Biszkopt z kremem cytrynowym Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
4.46 (156)
Biszkopt z kremem cytrynowym to zarazem słodki i orzeźwiający deser. Karmelizowana beza delikatnie chrupie oraz obłędnie pachnie. Biszkopt z kremem cytrynowym jest odrobinę pracochłonny, ale jego wygląd i smak jest warty pracy. W szczególności sprawdzi się na wyjątkowe okazje np.: urodziny czy rocznice ślubu.
jajka 4 szt.
cukier 150 g
mąka 70 g
mąka ziemniaczana 5 g
sól 1 szczypta
masło 10 g
cytryna 3 szt.
jajka 3 szt.
cukier 180 g
mąka kukurydziana 10 g
masło 50 g
białka 3 szt.
cukier 180 g
śmietana kremówka 200 ml
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Żółtka ubijamy z cukrem, do białości, dodajemy stopniowo oba rodzaje mąki. Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą jajeczną. Formę o śr. 24 cm natłuszczamy, wlewamy masę, wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 30 min, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Na krem: z 2 cytryn ocieramy skórkę na drobnej tarce. Sok wyciskamy ze wszystkich cytryn, wlewamy do rondelka, łączymy ze skórką. Podgrzewamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa się spieni. Dodajemy mąkę kukurydzianą, stopniowo wlewamy gorący sok z cytryny, kontynuując ubijanie. Dolewamy śmietanę, stale mieszając podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Dodajemy masło, mieszamy, studzimy. Ostudzone ciasto przecinamy w poprzek na 2 lub 3 blaty. Przekładamy je schłodzonym kremem cytrynowym i wstawiamy do lodówki.
Na bezę: białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie, aż uzyskamy błyszczącą masę bezową, którą pokrywamy całe ciasto. Umieszczamy na blasze. Aby zrumienić bezę, ustawiamy ciasto na kilka minut pod grillem piekarnika lub karmelizujemy za pomocą palnika cukierniczego.
Porady
Biszkopt z kremem cytrynowym zawiera w przepisie:
- wyszorowane i sparzone 3 cytryny
- mąkę kukurydzianą
Aby uzyskać doskonale przypieczoną bezę warto korzystać z palnika cukierniczego. Takie palniki kojarzone są w szczególności z przygotowywania francuskiego deseru crème brûlée.
Choć przygotowanie jej może wydawać się trudne, w rzeczywistości jest bardzo proste, o ile przestrzega się kilku podstawowych zasad. Białka zawsze ubijamy w temperaturze pokojowej, stopniowo dodając cukier i staramy się, aby trzepaczka była ustawiona jak najbardziej poziomo. Tworzymy pianę, która jest zbiorem bąbelków. Dodana do niej mąka kukurydziana zadziała jako środek wiążący, a cukier usztywni pianę. Taka wspaniale wypieczona, a właściwie wysuszona w niezbyt wysokiej temperaturze beza to ponadczasowa rozkosz. Najbardziej służy jej krem z bitej śmietany, czyli chantilly, dodatek owoców, skropienie syropem lub sosem z ciemnej czekolady. Położona na cieście z kremem też nada mu czarodziejskiego wyglądu, nie mówiąc o smaku.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Oficjalna kolekcja kart UEFA EURO 2024 od TOPS już dostępna na Kultowy.pl. Tylko teraz TOPPS EURO 2024 – MEGA STARTER PACK z rabatem 10%. Rozpocznij swoją przygodę z kolekcją kart UEFA EURO 2024 i stań się częścią najbardziej ekscytującego wydarzenia sportowego w Europie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 49,99 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 44,99 zł.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.