Kluski łyżką kładzione

Prosty i smaczny przepis na szybki obiad.

PierogiKluski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.09 z 246 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (szklanka 250 g)
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 2 szczypty soli
  • 30 dkg surowego boczku wędzonego
  • 1/2 pęczką szczypiorku
  • 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Boczek kroimy w drobną koste i podsmażamy goracym tłuszczu na złoty kolor.
  • Szczypiorek myjemy i siekamy.
  • Z mąki, jajek, soli i wody robimy łyżką stołową ciasto.
  • Zagotowujemy w garnku około 2,5 litra wody i dodajemy 2 łyżeczki soli. Nad wrzącą wodą przechylamy miskę z ciastem i odrywamy łyżką po kawałku ciasta pamietając każdorazowo o zamaczaniu łyżi we wrzątku (wówczas ciasto nie będzie sie kleic do łyżki). Gotujemy kluski do momentu ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  • Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę,aż woda odcieknie. Następnie wrzucamy je na gorący usmażony boczek i mieszamy kilka razy, aż składniki się połączą. Smażmy około 5-10 minut.
  • Klski podajemy na gorąco posypane szczypiorkiem.

Porady

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy