Śledzie w sosie musztardowym zachwycają kremową konsystencją sosu i charakterystycznym, wyrazistym smakiem. To przekąska, która sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i na przyjęciu z innej okazji. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, a ten jest wyjątkowo prosty i pyszny. Przepis na śledzie w oleju z musztardą to patent na to, jak w łatwy sposób trafić przez żołądek do serca domowników i gości.
iStock
(średnia 4.46 z 169 głosów)
Śledzie: wyjmujemy z oleju i osuszamy je przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy na kawałki o długości ok. 2–3 cm.
Sos musztardowy: w osobnej misce mieszamy musztardy dijon i francuską, śmietanę oraz majonez.
Cebula: obieramy ją z łupin, po czym drobno siekamy i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
Łączenie składników: do sosu musztardowego dodajemy pokrojone śledzie. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Chłodzenie: gotowe śledzie w sosie musztardowym przekładamy do słoika z gumką i odstawiamy do lodówki na min. 12 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji).
Porady
- Do śledzi w sosie musztardowym możemy wykorzystać także filety z solanki. Jednak przedtem należy je wymoczyć w wodzie lub mleku, aby były mniej słone.
- Najsmaczniejsze będą filety z młodych śledzi, czyli matiasy. Tych z kolei nie trzeba moczyć, bo są bardzo delikatne w smaku.
- Musztardę dijon można zastąpić miodową.
- Jeśli chcielibyście przygotować lżejszą wersję śledzia z musztardą, zamiast śmietany sięgnijcie po jogurt naturalny.
- Śledzie w sosie musztardowym można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 4–5 dni.
Jako, że śledzie w sosie śmietanowo–musztardowym cieszą się dużą popularnością, nic w tym dziwnego, że pojawiają się w wielu ciekawych wariantach. Poniżej wybrane przykłady:
Decydując się na zakup śledzi, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach, dzięki którym wybrana przez nas ryba będzie świeża i smaczna:
Śledzie w sosie musztardowym to tylko jeden z wielu przepisów na tę rybę. Inne pomysły na śledzie to m.in:
Komentarze