Przepisy na ciasto naleśnikowe

32 przepisów

Ciasto naleśnikowe to coś, co warto umieć przygotować. Jest wyjątkowo łatwe do zrobienia – gwarantujemy, że z tym ciastem poradzi sobie nawet początkujący domowy kucharz. Ciasto naleśnikowe można przygotować na kilka sposobów, ale podstawowy przepis zakłada użycie mąki, mleka, jaj oraz szczypty soli. Jeśli chcecie, by wasze ciasto naleśnikowe było jeszcze bardziej puszyste i delikatne, dodajcie do niego trochę gazowanej wody mineralnej. Ciasto naleśnikowe powinno mieć lejącą konsystencję, nie za rzadką i nie za gęstą. Warto smażyć naleśniki na maśle lub wykorzystać sprytny patent. Otóż rozpuszczone masło możemy dodać bezpośrednio do ciasta, dzięki czemu nie będziemy musieli już używać tłuszczu do smażenia. Ciasto naleśnikowe lubimy zjadać nawet bez dodatków – odpowiednio przygotowane jest pyszne!

Przepisy w kolekcji Przepisy na ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania: 30 min.
Parówki - zawijaski
Sycące;)

edyta.o

Parówki - zawijaski

Ciasto naleśnikowe - nie tylko na naleśniki
Ciasto naleśnikowe doskonale sprawdza się nie tylko w formie naleśników. Jeśli smażymy naleśniki postarajmy się, by były jak najcieńsze – warto pomóc sobie chochlą w wylewaniu ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię. Naleśniki odwracamy energicznym ruchem patelni. Przygotowując ciasto na naleśniki możemy dodać do niego ulubione dodatki – w wersji słodkiej będzie to np. kakao, w wersji wytrawnej zioła. Naleśniki nafaszerujmy wedle uznania. Ciasto naleśnikowe to jednak nie tylko naleśniki. Możemy zanurzyć w nim owoce i warzywa oraz usmażyć w głębokim tłuszczu. Ciasto naleśnikowe jest uniwersalne – sprawdzi się w wielu bardzo różnych daniach.

Artykuły powiązane

Naleśnikowy Tort Tiramisu-1
12.02.2020

Tort naleśnikowy tiramisu

Któż nie kocha naleśników. A co dopiero, kiedy stworzymy z nich pyszny tort o smaku tiramisu.

Patelnia do naleśników
07.01.2020

Patelnia do naleśników, pączków, a może patelnia do gofrów?

Patelnia do przedmiot, który znajdziemy w każdej kuchni. Kotlety, placki, jajecznica - to tylko niektóre z potraw, które robimy na uniwersalnych patelniach. Ale jeśli chcemy zrobić idealne naleśniki? Albo kiedy marzą nam się gofry, a nie mamy gofrownicy lub chcemy zrobić grillowane przysmaki? Z pomocą przychodzą patelnie do zadań specjalnych! Cienka patelnia do naleśników, wytrzymała patelnia grillowa czy patelnia do gofrów to tylko początek gastronomicznych eksperymentów. W cyklu Dobre rzeczy radzimy, na jaką patelnię warto postawić!

Tort z burakami
04.09.2019

Tort naleśnikowy z serkiem Twój Smak burakami i ziołami

Wegetariański wytrawny tort o delikatnym, wykwintnym smaku.

Idealne naleśniki
28.06.2019

Jak zrobić idealne naleśniki? Oto naukowe wyjaśnienie

Cienkie i delikatne, ale wytrzymałe na składanie i zwijanie, koniecznie bez dziur! Naleśniki to dla nas wyzwanie – metodą prób i błędów szukamy idealnego przepisu. Tajemnicę tę wzięli na warsztat także naukowcy! Francuscy oczywiście.

Naleśniki - galeria przepisów
24.02.2019

Naleśniki amerykańskie czy francuskie crepes suzette?

Naleśniki to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw świata. Istnieje wiele rodzajów ciasta naleśnikowego i jeszcze więcej pomysłów na smakowite dodatki, z którymi jest serwowane. W cyklu „Przy wspólnym stole” przybliżamy historię naleśników z różnych krańców świata.

Naleśniki Z Gruszką-1
26.11.2017

Wytrawne naleśniki z gruszką

Naleśniki z gruszką nie zawsze muszą być słodkie, spróbujcie też wersji wytrawnej!