Śledzie po łowicku

Ocena:

4.49 (174)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Śledzie po łowicku to jeden z wielu sposobów na podanie świątecznej przystawki. Potrzebne będą tradycyjne filety marynowane w occie, marchewka, groszek, ogórek konserwowy i sos majonezowy. Zrobienie tego śledzika jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu, a jest dobrą alternatywą dla klasycznej śmietanowej zakąski. Trzeba go dobrze schłodzić, żeby wszystkie smaki się połączyły. Sprawdźcie, jak powstaje wigilijny śledź po łowicku. 

Składniki:

  • śledzie  300 g

  • majonez  75 g

  • śmietana 18%  75 g

  • musztarda  10 g

  • marchewka  80 g

  • groszek konserwowy  50 g

  • konserwowe ogórki  50 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • cukier  3 g

Śledzie po łowicku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ryby: śledzie w occie kroimy w paski szerokości około 1 cm. Wyjmijmy ze słoika także nieco cebulki, z którą marynowały się filety. Możemy je kupić lub wykonać samodzielnie – pamiętajmy wtedy, żeby rozpocząć pracę dzień wcześniej. Śledzie powinny spędzić w zalewie octowej z przyprawami kilkanaście godzin. 

  • Krok 2:

    Marchewka: obieramy ją i myjemy. Wrzucamy ją do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 20 minut. Powinna być przyrządzona al dente – miękka, ale w środku jeszcze lekko chrupiąca. Odcedzamy ją i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej, żeby się nie rozgotowała. Kiedy wystygnie, osuszamy ją i kroimy w kostkę. 

  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: odsączamy groszek konserwowy. Warto zrobić to dokładnie, inaczej spod sałatki śledziowej, która postoi dłużej na stole, będzie wyciekać nadmiar wody. Ogórki kroimy w kostkę. Możemy wykorzystać dowolne pikle – tradycyjne lub lekko pikantne (z zalewy z chili, dzięki temu śledź po łowicku nabierze charakteru). 

  • Krok 4:

    Sos: mieszamy śmietanę, majonez i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Jeśli chcemy nieco odchudzić przystawkę, możemy część składników zamienić na gęsty jogurt grecki. 

  • Krok 5:

    Śledzie po łowicku: łączymy wszystkie elementy dania, czyli śledzie w occie, sos majonezowy i warzywa. Odkładamy kilka pasków ryby oraz łyżkę marchewki i groszku do dekoracji. Umieszczamy przystawkę w salaterce. Chłodzimy (najlepiej zrobić ją dzień przed podaniem). Ozdabiamy odłożonymi składnikami. Śledzie będą się ładnie prezentować z natką pietruszki lub świeżym koperkiem.   

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne