Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie to pyszna przystawka, ale podany z ziemniakami to gotowy pomysł na obiad. Śledź w śmietanie powinien być odpowiednio doprawiony, a filety wymoczone. To bogata w witaminy i minerały ryba, która cieszy się popularnością zarówno na święta jak i na co dzień. Przepisów na śledzie jest wiele, ten z dodatkiem śmietany sprawia, że śledź staje się kremowy i delikatny. Filety śledziowe w śmietanie z cebulką to proste danie, które zachwyca smakiem. Spróbuj!

dodany przez: Kulinarna Ania

sledzie marynowane

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 156 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Dymka 1.

    Aby przygotować śledzia w śmietanie, zaczynamy od namoczenia go w wodzie z octem. W takiej zalewie trzymamy śledzia przez około godzinę. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiernej słoności ryby. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją w koskę wraz z zieloną, grubszą częścią szczypiorku.

  • Śledź w śmietanie 2.

    Płaty śledziowe przekładamy do miski i zalewamy śmietaną. Dodajemy do nich cebulę i doprawiamy pieprzem, kwaskiem cytrynowym, cukrem i solą. W tej zaprawie śledź powinien leżakować 1 godzinę. Co jakiś czas warto go przemieszać. Śledzie w śmietanie możemy udekorować szczypiorkiem z cebuli.

Porady

  • Śledzie w śmietanie będą najlepsze, jeżeli zadbamy o dobrej jakości filety, a także odpowiednią śmietanę. Kwaśna, śmietana 18-procentowa będzie najlepszym wyborem, pod warunkiem, że nie zawiera zbędnych, sztucznych dodatków. Śledzie w śmietanie odpowiednio doprawione będą pyszną przystawką, ale podane jak wyżej z tłuczonymi ziemniakami mogą stanowić danie obiadowe.
     
  • Jak długo przechowywać śledzia w śmietanie, aby zachował świeżość? Śledzia w śmietanie można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. Należy jednak pamiętać, że musi on być zamknięty w szczelnym naczyniu lub słoiku. Dzięki temu, śledź w śmietanie z każdym dniem będzie nabierał jeszcze lepszego i intensywniejszego smaku.
     
  • Filety śledziowe w śmietanie można dekorować dowolną zieleniną. Jeśli nie posiadamy w domu szczypiorku lub za nim nie przepadamy, wykorzystajmy w tym celu np. drobno posiekany koperek. 

Notka redakcyjna

Matias – śledź na wagę złota

W supermarketach nie raz można natrafić na śledzie zwane „matiasami”. Niestety bardzo często jest to jedynie chwyt marketingowy i zabieg producentów mający na celu zachęcenie klientów do zakupu tego rodzaju śledzia. Te ryby zazwyczaj nie mają wiele wspólnego z prawdziwymi matiasami. Czym więc są owe prawdziwe matiasy? Jest to młody śledź, który nie uczestniczył jeszcze w okresie tarła. Dzięki temu charakteryzuje się on wyjątkowo delikatnym i tłustym mięsem. Okres, w którym można znaleźć świeże matiasy to wiosna i lato. Mimo to, w Polsce bardzo trudno zdobyć prawdziwego świeżego matiasa, ponieważ w naszym kraju nie rozwinęła się dostatecznie tradycja łowienia dziewiczych śledzi. Jeśli już na takiego trafimy, warto go kupić bez zastanowienia. Nie będziemy żałować tej decyzji, gdyż matias to szczególnie smaczna ryba bogata w witaminy i minerały.

Śledź w jogurcie – alternatywa dla śledzia w śmietanie

Śledź w śmietanie to jeden z najpopularniejszych sposobów serwowania tej ryby. Jeśli jednak chcemy przygotować naszego śledzia w nieco lżejszej wersji lub po prostu nie posiadamy w domu śmietany, można przyrządzić również śledzia w jogurcie naturalnym. Dobrze sprawdzą się tu zwłaszcza gęste jogurty, w tym również jogurt grecki. Do przygotowania śledzia w jogurcie, potrzebna nam będzie również cebula, trzy ząbki czosnku i przyprawy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do niej jogurt naturalny. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do śledzi wraz z solą i pieprzem. Aby podkręcić smak śledzia w jogurcie, warto dodać do nich również jedną łyżkę octu jabłkowego. Tak przygotowane śledzie w jogurcie przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Ta wersja śledzi jest zdecydowanie mniej kaloryczna w porównaniu do tych w śmietanie. 100 g śledzi w śmietanie ma ponad 300 kalorii, natomiast wersja z jogurtem ma aż trzy razy mniejszą kaloryczność.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy