprzyjemnego, kwaśnego zapachu. Nie należy kupować również żeberek już zamarynowanych, gdyż w ten sposób nie jesteśmy w stanie ocenić czy są one świeże. Znacznie lepszym pomysłem jest zakup świeżych żeberek i ich samodzielnie zamarynowanie. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne