Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie to pyszna przystawka, ale podany z ziemniakami to gotowy pomysł na obiad. Śledź w śmietanie musi być odpowiednio doprawiony, a filety wymoczone.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 4 płaty śledziowe solone
  • 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1/2 pęczka koperku(opłukać i posiekać)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

  1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu.Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę z zieloną grubszą częścią szczypiorku.Płaty śledziowe przełożyć do miski , zalać śmietaną, dodać cebulę i doprawić pieprzem,kwaskiem,cukrem i solą.W tej zaprawie śledź powinien leżakować 1 godzinę co jakiś czas zamieszać. Śledzie w śmietanie podajemy z gorącymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Wskazówki

Śledzie w śmietanie będą najlepsze, jeżeli zadbamy o dobrej jakości filety, a także odpowiednią śmietanę. Kwaśna, śmietana 18-procentowa będzie najlepszym wyborem, pod warunkiem, że nie zawiera zbędnych, sztucznych dodatków. Śledzie w śmietanie odpowiednio doprawione będą pyszną przystawką, ale podane jak wyżej z tłuczonymi ziemniakami mogą stanowić danie obiadowe.

ryby obiad śledź w śmietanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze