Żeberka zapiekane w ketchupie i miodzie

Pyszne żeberka zapiekane z ketchupem(!) i miodem. Proste do zrobienia!

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 182 głosów)

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 1 butelka ketchupu Pudliszki łagodnego
  • 1 butelka ketchupu Pudliszki pikantnego
  • 4 duże cebule
  • 4 łyżki miodu
  • olej
  • przyprawa do natarcia żeberek np. Vegeta,lub inna specjalna
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • oregano

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żeberka umyć i pokroić na typowe kawałki ( cięcie między żebrami).
  • Natrzeć Vegetą lub inną przyprawą ( np.Kamis "Żeberka Barbecue"), ewentualnie posolić i popieprzyć
  • Obsmażyć każdy kawałek na patelni, zrumienić z obu stron.
  • Żeberka układać ścisło w dużym, żaroodpornym naczyniu.
  • Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę, usmażyć na patelni z olejem pozostałym po mięsie.
  • Podsmażoną cebulę położyć na żeberkach.
  • Ketchupy wymieszać ze sobą, dolać trochę wody, żeby je rozrzedzić (można po prostu wypłukać wodą butelki po ketchupie).
  • Dodać do ketchupów miód i najlepiej podgrzać całośc, żeby mieć pewność, że miód się rozpuścił.
  • Do powstałego sosu dosypać łyżkę oregano.
  • Zalać sosem ketchupowo-miodowy żeberka.
  • Zapiekać w piekarniku niecałe 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.
  • Podawać z ryżem lub ziemniakami.
  • Ketchup może zniechęcać, ale są naprawdę pyszne!!!
  • Koniecznie ketchup Pudliszki, inne się nie sprawdzają!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy