Przepisy na ciasto naleśnikowe

ciasto naleśnikowe Ciasto naleśnikowe to coś, co warto umieć przygotować. Jest wyjątkowo łatwe do zrobienia – gwarantujemy, że z tym ciastem poradzi sobie nawet początkujący domowy kucharz. Ciasto naleśnikowe można przygotować na kilka sposobów, ale podstawowy przepis zakłada użycie mąki, mleka, jaj oraz szczypty soli. Jeśli chcecie, by wasze ciasto naleśnikowe było jeszcze bardziej puszyste i delikatne, dodajcie do niego trochę gazowanej wody mineralnej. Ciasto naleśnikowe powinno mieć lejącą konsystencję, nie za rzadką i nie za gęstą. Warto smażyć naleśniki na maśle lub wykorzystać sprytny patent. Otóż rozpuszczone masło możemy dodać bezpośrednio do ciasta, dzięki czemu nie będziemy musieli już używać tłuszczu do smażenia. Ciasto naleśnikowe lubimy zjadać nawet bez dodatków – odpowiednio przygotowane jest pyszne!
Ciasto naleśnikowe - nie tylko na naleśniki
Ciasto naleśnikowe doskonale sprawdza się nie tylko w formie naleśników. Jeśli smażymy naleśniki postarajmy się, by były jak najcieńsze – warto pomóc sobie chochlą w wylewaniu ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię. Naleśniki odwracamy energicznym ruchem patelni. Przygotowując ciasto na naleśniki możemy dodać do niego ulubione dodatki – w wersji słodkiej będzie to np. kakao, w wersji wytrawnej zioła. Naleśniki nafaszerujmy wedle uznania. Ciasto naleśnikowe to jednak nie tylko naleśniki. Możemy zanurzyć w nim owoce i warzywa oraz usmażyć w głębokim tłuszczu. Ciasto naleśnikowe jest uniwersalne – sprawdzi się w wielu bardzo różnych daniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować