Artur Rogalski
4.49 (174)
Śledzie po łowicku to jeden z wielu sposobów na podanie świątecznej przystawki. Potrzebne będą tradycyjne filety marynowane w occie, marchewka, groszek, ogórek konserwowy i sos majonezowy. Zrobienie tego śledzika jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu, a jest dobrą alternatywą dla klasycznej śmietanowej zakąski. Trzeba go dobrze schłodzić, żeby wszystkie smaki się połączyły. Sprawdźcie, jak powstaje wigilijny śledź po łowicku.
śledzie 300 g
majonez 75 g
śmietana 18% 75 g
musztarda 10 g
marchewka 80 g
groszek konserwowy 50 g
konserwowe ogórki 50 g
sól 3 g
pieprz 2 g
cukier 3 g
Przygotowanie ryby: śledzie w occie kroimy w paski szerokości około 1 cm. Wyjmijmy ze słoika także nieco cebulki, z którą marynowały się filety. Możemy je kupić lub wykonać samodzielnie – pamiętajmy wtedy, żeby rozpocząć pracę dzień wcześniej. Śledzie powinny spędzić w zalewie octowej z przyprawami kilkanaście godzin.
Marchewka: obieramy ją i myjemy. Wrzucamy ją do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 20 minut. Powinna być przyrządzona al dente – miękka, ale w środku jeszcze lekko chrupiąca. Odcedzamy ją i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej, żeby się nie rozgotowała. Kiedy wystygnie, osuszamy ją i kroimy w kostkę.
Pozostałe składniki: odsączamy groszek konserwowy. Warto zrobić to dokładnie, inaczej spod sałatki śledziowej, która postoi dłużej na stole, będzie wyciekać nadmiar wody. Ogórki kroimy w kostkę. Możemy wykorzystać dowolne pikle – tradycyjne lub lekko pikantne (z zalewy z chili, dzięki temu śledź po łowicku nabierze charakteru).
Sos: mieszamy śmietanę, majonez i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Jeśli chcemy nieco odchudzić przystawkę, możemy część składników zamienić na gęsty jogurt grecki.
Śledzie po łowicku: łączymy wszystkie elementy dania, czyli śledzie w occie, sos majonezowy i warzywa. Odkładamy kilka pasków ryby oraz łyżkę marchewki i groszku do dekoracji. Umieszczamy przystawkę w salaterce. Chłodzimy (najlepiej zrobić ją dzień przed podaniem). Ozdabiamy odłożonymi składnikami. Śledzie będą się ładnie prezentować z natką pietruszki lub świeżym koperkiem.