Śledź z orzechami laskowymi, grzybami i słodką cebulką

Śledzie to absolutny klasyk na święta, rodzinne przyjęcie czy klasyczną zagrychę. Śledzie z orzechami laskowymi, grzybami i słodką cebulką zaskoczą Was smakiem i aromatem!

sledzie marynowane

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • Cebule kroimy w cienkie piórka. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 4 łyżki oleju
  • wrzucamy cebulę
  • wlewamy ocet i miód. Na małym ogniu
  • mieszając regularnie
  • szklimy przez 5 min.
  • Solimy i dusimy jeszcze 5 min
  • dodajemy rozkruszoną szczyptę majeranku. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Grzyby kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy mocno łyżkę oleju
  • wkładamy grzyby. Oprószamy szczyptą cukru i rumienimy przez minutę po obu stronach
  • zdejmujemy.
  • Śledzie kroimy na małe kawałki
  • mieszamy delikatnie z cebulą
  • przekrojonymi na pół orzechami i grzybami
  • przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
  • ew. dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Odstawiamy na 3 godz.
  • aby smaki lepiej się połączyły.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

>>> Tak przyrządzone śledzie warto podać na plastrach upieczonych buraków lub jabłek.

>>> Grzyby do śledzi powinny pozostać lekko jędrne i podkarmelizowane. Aby zachowały chrupkość, potrzebna nam dobra patelnia i kawałek masła dorzucony w trakcie smażenia. Tak przygotowane są też idealne jako dodatek do sosu do piersi kurczaka lub schabu cielęcego: redukujemy bulion z kurczaka i łączymy z gęstą, tłustą śmietaną, musztardą z ziarnami gorczycy oraz szczyptą curry, a na sam koniec dokładamy grzyby.

Zobacz też: Lazania grzybowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy