REKLAMA

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie to pyszna przystawka, a podany z ziemniakami to gotowy pomysł na obiad. Powinien być odpowiednio doprawiony, a filety wymoczone. To bogata w witaminy i minerały ryba, która cieszy się popularnością zarówno na święta, jak i na co dzień. Przepisów na śledzie jest wiele, ten z dodatkiem śmietany sprawia, że stają się kremowe i delikatne. Filety śledziowe w śmietanie z cebulką to proste danie, które zachwyca smakiem. Spróbuj!



 

dodany przez: Kulinarna Ania

sledzie marynowane

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 156 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie śledzi: zaczynamy od namoczenia go w wodzie z octem. Trzymamy je w zalewie przez około godzinę. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiernej słoności ryby.

  • 2.

    Przygotowanie dodatków: cebulę obieramy i kroimy ją w kostkę wraz z zieloną, grubszą częścią szczypiorku.

  • 3.

    Doprawianie śledzi: płaty przekładamy do miski i zalewamy śmietaną. Dodajemy do nich cebulę i doprawiamy pieprzem, kwaskiem cytrynowym, cukrem i solą. W tej zaprawie filety powinny leżakować 1 godzinę. Co jakiś czas warto go przemieszać. Śledzie w śmietanie możemy udekorować szczypiorkiem z cebuli.

     

Porady

  • Śledzie w śmietanie będą najlepsze, jeżeli zadbamy o dobrej jakości filety (najlepsze będą matiasy), a także odpowiednią śmietanę. Kwaśna, śmietana 18-procentowa będzie najlepszym wyborem, pod warunkiem, że nie zawiera zbędnych, sztucznych dodatków.
  • Odpowiednio doprawione będą pyszną przystawką, ale podane z tłuczonymi ziemniakami mogą stanowić danie obiadowe.
  • Śledzia w śmietanie z cebulą można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. Należy jednak pamiętać, że musi on być zamknięty w szczelnym naczyniu lub słoiku. Dzięki temu z każdym dniem będzie nabierał jeszcze lepszego i intensywniejszego smaku.
  • Filety śledziowe w śmietanie można dekorować dowolną zieleniną. Jeśli nie posiadamy w domu szczypiorku lub za nim nie przepadamy, wykorzystajmy w tym celu np. drobno posiekany koperek.
  • Przepis na śledzie w śmietanie można wzbogacić o dodatkowe składniki, np. jabłko, żurawinę, a wersji nieco słodszej nawet o rodzynki.

Notka redakcyjna

Śledź w śmietanie – jaki filet będzie najlepszy?

Najsmaczniejsze śledzie to matiasy, są to młode rybki, które nie uczestniczyły jeszcze w okresie tarła. Dzięki temu charakteryzuje się on wyjątkowo delikatnym i tłustym mięsem. Okres, w którym można znaleźć świeże matiasy to wiosna i lato. Mimo to, w Polsce bardzo trudno zdobyć prawdziwego świeżego matiasa, ponieważ w naszym kraju nie rozwinęła się dostatecznie tradycja łowienia dziewiczych śledzi. Jeśli już na takiego trafimy, warto go kupić bez zastanowienia. Nie będziemy żałować tej decyzji, gdyż matias to szczególnie smaczna ryba bogata w witaminy i minerały. Idealnie sprawdzi się do śledzia w śmietanie, gdzie główną rolę gra właśnie filet z ryby.


Śledź w jogurcie – alternatywa dla śledzia w śmietanie


Śledź w śmietanie to jeden z najpopularniejszych sposobów serwowania tej ryby. Jeśli jednak chcemy przygotować go w nieco lżejszej wersji lub po prostu nie posiadamy w domu śmietany, można przyrządzić również śledzia w jogurcie naturalnym. Dobrze sprawdzą się tu zwłaszcza gęste jogurty, w tym również jogurt grecki.


Do przygotowania śledzia w jogurcie, potrzebna nam będzie również cebula, trzy ząbki czosnku i przyprawy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do niej jogurt naturalny. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do śledzi wraz z solą i pieprzem. Żeby podkręcić smak warto dodać jedną łyżkę octu jabłkowego lub kwaśne jabłko. Tak przygotowane śledzie w jogurcie przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.


Ta wersja śledzi jest zdecydowanie mniej kaloryczna w porównaniu do tych w śmietanie. 100 g śledzi w śmietanie ma ponad 300 kalorii, natomiast wersja z jogurtem ma aż trzy razy mniejszą kaloryczność.

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy