Śledzie z orzechami i suszoną śliwką to ciekawa propozycja na Wigilię, ale nie tylko. Są doskonałe także jako imprezowa przekąska, np. na Sylwestra. Słodko–słona przystawka z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich na pewno wzbudzi zainteresowanie gości. Niejednych być może zaskoczy swoim wyrafinowanym smakiem. Minisałatka ze śledzi, orzechów i śliwek świetnie wygląda podana w małych przezroczystych słoikach.
Stockfood
(średnia 4.47 z 167 głosów)
Przygotowanie śledzi: filety płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie układamy je w misce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie wymieniamy wodę i moczymy jeszcze przez 30 min. Odlewamy wodę, osuszamy śledzie i kroimy je w kawałki o szerokości ok. 2–3 cm.
Pozostałe składniki: cebulę obieramy i kroimy w pióra. Śliwki kroimy w małą kostkę. Orzechy podprażamy na suchej patelni, a następnie siekamy na drobne kawałki.
Marynata: śledzie układamy w misce (lub słoiku) na przemian z dodatkami. Dodajemy suszony tymianek i świeżo zmielony pieprz. Całość zalewamy olejem.
Śledzie z orzechami są gotowe: odstawiamy je do lodówki na kilka godzin, aby składniki przeszły nawzajem swoim smakiem (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
Porady
- Olej rzepakowy możecie zastąpić olejem lnianym. To zdecydowanie zdrowszy wybór – olej lniany wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na pracę serca i wygląd skóry.
- Do sałatki najlepiej użyć filetów z młodych śledzi, czyli matiasów. Można sięgnąć po te w słonej zalewie lub oleju. Do śledzi w oleju trzeba dodać szczyptę soli.
- Marynatę można wzbogacić o sok z cytryny, miód, goździki i cynamon, aby przystawka nabrała korzennych aromatów.
- Po uprażeniu orzechów włoskich, możecie usunąć z nich skórkę – wtedy stracą nieco goryczy.
- Cebulę dobrze jest sparzyć wrzątkiem – dzięki temu będzie bardziej delikatna w smaku i dłużej świeża.
- Szalotkę można zastąpić cebulą cukrową.
- Śledzie z orzechami najlepiej smakują po 24 godz. w lodówce.
Przystawka nie tylko świetnie smakuje, ale też idealnie wpasowuje się w symbolikę wigilijnych potraw:
Według powszechnych obecnie zwyczajów, na stole powinno znajdować się 12 potraw, co nawiązuje do liczby apostołów. Dawniej potraw było 7, 9 lub 11 – w zależności od poziomu zamożności rodziny. Wierzono, że liczba nieparzysta przynosi szczęście.
Śledzie z orzechami w oleju trzeba przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku. Jeśli nie są otwierane, są odpowiednie do spożycia przez 2 tygodnie. Z otwartego słoika można je podawać przez maksymalnie 7 dni.
Aby przygotowane przez was śledzie na Wigilię dłużej były świeże i smaczne, nie kupujcie filetów z zalewy na wagę. Nie wiadomo, jak długo leżą w sklepie. Zdecydujcie się na śledzie w słoiku, które po przygotowaniu na pewno będą dobre jeszcze przez 2 tygodnie. Kupione na wagę, trzeba spożyć w ciągu kilku dni.
Śledź to potrawa kaloryczna, bogata w tłuszcze i białko. Szczególną wartość mają kwasy omega–3, które pomagają w budowie zdrowych komórek i przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Ponadto śledzie zawierają wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, a także serotoninę, która odpowiada za lepsze samopoczucie.
Orzechy włoskie pozytywnie wpływają na zdolności poznawcze, pamięć i koncentrację. Naturalny tłuszcz, witamina C i E oraz kwas lanolinowy karmią nasz mózg, pozytywnie wpływając na jego pracę i połączenia komórek nerwowych.
Z kolei suszone owoce, w tym śliwki wspomagają procesy trawienne i regulują ilość cholesterolu. Dostarczają energii po wysiłku fizycznym i poprawiają nastrój. W dużej ilości działają przeczyszczająco.
Komentarze