Śledzie w zalewie octowej

W mojej lodówce nigdy nie brakuje słoika ze śledziami. Są idealne jako przekąska.

Przekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
271 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 3.88 z 458 głosów)

Składniki:

  • 1 kg solonych śledzi matiesów
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • -zalewa
  • 3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Kalorie: 271

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy