Zupa śledziowa, inaczej woda śledziowa, to postne danie idealne na wigilijne przedpołudnie i posiłek w Wielki Post. To również idealny pomysł na tani obiad dla fanów prostych dań z rybami. Filety śledziowe (typu matias) razem ze świeżo ugotowanymi ziemniakami, cebulką, koperkiem i obowiązkowo śmietaną smakują naprawdę pysznie! Przepis krok po kroku poniżej.
fot. Magda Pomorska
(średnia 4.34 z 207 głosów)
Przygotowanie śledzi: śledzie namaczamy, aby utraciły intensywny słony smak. Najlepiej zrobić to ok. 30 minut wcześniej, zanim podamy danie.
Przygotowanie wywaru: cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy ziele angielskie, cukier i liść laurowy. Całość zagotowujemy, tak aby cukier się rozpuścił. Dodajemy cebulę, chwilę gotujemy i wyłączamy. Studzimy i wyciągamy przyprawy.
Przygotowanie bazy składników: ziemniaki gotujemy do miękkości (młode ziemniaki możemy gotować w mundurkach). Śledzie kroimy w paseczki. Koperek siekamy.
Woda śledziowa: ostudzoną miksturę wody z octem i cebulą łączymy dokładnie ze śmietaną. Możemy doprawić do smaku pieprzem.
Zupa śledziowa - podanie: do głębokich talerzy nakładamy porcje ziemniaków i śledzi. Zalewamy wodą śledziową, posypujemy koperkiem. Smacznego!
Podobne przepisy: zupy zupy - zobacz inne inspiracje Kuchnia polska - zobacz inne inspiracjePorady
- jeśli cebula jest bardzo ostra, dobrze jest ją pokroić, posolić i odstawić na chwilę, a następnie zlać wytworzony płyn. Zupa śledziowa potrzebuje jednak nieco ostrości, więc polecamy ją zachować
- śledzie możemy moczyć dodatkowo w naszej "wodzie śledziowej" i podawać z lekko przestudzonymi ziemniakami
- woda śledziowa z ziemniakami smakuje najlepiej i tak właśnie polecamy ją podać. Jakie ziemniaki wybrać? Uniwersalny rodzaj to odmiana B
- zupa śledziowa nada się nie tylko na świąteczny stół - w sezonie na młode ziemniaki - ugotowane w mundurkach - może być prosty, ekspresowym, orzeźwiającym i lekkim obiadem. Wczesnym latem popularnością cieszy się zupa śledziowa z mleczem
- gotowe danie doprawiamy - nieco pieprzu i odrobinę soli (same matiasy są słone)
- jeśli dodamy do smaku sok z cytryny lub plasterki tego cytrusa - woda śledziowa będzie jeszcze ciekawsza w smaku!
- co ciekawe - w niektórych regionach Polski na to danie mówi się "ślepy śledź", ale wtedy zazwyczaj wzbogacane jest jeszcze o maślankę
- zamiast wody możemy użyć mleka - zupa będzie bardziej wyrazista i wtedy nie musimy też moczyć wcześniej śledzi - mleko zneutralizuje słoność
Komentarze