Śledzie na słodko z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami to wyjątkowa przekąska na co dzień i od święta. Warto pamiętać, że śledzie z rodzynkami i przecierem pomidorowym nie muszą pojawiać się jedynie podczas wieczerzy wigilijnej. Ponadto śledzie z rodzynkami i cebulą to wyjątkowe przełamanie smaków – słodkiego i ostrego. Odrobiny kwaśności dodaje koncentrat pomidorowy. Śledź z rodzynkami i cebulą niektórym osobom może kojarzyć się ze skandynawskimi sposobami na rybę. Oto prosty przepis na śledzie z rodzynkami.

sledzie marynowanePrzystawki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 152 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.Śledzie z rodzynkami - przepis:
    Najpierw należy cztery filety śledziowe solone wymoczyć. Następnie na oleju trzeba usmażyć dużą cebulę tak, aby się nie przypaliła. Na końcu trzeba dodać rodzynki, koncentrat pomidorowy i sok z połowy cytryny. Jeszcze chwilkę trzeba przesmażyć. Następnie składniki należy ułożyć warstwowo. Najlepiej będzie prezentować się w słoiku lub w jakimś naczyniu z pokrywką.
  • iStock-koncentrat-pomidorowy--min2.Śledzie z rodzynkami układamy warstwami w następującej kolejności: pokrojone na kawałki śledzie, potem cebulę z rodzynkami i znów śledzie. Śledzie z rodzynkami nie powinny być solone, gdyż śledzie są dosyć słone. Po wystudzeniu wstawiamy śledzie z rodzynkami do lodówki. Śledzie z cebulą i rodzynkami są najlepsze do podania na następny dzień po zrobieniu.

Porady

Jak zrobić śledzie z rodzynkami?

Śledzie z rodzynkami nie muszą być zawsze przygotowywane na bazie koncentratu pomidorowego. Świetnie sprawdzą się śledzie z rodzynkami w oleju, które będą lżejszą wersją dania niż np.: śledzie w majonezie. Śledzie z rodzynkami na słodko to także sposób na przystawkę dla dzieci, które na ogół nie sięgną po wytrawny posiłek. Przepis na śledzie z rodzynkami i cebulą zazwyczaj przygotowywany dzień wcześniej. Warto o tym pamiętać planując posiłki np.: na spotkania w gronie rodziny lub wśród znajomych. Śledzie z rodzynkami warto przygotować w szklanej salaterce albo podać na półmisku zwanym rawierem.

Notka redakcyjna

Śledzie z rodzynkami czasami są przygotowywane na sposób wywodzący się z kuchni żydowskiej. Wtedy dodaje się również suszone śliwki, suszoną żurawinę oraz kawałki piernika. Takie danie można z pewnością podać w okresie świątecznym. Śledzie z rodzynkami i koncentratem to także sposób na wykorzystanie różnego rodzaju dodatków.

Warto eksperymentować z rodzajami rodzynek. Na przykład rodzynki Jumbo będą efektownie wyglądać wśród śledzi. Takie rodzynki są duże, bardzo słodkie i mięsiste. W smaku są bardziej kwaśne i przypominają na przykład suszone wiśnie. Bardziej popularne są rodzynki sułtańskie, które spotkać można niemal w każdym sklepie. Warto wiedzieć, że śledzie z rodzynkami sułtańskimi będą słodsze w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 25 min.

jak ananas

katarynka439

Cukinia na słodko