Śledź z orzechami laskowymi, grzybami i słodką cebulką

Śledzie to absolutny klasyk na święta, rodzinne przyjęcie czy klasyczną zagrychę. Śledzie z orzechami laskowymi, grzybami i słodką cebulką zaskoczą Was smakiem i aromatem!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 średnie cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • majeranek suszony
  • 12 jędrnych małych borowików lub podgrzybków
  • szczypta cukru
  • 5 odsolonych filetów śledziowych
  • garść obranych ze skóry i uprażonych orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w cienkie piórka.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, wlewamy ocet i miód. Na małym ogniu, mieszając regularnie, szklimy przez 5 min.
  3. Solimy i dusimy jeszcze 5 min, dodajemy rozkruszoną szczyptę majeranku. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Grzyby kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy mocno łyżkę oleju, wkładamy grzyby. Oprószamy szczyptą cukru i rumienimy przez minutę po obu stronach, zdejmujemy.
  5. Śledzie kroimy na małe kawałki, mieszamy delikatnie z cebulą, przekrojonymi na pół orzechami i grzybami, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, ew. dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Odstawiamy na 3 godz., aby smaki lepiej się połączyły.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Wskazówki

>>> Tak przyrządzone śledzie warto podać na plastrach upieczonych buraków lub jabłek.

>>> Grzyby do śledzi powinny pozostać lekko jędrne i podkarmelizowane. Aby zachowały chrupkość, potrzebna nam dobra patelnia i kawałek masła dorzucony w trakcie smażenia. Tak przygotowane są też idealne jako dodatek do sosu do piersi kurczaka lub schabu cielęcego: redukujemy bulion z kurczaka i łączymy z gęstą, tłustą śmietaną, musztardą z ziarnami gorczycy oraz szczyptą curry, a na sam koniec dokładamy grzyby.

Grzyby śledzie orzechy laskowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy