Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym zachwycają kremową konsystencją sosu i charakterystycznym, wyrazistym smakiem. To przekąska, która sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i na przyjęciu z innej okazji. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, a ten jest wyjątkowo prosty i pyszny. Przepis na śledzie w oleju z musztardą to patent na to, jak w łatwy sposób trafić przez żołądek do serca domowników i gości.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatka śledziowa przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 169 głosów)

Śledzie w sosie musztardowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Śledzie: wyjmujemy z oleju i osuszamy je przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy na kawałki o długości ok. 2–3 cm.

  • 2.

    Sos musztardowy: w osobnej misce mieszamy musztardy dijon i francuską, śmietanę oraz majonez.

  • 3.

    Cebula: obieramy ją z łupin, po czym drobno siekamy i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.

  • 4.

    Łączenie składników: do sosu musztardowego dodajemy pokrojone śledzie. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

  • 5.

    Chłodzenie: gotowe śledzie w sosie musztardowym przekładamy do słoika z gumką i odstawiamy do lodówki na min. 12 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji).

Porady

  • Do śledzi w sosie musztardowym możemy wykorzystać także filety z solanki. Jednak przedtem należy je wymoczyć w wodzie lub mleku, aby były mniej słone.
  • Najsmaczniejsze będą filety z młodych śledzi, czyli matiasy. Tych z kolei nie trzeba moczyć, bo są bardzo delikatne w smaku.
  • Musztardę dijon można zastąpić miodową.
  • Jeśli chcielibyście przygotować lżejszą wersję śledzia z musztardą, zamiast śmietany sięgnijcie po jogurt naturalny.
  • Śledzie w sosie musztardowym można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 4–5 dni.

Notka redakcyjna

Śledzie w sosie musztardowym – wariacje

Jako, że śledzie w sosie śmietanowo–musztardowym cieszą się dużą popularnością, nic w tym dziwnego, że pojawiają się w wielu ciekawych wariantach. Poniżej wybrane przykłady:

  • śledzie z curry i musztardą – do sosu dodajemy 10 g przyprawy curry i 5 g kurkumy,
  • śledzie w sosie miodowo–musztardowym – blendujemy musztardę (90 g) z miodem (30 ml) i octem winnym (30 ml), stopniowo dodajemy olej (300 ml) i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Takim sosem przekładamy przygotowane i pokrojone na mniejsze kawałki śledzie,
  • śledzie w sosie musztardowym z ogórkiem (lub inaczej po francusku) – do sosu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki kiszone lub konserwowe. Na porcję podana w przepisie (500 g filetów) wystarczą 3–4 ogórki.

Jakie śledzie wybrać?

Decydując się na zakup śledzi, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach, dzięki którym wybrana przez nas ryba będzie świeża i smaczna:

  • Po pierwsze zwróćmy uwagę na zapach ryby. Świeży śledź powinien pachnieć morzem i wodorostami. Zapach ten powinien być delikatny i przyjemny. Jeśli czujemy, że jest zbyt intensywny lub wręcz drażniący, oznacza to, że najprawdopodobniej filety nie są już pierwszej świeżości.
  • Druga rzecz to skóra, która powinna być sprężysta i pozbawiona śluzu.
  • Jeśli kupujemy śledzie z solanki, to powinna mieć ona ciemnokremowy kolor.
  • Mięso śledzi powinno być jasne, ale nie całkowicie białe. Nie może też być żółte, bo to oznaka tego, że ryba jest nieświeża.

Śledzie w różnych odsłonach

Śledzie w sosie musztardowym to tylko jeden z wielu przepisów na tę rybę. Inne pomysły na śledzie to m.in:

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy