Przepisy na farsz do naleśników

97 przepisów

Wszyscy kochamy naleśniki! Dlatego warto zadbać o to, by przygotować pyszny farsz do naleśników. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Na co warto zwrócić uwagę robiąc farsz do naleśników? Przede wszystkim na zróżnicowanie smaków i tekstur. Naleśniki powinny być lekko chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku - to właśnie zadanie, jakie ma nadzienie do naleśników. W idealnym wydaniu farsz do naleśników powinien być delikatny, dlatego świetnie sprawdza się w tej roli farsz szpinakowy z serem feta. Z drugiej strony, możemy przygotować farsz do naleśników z kurczakiem czy mielonym mięsem. Farsz do naleśników powinien być dobrze doprawiony – naleśnikowe ciasto samo w sobie nie ma za dużo smaku, dlatego tak ważne są dodatki. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na farsz do naleśników na słodko czy na słono, zadbajmy, by smaki na nadzienie do naleśników były ciekawe i wzajemnie się uzupełniały.

Przepisy w kolekcji Przepisy na farsz do naleśników

Farsz do naleśników - na słono i na słodko

Farsz do naleśników może być słony lub słodki. Ogranicza nas tylko wyobraźnia – to kolejne danie, do którego bez problemu możemy dodać niemal wszystko, co mamy w lodówce. Klasykiem jest nadzienie - zestawienie szpinak-feta, ale równie popularne są naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą oraz naleśniki bolońskie z farszem mięsno-pomidorowym. Farsz do naleśników to także kapusta z grzybami czy kurczak w towarzystwie warzyw. Możemy śmiało przygotować naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich – biały ser, ziemniaki i cebulka zawsze się sprawdzają! Warto również eksperymentować z ciastem. Naleśniki z mąki gryczanej czy te z dodatkiem ziół będą z pewnością ciekawą alternatywą dla tradycyjnych. Farsz do naleśników może też być słodki – w takiej wersji używamy zwykle owoców (surowych lub przesmażonych) i karmelu, bitej śmietany czy farszu serowo-budyniowego. Takie nadzienie do naleśników sprawi, że danie można podać też na deser

Artykuły powiązane

Naleśniki
29.06.2020

Naleśniki — jaką mąkę i dodatki wybrać, aby zmniejszyć ich kaloryczność

Naleśniki na mące gryczanej, ryżowej, żytniej, kukurydzianej – istnieje ogromna ilość odmian tych placków. One się różnią kolorem i kształtem, rozmiarem i składnikami, grubością i właściwościami. Tak polubiliśmy to proste i szybkie w przygotowaniu danie, że często nie chcemy zrezygnować z pysznych naleśników nawet podczas odchudzania oraz liczenia kalorii. Radzimy, jak zmniejszyć kaloryczność placków naleśnikowych.

Idealne naleśniki
13.06.2020

Jak zrobić idealne naleśniki? Oto naukowe wyjaśnienie

Cienkie i delikatne, ale wytrzymałe na składanie i zwijanie, koniecznie bez dziur! Naleśniki to dla nas wyzwanie – metodą prób i błędów szukamy idealnego przepisu. Tajemnicę tę wzięli na warsztat także naukowcy! Francuscy oczywiście.

Patelnia do naleśników
10.04.2020

Patelnia do naleśników, pączków, a może patelnia do gofrów?

Patelnia do przedmiot, który znajdziemy w każdej kuchni. Kotlety, placki, jajecznica - to tylko niektóre z potraw, które robimy na uniwersalnych patelniach. Ale jeśli chcemy zrobić idealne naleśniki? Albo kiedy marzą nam się gofry, a nie mamy gofrownicy lub chcemy zrobić grillowane przysmaki? Z pomocą przychodzą patelnie do zadań specjalnych! Cienka patelnia do naleśników, wytrzymała patelnia grillowa czy patelnia do gofrów to tylko początek gastronomicznych eksperymentów. W cyklu Dobre rzeczy radzimy, na jaką patelnię warto postawić!

jak zrobić ciasto na naleśniki
18.03.2020

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis prosty i szybki

Ciasto na naleśniki to kulinarna podstawa. Przepis jest tak prosty, a do tego szybki w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Chcemy jednak, by nasze naleśniki były puszyste i pyszne, dlatego podrzucamy wam kilka sprawdzonych porad. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sprawdźcie, a później weźcie patelnię w dłoń i usmażcie mnóstwo złocistych krążków!

Naleśniki z serem
09.10.2019

Kulinarny skarb znaleziony na zamku – Gothic Cafe

Do tej restauracji niełatwo się dostać. Musicie przejść przez zewnętrzne mury obronne, pokonać zwodzony most, zatrzymać się przed wielką, kutą bramą. Tam czekają strażnicy. Jeśli ich przekonacie, że mieliście rezerwację, zadzwonią po kelnera, cały czas łypiąc na was podejrzliwie. Kelner będzie waszym przewodnikiem – zaprowadzi was do podziemnej krainy pełnej pysznego jedzenia. W cyklu Smaczne miejsca odwiedzamy Gothic Cafe.

Naleśniki - galeria przepisów
24.02.2019

Naleśniki amerykańskie czy francuskie crepes suzette?

Naleśniki to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw świata. Istnieje wiele rodzajów ciasta naleśnikowego i jeszcze więcej pomysłów na smakowite dodatki, z którymi jest serwowane. W cyklu „Przy wspólnym stole” przybliżamy historię naleśników z różnych krańców świata.

Naleśniki Z Gruszką-1
26.11.2017

Wytrawne naleśniki z gruszką

Naleśniki z gruszką nie zawsze muszą być słodkie, spróbujcie też wersji wytrawnej!