Pomarańcze - przepisy

643 przepisów

Pomarańcze mają w kuchni wiele zastosowań i, na szczęście, powoli tracą nabyty w minionej epoce status wyłącznie owoców bożonarodzeniowych. Dzisiaj pomarańcza chętnie jedzona jest na co dzień, zarówno w formie przekąski, dodatku do ciast i deserów, jak i dań wytrawnych. Surowa postać jest najzdrowsza, jednak walory smakowe mięs, kremów i sałatek wzbogaconych dodatkiem cytrusów także kuszą. Jak pokazują zgromadzone w bazie przepisy, możliwych wariantów jest naprawdę mnóstwo, a pomarańcza sprawdza się zarówno w słodkim, jak i w wytrawnym kontekście.

Pomarańcza: właściwości

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 45 min.
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!

mojegotowanie

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Sorbet morelowy z karmelem

Przepis na sorbet morelowy z karmelem.

mojegotowanie

Sorbet morelowy z karmelem

Wartości odżywcze pomarańczy uzależnione są od konkretnego gatunku owoców. Uogólniając, można przyjąć, że znajdziemy w nich przede wszystkim spore dawki witaminy C oraz beta-karotenu. Czerwona pomarańcza właściwości ma dodatkowe: w jej miąższu zawarte są antocyjany, odpowiedzialne za krwistą barwę owocu.

Jakie witaminy ma pomarańcza, poza wspomnianą witaminą C? To również witaminy z grupy B, w tym cenny kwas foliowy. Spośród składników mineralnych wyróżnić należy potas. W pomarańczach można znaleźć też błonnik pokarmowy, szczególnie jeśli spożywane są wraz z błonkami i białą częścią skórki.

Co zrobić z pomarańczy?

Pomarańcze w kuchni znajdują bardzo szerokie zastosowanie. Można wykorzystywać je do przygotowania ciast, potraw mięsnych i wegetariańskich, sałatek oraz napojów. Na ich bazie powstają nawet niezwykle aromatyczne zupy, na przykład krem marchewkowy z cytrusową nutą. Jeśli chodzi o mięsa, właściwie nie ma tu ograniczeń: owoce te doskonale współgrają z delikatnością drobiu: kurczakiem, kaczką, indykiem, ale smaczne będą również w towarzystwie wieprzowiny czy wołowiny.

Pomarańcze na słodko przybierać mogą wiele twarzy. W cieście, jakim jest sernik pomarańczowy z ricottą lub klasycznym twarogiem nadają smak masie, w wariacji na temat odwracanej tarty tatin grają główną rolę. Pomarańczowe ciasto makowe to doskonały pomysł na święta lub sylwestrowe przyjęcie, a francuskie naleśniki crêpes Suzette zaskoczą gości zaproszonych na wytworną kolację.

Pomarańcza to również składnik wielu przetworów. W dżemach lub konfiturach owoc ten może grać pierwsze skrzypce lub pełnić rolę towarzyszącą, tworząc na przykład dżem marchewkowo-pomarańczowy lub dżem z dyni z pomarańczą i cytryną. Skórkę i całe plastry pomarańczy można kandyzować albo suszyć, a cząstki owoców dodawać do grzańca. Z pomarańczy przygotowuje się również aromatyczny czerwony poncz.

Jak suszyć plastry pomarańczy?

Suszone plastry pomarańczy nadają się do dekorowania ciast, tortów oraz deserów, nie tylko świątecznych. Jak je przygotować, aby prezentowały się świetnie? Istnieje kilka sposobów. Jednym z najprostszych jest ułożenie plasterków grubości około 0,5 cm na sitkach elektrycznej suszarki do grzybów. Dalej postępuje się zgodnie z instrukcją urządzenia.

Można do tego celu wykorzystać także piekarnik, a w sezonie grzewczym kaloryfery. Wystarczy rozłożyć na nich kawałek arkusza papieru i plasterki owoców, a następnie pamiętać, by co jakiś czas przewrócić pomarańcze na drugą stronę.

Jak zrobić skórkę z pomarańczy?

Częstym dodatkiem do ciast: serników, keksów, tortów jest także kandyzowana skórka pomarańczowa. Jej przygotowanie także nie jest skomplikowane, trzeba tylko pamiętać o dokładnym wyszorowaniu i sparzeniu owoców. Można dla pewności użyć również pomarańczy z upraw ekologicznych.

W pierwszej kolejności z owoców należy wycisnąć sok, a skórkę pozbawić białej części. Pozostałość drobno kroi się, zasypuje cukrem i podgrzewa na niewielkim ogniu do rozpuszczenia kryształków. Skórka powinna być smażona bez przykrycia przez około pół godziny. W tym czasie trzeba ją mieszać i pilnować, aby się nie spaliła. Jeśli zacznie przywierać do dna, można dodać kilka łyżek wody. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową przechowuje się w słoiku, w lodówce lub w zamrażalniku.

 

Artykuły powiązane

akcesoria-do-grzancow-min
28.12.2020

Akcesoria do grzańców – z nimi zrobisz pyszny, rozgrzewający napój

Grzaniec cieszy się popularnością w okresie jesienno-zimowym. Wielu osobom kojarzy się ze świątecznym nastrojem i jarmarkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by rozgrzewać się nim wcześniej. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy akcesoria, które pozwolą wam cieszyć się pysznym grzańcem!

Nóż do filetowania ryby i pomarańczy pozwoli przygotować takie danie
06.11.2020

Wygodnie i funkcjonalnie - jak wybrać nóż do filetowania, obierania i inne niezbędne noże w kuchni

Nóż do filetowania czy nóż do obierania to jedne z elementów kuchni, których nie może zabraknąć w zbiorze kucharza. Niezależnie od tego, czy pracujecie w branży gastronomicznej, czy szykujecie posiłki jedynie dla rodziny i znajomych, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Oto praktyczny poradnik, jak dobierać noże do naszej kuchni, aby filetowanie ryby, obieranie cytrusów i inne kuchenne zadania były prawdziwą przyjemnością.

Konfitura z gorzkich pomarańczy
10.10.2019

Konfitura z gorzkich pomarańczy – pamiątka z podróży

Po powrocie z podróży często przywozimy ze sobą kulinarne pamiątki z wakacji. Oliwa z oliwek z Włoch, czarne oliwki z Hiszpanii albo marynowany śledź ze Szwecji to tylko niektóre smaczne prezenty zabierane z podróży. Konfitura z gorzkich pomarańczy to słodkość, którą często zabieramy do bagażu podróżnego. Zebraliśmy wskazówki dotyczące jej przygotowania i zastosowania.