Śledzie korzenne

Śledzie korzenne stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznych koreczków w oleju czy w zalewie octowej. Połączenie cynamonu, gorczycy, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i goździków nadaje im naprawdę wybornego smaku. Podane w estetycznym słoiku matiasy w zalewie korzennej będą ozdobą każdego świątecznego stołu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sledzie marynowane

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 203 głosów)

Śledzie korzenne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Matiasy: śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części.

  • 2.

    Cebula szalotka: obieramy ją z łupin i kroimy w cienkie pióra lub plasterki.

  • 3.

    Przyprawy korzenne: w moździerzu ucieramy goździki i ziele angielskie. Dodajemy do nich świeżo mielony pieprz, kardamon, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir.

  • 4.

    Układanie w słoiku: na dnie czystego, szklanego słoika układamy warstwami: cebulę, przyprawy korzenne, śledzie i rodzynki. Dodajemy liście laurowe, ziarenka gorczycy i olej.

  • 5.

    Maceracja: śledzie korzenne są gotowe, ale potrzebują min. 24 godz. w lodówce, aby składniki się przegryzły (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji śledzi).

Porady

  • Jeśli uda się wam kupić młode śledzie, czyli matiasy, wystarczy tylko je opłukać. Jeśli jednak kupilibyście inne śledzie z solanki, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie lub zimnym mleku. Najlepiej zostawić je w takiej mlecznej zalewie na noc i dopiero następnego dnia przygotować je z dodatkami.
  • Możecie do zalewy korzennej dodać przyprawy w całości (cynamon, imbir, kardamon). Wtedy będzie ona bardziej klarowna.
  • Zamiast oleju rzepakowego można dodać olej lniany lub wymieszać je w proporcji pół na pół.
  • Do zalewy możecie dodać nie tylko rodzynki, ale też inne ulubione bakalie – żurawinę, kandyzowaną skórkę cytryny lub pomarańczy, a nawet orzechy. Śledzie korzenne z bakaliami będą rewelacyjnie wyglądać na świątecznym stole.

Notka redakcyjna

Modyfikacje przepisu na śledzie korzenne

Śledzie w zalewie korzennej można przygotować na wiele ciekawych sposobów, wybierając i mieszając ze sobą następujące dodatki:

  • cynamon,
  • goździki,
  • anyż,
  • świeżo mielony pieprz,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • imbir,
  • gałkę muszkatołową,
  • kardamon,
  • ziarna jałowca,
  • kmin rzymski
  • czy mieloną kolendrę.

Niektóre przepisy na śledzie korzenne zalecają także dodanie miodu, musztardy lub whiskey. Zalewa korzenna z miodem jest bardziej słodka, z kolei z musztardą nieco bardziej pikantna. Do słoika z przystawką można dodać również świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub sos sojowy.

Jak wybrać dobre śledzie?

Do przygotowania śledzi korzennych najlepiej sprawdzą się matiasy. To filety młodych śledzi o delikatnym i tłustym mięsie. Dzięki konserwacji w lekkiej solance nie są tak bardzo słone jak starsze osobniki. Wybierając płaty śledziowe warto sprawdzić:

  • czy są one grube i mięsiste,
  • czy mają jednolity kolor – ciemnożółte zabarwienie może świadczyć o tym, że są nieświeże.

Należy również upewnić się, czy śledzie, które planujemy kupić, przechowywane są jedynie w soli lub oleju. Matiasy konserwowane przy użyciu octu będą miały inny smak i konsystencję. Trudno wtedy ocenić, czy przed pakowaniem ryby były dobrej jakości.

Jak podawać śledzie korzenne?

Śledzie w korzennej zalewie można podawać zarówno solo, jak i na kromce domowego chleba, posmarowanej niewielką ilością masła. Ciekawym pomysłem jest podanie ich z cebulką przesmażoną z imbirem i koncentratem pomidorowym:

  • cebulę (2–3 szt.) obieramy i kroimy w pióra,
  • obieramy i ścieramy imbir (4 cm korzenia),
  • smażymy na patelni z rozgrzanym olejem (30 ml),
  • dodajemy 30 g koncentratu pomidorowego,
  • doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy