Śledzie w occie

Śledzie w occie to klasyczna, polska przystawka, bez której nie obędą się żadne święta i wiele rodzinnych uroczystości. Szczególnie dużą popularnością cieszą się w Boże Narodzenie. Są pysznym dodatkiem do świeżego pieczywa, stanowią też samodzielną przekąskę, ale też danie obiadowe, podawane z ziemniakami i śmietaną. Podpowiadamy, jak zrobić śledzie w zalewie octowej.

dodany przez: Julita gotuje

przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
271 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.76 z 578 głosów)

Śledzie w occie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Zalewa do śledzi w occie: 750 ml wody, 85 ml octu, 10 g cukru, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 20 ziarenek pieprzu – całość gotujemy do momentu wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy zalewę przez następne 2–3minuty. Następnie odstawiamy garnek z zalewą na śledzie w occie, żeby całkowicie wystygła.

  • 2.

    Śledzie w occie przepis: zalewamy je zimną wodą i moczymy przez 30 minut. Następnie odcedzamy filety i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebule obieramy z łupin i kroimy w półplasterki. Zagotowujemy wodę z 5 gramami cukru – wywarze blanszujemy cebule przez pół minuty, potem odsączamy. Odsączone filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na przemian z cebulą do czterech słoików (o objętości 250 ml). Do wystudzonej wcześniej zalewy dodajemy 10 ml oleju, mieszamy i zalewamy słoiki ze śledziami. Śledzie w occie powinny stać w lodówce przez co najmniej dobę.

Kalorie: 271

Porady

  • Przepis na śledzia w occie uwzględnia możliwość dosolenia, ale pamiętajmy, że to słone ryby (z powodu konserwowania w soli), dlatego nie można z tym przesadzić. Jednak, gdy przypadkiem wymoczymy śledzia w wodzie zbyt długo, możemy go w ten sposób uratować.
  • W przepisie na śledzie w occie użyto 20 ziaren pieprzu i 4 ziaren ziela angielskiego, proporcje można zmieniać, zgodnie ze swoim smakiem.
  • Ważnym elementem przygotowania solonych śledzi w zalewie octowej jest zamrożenie ich na dwa dni, w celu pozbycia się z nich, naturalnie występujących pasożytów. Śledzie pochodzące ze dużych sklepów, a także sprzedawane w indywidualnych opakowaniach, są już wcześniej mrożone. Taką rybę można też wcześniej poddać obróbce termicznej, piekąc ją lub smażąc.
  • Śledzie w occie z cebulą, przepis podaje ten składnik, wzmacnia on smak całej potrawy, oprócz niej można również dodać marchewkę.
  • Popularną wersją podania tej ryby są również śledzie w oleju, są mniej intensywne w smaku, a sposób przygotowania jest podobny.

Notka redakcyjna

Czy śledzie w occie są zdrowe?

100 gramów śledzi ma 170 kcal. Wartość energetyczną można zmniejszyć, odpowiednio je przygotowując. Cukier używany do osłodzenia cebuli, warto zastąpić innym, zdrowszym słodzikiem, np. ksylitolem. Śledzia uważa się za tłustą rybę, jednak znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają przemianę materii. Ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za poprawę ciśnienia oraz obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.


Śledzie w wodzie z octem zawierają również szereg różnych witamin, jak np. witamina A – poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, czy witamina D – odpowiedzialna za wzmocnienie kości i odporność. Delikatne mięso śledzia to także dobre źródło żelaza, jodu i wapnia. Ponadto jest to także dość słona ryba. Ile kalorii ma śledź w occie?


Ile można przechowywać śledzie w occie?

Śledzie w zalewie octowej mogą zachować świeżość nawet do 20 dni, co więcej – czas działa zasadniczo na ich korzyść. Naturalnym konserwantem jest sól użyta w ich składzie. Śledzie w occie będą pyszne już kolejnego dnia, jednak po 2–3 będą miękkie i delikatne oraz lepiej przejdą smakiem przypraw z zalewy octowej.


Śledzie w occie - z czym podawać?

Śledzie w occie kojarzą się przede wszystkim ze świąteczną przystawką bądź zakąską do mocnych alkoholi. Tymczasem, śledzie w occie można podać na wiele różnych sposobów, nawet na obiad. Ciekawym pomysłem jest również podanie śledzi z plackami ziemniaczanymi. Poza samodzielną przekąską, śledzie z cebulą mogą być także częścią innych dań. Można z nich zrobić np. przekładaną sałatkę śledziową. Pysznym połączeniem będą śledzie, ugotowane buraczki, pokrojone ogórki konserwowe, trochę świeżej marchewki i delikatny sos majonezowy. Przygotowane w małych, szklanych miseczkach lub słoiczkach będą daniem nie tylko wyśmienitym, lecz także łatwym w serwowaniu i pięknie prezentującym się.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy