Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie to potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jednak śledź to również doskonały pomysł na danie serwowane na spotkaniu rodzinnym, imprezie lub po prostu bez okazji. Śledzie można przygotować na wiele sposobów, jednak te w sosie musztardowym są naprawdę przepyszne, a dodatek musztardy nadaje im jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Przepis na śledzie w sosie musztardowym to patent na to, jak trafić przez żołądek do serca naszych domowników i gości. Przekonaj się sam!

dodany przez: mojegotowanie

Sosy Przekąski

Czas przygotowania:
24godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Musztarda 1.

    Filety śledziowe wkładamy do naczynia z wodą i pozostawiamy do namoczenia na około 3 godziny. Podczas, gdy śledzie się moczą, przystępujemy do przygotowania marynaty musztardowej. W tym celu mieszamy dokładnie musztardę dijon, francuską oraz śmietanę w jednej miseczce.

  • Cebula siekanie 2.

    Następnie bierzemy cebulę obieramy ją z łupinki, drobno siekamy i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Namoczone śledzie kroimy w kostkę lub paski i dokładnie mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem musztardowym. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane śledzie w sosie musztardowym przekładamy do słoika z gumką i odstawiamy na ok 12h (całą noc) do lodówki. Po tym czasie są już gotowe do spożycia.

Porady

  • Gotowe śledzie w sosie musztardowym można przechowywać w lodówce przez około 4-5 dni. Najlepiej wykorzystać do tego odpowiednie, szczelne zamykane słoiki.
     
  • Musztardę dijon można zastąpić musztardą miodową, dzięki temu śledzie nabiorą lekko słodkiego smaku.
     
  • Do podstawowego przepisu na śledzie w sosie musztardowym można dodać większą ilość przypraw. Świetnie sprawdzi się tu kurkuma lub curry. Ciekawym dodatkiem jest również ząbek czosnku oraz świeży koperek.
     

Notka redakcyjna

Śledzie – jakie wybrać?

Przystępując do zakupu śledzia, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach, dzięki którym wybrana przez nas ryba będzie świeża i smaczna. Po pierwsze zwróćmy uwagę na zapach ryby. Świeży śledź powinien pachnieć morzem i wodorostami. Zapach ten powinien być delikatny i przyjemny. Jeśli czujemy, że śledź ma intensywny i wręcz drażniący zapach ryby, oznacza to, że najprawdopodobniej nie jest on już pierwszej świeżości. Natomiast skóra śledzia powinna być sprężysta i pozbawiona śluzu.

Śledzie w różnych odsłonach

Śledzie w sosie musztardowym to tylko jeden z przepisów na tę rybę. Możemy przyrządzić ją również na wiele innych sposobów. Jedną z popularniejszych odsłon, jest śledź w sosie śmietanowym. Ciekawym przepisem jest również śledź w sosie tatarskim. Świetnym daniem, które doskonale sprawdzi się jako przekąska imprezowa lub przystawka, będą rolmopsy przygotowywane ze śledzia z dodatkami takimi jak ogórki konserwowe, cebula czy marchewka. Ta ryba smakuje również wyśmienicie w podstawowej formie jaką jest śledź w oleju z cebulką. Można z nim przyrządzić również wyjątkowego tatara śledziowego. Przepisów na śledzie jest wiele, w każdym z nich poznamy ze swojej najlepszej strony.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy