Zupa Marchewkowa

Zupa marchewkowa to doskonałe danie, nie tylko dla dzieci. Ta zdrowa i pożywna zupa fantastycznie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jeśli chcecie dowiedzieć się jak zrobić oraz z czym podawać tę zupę, zobaczcie nasz przepis i porady. 

Zupyzupa kremzupa marchewkowa

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 203 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-4662520011.W garnku na odrobinie oleju podsmażamy cienko pokrojone plasterki pora. Dorzucamy startą pietruszkę (na dużych oczkach) i pokrojoną w słupki marchewkę. Wszystko to zalewamy wodą i gotujemy, a po zagotowaniu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i 2 kostki rosołowe.
  • iStock-5279024082.Po 15 minutach gdy marchewka trochę zmięknie wyjmujemy ją i kroimy na drobniejsze kawałki. W międzyczasie dodajemy starte na dużych oczkach ziemniaki. Po 10 minutach dorzucamy marchew i gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • iStock-10860966423.Gotową zupę możemy ozdobić zieloną pietruszką i podać ze świeżym pieczywem .

Porady

Jak zrobić zupę marchewkową?

Przepis na zupę marchewkową jest niezwykle łatwy i szybki. Jeśli więc zastanawiacie się jak ugotować zupę marchewkową, wystarczy skroić i podsmażyć marchew, cebulę i włoszczyznę, a następnie podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Tak przygotowana zupa marchewkowa jest już gotowa do jedzenia, ale możemy jeszcze zblendować ją na gładko i zupa marchewkowa krem gotowa.

Czym przyprawić zupę z marchewki?

Tradycyjna zupa marchewkowa jest raczej delikatna i nie wymaga wielu przypraw. Wystarczą jedynie sól, pieprz. Jeśli jednak chcemy ugotować zupę z marchewki o bardziej intensywnym smaku i aromacie, możemy wzbogacić ją o więcej przypraw. Marchewkowa zupa będzie wyśmienita z dodatkiem odrobiny gałki muszkatołowej, czosnku lub chilli. Popularnym wariantem smakowym jest także rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem. Dla wszystkich lubiących kulinarne eksperymenty polecamy też zupę z marchewki i suszonych morelizupę kurkowo-marchewkową, zupę marchewkową z masłem migdałowym lub zupę z marchewką i mango. 

Czym zabielić zupę marchewkową?

Jeśli lubimy zabielane zupy, możemy ugotować zupę marchewkową pół na pół w bulionie z mlekiem. Oczywiście można też zabielić już gotową zupę śmietaną albo jogurtem naturalnym. Klasyczny przepis na zupę marchewkową możemy wzbogacić, dodając mleczko kokosowe. Zupa marchewkowa na mleku kokosowym nabierze słodkawego posmaku i pięknego zapachu kokosa. 

Dodatki do zupy marchewkowej

Aby zupa z marchewki była bardziej treściwa i sycąca warto dodać do niej ziemniaki, ryż lub makaron. Zupa marchewkowa z ziemniakami to klasyczny przepis, ale ciekawą alternatywą są też bataty, czyli słodkie ziemniaki. Biały ryż, który zwykle wybieramy do zupy, także można zastąpić nieco oryginalniejszym gatunkiem, podając na przykład zupę marchewkową z ryżem jaśminowymZ kolei zmiksowana zupa krem z marchewki może być podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa z marchewki będzie też świetna z dodatkiem kurczaka lub indyka.

Notka redakcyjna

Zdrowa marchewkowa

Zupa marchewkowa to nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe danie. Zawiera mnóstwo witamin i karotenu, dlatego polecana jest zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zupa z marchewki jest lekkostrawna, więc będzie odpowiednia nawet dla osób chorych i tych będących na dietach eliminacyjnych. 

Zupa z pieczonej marchewki

Chociaż tradycyjna zupa marchewkowa przygotowywana jest z ugotowanej marchwi, ciekawym przepisem jest też krem z pieczonej marchwi. Przepis jest dokładnie taki sam, a jedyna różnica to upieczenie wcześniej marchewek. Takie skarmelizowane marchewki mają dużo głębszy smak i aromat, dzięki czemu zupa nabiera wyjątkowego charakteru. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy