Śledzie korzenne stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznych koreczków w oleju czy w zalewie octowej. Połączenie cynamonu, gorczycy, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i goździków nadaje im naprawdę wybornego smaku. Podane w estetycznym słoiku matiasy w zalewie korzennej będą ozdobą każdego świątecznego stołu.
StockFood
(średnia 4.48 z 203 głosów)
Matiasy: śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części.
Cebula szalotka: obieramy ją z łupin i kroimy w cienkie pióra lub plasterki.
Przyprawy korzenne: w moździerzu ucieramy goździki i ziele angielskie. Dodajemy do nich świeżo mielony pieprz, kardamon, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir.
Układanie w słoiku: na dnie czystego, szklanego słoika układamy warstwami: cebulę, przyprawy korzenne, śledzie i rodzynki. Dodajemy liście laurowe, ziarenka gorczycy i olej.
Maceracja: śledzie korzenne są gotowe, ale potrzebują min. 24 godz. w lodówce, aby składniki się przegryzły (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji śledzi).
Porady
- Jeśli uda się wam kupić młode śledzie, czyli matiasy, wystarczy tylko je opłukać. Jeśli jednak kupilibyście inne śledzie z solanki, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie lub zimnym mleku. Najlepiej zostawić je w takiej mlecznej zalewie na noc i dopiero następnego dnia przygotować je z dodatkami.
- Możecie do zalewy korzennej dodać przyprawy w całości (cynamon, imbir, kardamon). Wtedy będzie ona bardziej klarowna.
- Zamiast oleju rzepakowego można dodać olej lniany lub wymieszać je w proporcji pół na pół.
- Do zalewy możecie dodać nie tylko rodzynki, ale też inne ulubione bakalie – żurawinę, kandyzowaną skórkę cytryny lub pomarańczy, a nawet orzechy. Śledzie korzenne z bakaliami będą rewelacyjnie wyglądać na świątecznym stole.
Śledzie w zalewie korzennej można przygotować na wiele ciekawych sposobów, wybierając i mieszając ze sobą następujące dodatki:
Niektóre przepisy na śledzie korzenne zalecają także dodanie miodu, musztardy lub whiskey. Zalewa korzenna z miodem jest bardziej słodka, z kolei z musztardą nieco bardziej pikantna. Do słoika z przystawką można dodać również świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub sos sojowy.
Do przygotowania śledzi korzennych najlepiej sprawdzą się matiasy. To filety młodych śledzi o delikatnym i tłustym mięsie. Dzięki konserwacji w lekkiej solance nie są tak bardzo słone jak starsze osobniki. Wybierając płaty śledziowe warto sprawdzić:
Należy również upewnić się, czy śledzie, które planujemy kupić, przechowywane są jedynie w soli lub oleju. Matiasy konserwowane przy użyciu octu będą miały inny smak i konsystencję. Trudno wtedy ocenić, czy przed pakowaniem ryby były dobrej jakości.
Śledzie w korzennej zalewie można podawać zarówno solo, jak i na kromce domowego chleba, posmarowanej niewielką ilością masła. Ciekawym pomysłem jest podanie ich z cebulką przesmażoną z imbirem i koncentratem pomidorowym:
Komentarze