Śledzie w occie

Ocena:

3.76 (580)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Śledzie w occie to klasyczna, polska przystawka, bez której nie obędą się żadne święta i wiele rodzinnych uroczystości. Szczególnie dużą popularnością cieszą się w Boże Narodzenie. Kluczem do sukcesu jest moczenie ich w zimnej w wodzie przez około 3 godziny. Są pysznym dodatkiem do świeżego pieczywa, stanowią też samodzielną przekąskę, ale też danie obiadowe, podawane z ziemniakami i śmietaną. Podpowiadamy, jak zrobić śledzie w zalewie octowej.

Składniki:

  • woda  500 ml

  • cebula  1 szt.

  • ocet  125 ml

  • pieprz  5 szt.

  • cukier  5 g

  • śledzie  700 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • marchewka  0.5 szt.

  • olej  15 ml

Śledzie w occie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śledzie: najlepsze będą młode śledzie, czyli matiasy, ale ponieważ są trudno dostępne, mogą być również zwykłe, dostępne w dużych i małych sklepach. przekładamy je do miski z zimną wodą, płuczemy je. Odlewamy słoną wodę i ponownie zalewamy świeżą. Śledzie moczymy przez około 30 minut, w tym czasie wymieniamy wodę minimum 2 razy, a najlepiej 3. Na koniec odkrajamy kawałeczek śledzia i sprawdzamy, czy nie jest jeszcze zbyt słony. W razie potrzeby ponownie zalewamy je zimną wodą, aż uzyskamy poziom słoności, który nam odpowiada (jeśli przesadzimy z czasem moczenia, możemy je delikatnie dosolić). Gdy są już gotowe dokładnie je odcedzamy, osuszamy i kroimy na kawałki, mniej więcej 3-centymetrowe. Można też pominąć etap krojenia i wsadzić je w całości.

  • Krok 2:

    Warzywa: marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry (jeśli jest duża wystarczy połowa, mniejszą możemy pokroić całą). Z cebuli zdejmujemy łuski i kroimy ją w piórka.

  • Krok 3:

    Zalewa do śledzi w occie: do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu czarnego (proporcje przypraw można zmieniać według własnego profilu smakowego) – całość gotujemy do momentu wrzenia. Odstawiamy na bok, dodajemy cebulę i marchewkę. Dolewamy również 125 ml octu (pół szklanki), olej, wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie odstawiamy garnek z zalewą na śledzie w occie, żeby całkowicie wystygła.

  • Krok 4:

    Śledzie w słoiku: przekładamy do niego pokrojone kawałki, wlewamy zimną zalewę (z cebulą, marchewką i przyprawami). Odstawiamy je na co najmniej dobę do lodówki, żeby odpowiednio przeszły smakiem zalewy. Najlepsze są jednak po 3 dniach.

Porady

  • Ważnym elementem przygotowania solonych śledzi w zalewie octowej jest zamrożenie ich na dwa dni, w celu pozbycia się z nich, naturalnie występujących pasożytów. Śledzie pochodzące ze dużych sklepów, a także sprzedawane w indywidualnych opakowaniach, są już wcześniej mrożone. Taką rybę można też wcześniej poddać obróbce termicznej, piekąc ją lub smażąc.
  • Popularną wersją podania tej ryby są również śledzie w oleju, są mniej intensywne w smaku, a sposób przygotowania jest podobny.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czy śledzie w occie są zdrowe?

100 gramów śledzi ma 170 kcal. Wartość energetyczną można zmniejszyć, odpowiednio je przygotowując. Cukier używany do osłodzenia cebuli, warto zastąpić innym, zdrowszym słodzikiem, np. ksylitolem. Śledzia uważa się za tłustą rybę, jednak znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają przemianę materii. Ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za poprawę ciśnienia oraz obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Śledzie w wodzie z octem zawierają również szereg różnych witamin, jak np. witamina A – poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci lub witamina D – odpowiedzialna za wzmocnienie kości i odporność. Delikatne mięso śledzia to także dobre źródło żelaza, jodu i wapnia.

Ile można przechowywać śledzie w occie?

Śledzie w zalewie octowej mogą zachować świeżość nawet do 20 dni, co więcej – czas działa na ich korzyść. Naturalnym konserwantem jest sól użyta w ich składzie. Śledzie w occie będą pyszne już kolejnego dnia, jednak po 2–3 będą miękkie i delikatne oraz lepiej przejdą smakiem przypraw z zalewy octowej.

Śledzie w occie - z czym podawać?

Śledzie w occie kojarzą się przede wszystkim ze świąteczną przystawką bądź zakąską do mocnych alkoholi. Tymczasem, można podać je na wiele różnych sposobów, nawet na obiad.

  • Ciekawym pomysłem jest również podanie śledzi z plackami ziemniaczanymi.
  • Poza samodzielną przekąską, śledzie z cebulą mogą być także częścią innych dań. Można z nich zrobić, np. przekładaną sałatkę śledziową.
  • Pysznym połączeniem będą śledzie, ugotowane buraczki, pokrojone ogórki konserwowe, trochę świeżej marchewki i delikatny sos majonezowy. Przygotowane w małych, szklanych miseczkach lub słoiczkach będą daniem nie tylko wyśmienitym, lecz także łatwym w serwowaniu i pięknie prezentującym się na stole.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne