REKLAMA

Śledzie w occie - pyszne śledzie w zalewie octowej

Klasyczna, polska przystawka, bez której nie obędą się żadne święta i wiele rodzinnych uroczystości - śledzie w occie. Śledzie w occie będą pysznym dodatkiem do świeżego pieczywa, samodzielną przekąską czy - podane z ziemniakami i śmietaną - także daniem obiadowym. Jak zrobić śledzie w occie? To bardzo proste! Sprawdźcie nasz przepis na śledzie w occie.

dodany przez: Julita gotuje

Przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
271 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.78 z 563 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ziele-lisc 1.

    Najpierw przygotowujemy zalewę, w której będziemy marynować śledzie w occie. 3 szklanki wody, 1/3 szklanki octu, dwie płaskie łyżeczki cukru 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 20 ziarenek pieprzu umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy zalewę przez następne 2-3 minuty. Następnie odstawiamy garnek z zalewą na śledzie w occie, aby całkowicie wystygła. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez pół godziny. Następnie odcedzamy filety i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebule obieramy z łupin i kroimy w półplasterki. Zagotowujemy wodę z łyżeczką cukru i przez pół minuty blanszujemy w tym wywarze pokrojone cebule, odsączamy.

  • sledzie 2.

    Odsączone filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na przemian z cebulą do czterech słoików (o objętości 250 ml). Do wystudzonej wcześniej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki ze śledziami. Śledzie w occie powinny stać w lodówce przez co najmniej dobę.

Kalorie: 271

Porady

  • Choć śledzie to słone ryby (dzięki konserwowaniu w soli), zalewę możemy także posolić, w zależności od preferencji. Warto o tym pamiętać, jeśli przypadkiem wymoczymy śledzia wodzie zbyt długo.
  • W przepisie na śledzie w occie użyto 20 ziaren pieprzu i 4 ziaren ziela angielskiego.
  • W rybach mogą występować pasożyty i nicienie - nie jest to niczym dziwnym, zważywszy na to, że odżywiają się m.in. małymi skorupiakami, które mogą być nosicielami pasożytów. Aby ryba była bezpieczna, bardzo ważna jest jej obróbka termiczna, np. pieczenie czy usmażenie. Z kolei śledzie solone, z których przygotowujemy śledzie w occie, warto będzie wcześniej przemrozić przez 2 dni, zwłaszcza, jeśli kupujemy je z innego źródła niż market i nie mamy wiedzy na temat ich wcześniejszej obróbki (śledzie dostępne w supermarketach zwykle są wcześniej poddawane mrożeniu, właśnie ze względu na pozbycie się ewentualnych pasożytów).

Notka redakcyjna

Śledzie od niepamiętnych już czasów są niezwykle popularne w kuchni. Dzieje się tak zapewne dlatego, że ryba ta jest niezwykle łatwa w przechowywaniu po wcześniejszym zasoleniu, a także można ją przyrządzić na mnóstwo różnych sposobów. Na popularność tej ryby wpływa zapewne także jej liczne występowanie - ich populacja wciąż rośnie, dlatego też są łatwo dostępne. Śledzie w occie, śledzie po kaszubsku, w pomidorach, a także poddane obróbce termicznej (np. wędzenie lub smażenie) - to tylko kilka przykładów podania tej ryby. Jakie właściwości i wartości odżywcze ma śledź? Jak wiele innych ryb, są przede wszystkim bogate w kwasy omega-3, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za poprawę ciśnienia oraz obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto śledzie zawierają również szereg różnych witamin, jak np. witamina A - poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, czy witamina D - odpowiedzialna za wzmocnienie kości. Delikatne mięso śledzia to także dobre źródło żelaza, jodu i wapnia. Śledzia uważa się za tłustą rybę, jednak znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają przemianę materii. Ponadto jest to także dość słona ryba. Ile kalorii ma śledź w occie? W 100 gramach znajdziemy 170 kcal. Może pojawić się pytanie: czy cukrzyk może jeść śledzie w occie? Odpowiedź brzmi "tak", jeśli odpowiednio go przyrządzimy. Żeby śledzie w occie nie zawierały zbyt dużo niepożądanej soli, warto je moczyć dłużej niż 30 minut. Ponadto cukier, którego używamy do osłodzenia cebuli, warto zastąpić innym, zdrowszym słodzikiem, np. ksylitolem. Mimo wszystko należy jednak pamiętać o tym, że dieta dla cukrzyków to sprawa indywidualna i warto konsultować jadłospis z dietetykiem.

Jak zrobić śledzie w occie i oleju?

Śledzie marynowane w occie to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska. Przygotowania należy rozpocząć od zalewy octowej. Wodę z przyprawami (ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu) zagotowujemy z octem i odstawiamy do wystudzenia. Zalewa, którą będziemy zalewać śledzie, musi być całkowicie zimna. W międzyczasie moczymy i odcedzamy filety śledziowe. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i na przemian z cebulą rozmieszczamy na dnie słoika. Jeśli lubimy szczególnie słodkie śledzie marynowane w occie, możemy dodać więcej cebuli bądź pokrojoną w talarki marchewkę. Zalewamy słoiki i odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Zastanawiasz się, ile wytrzymają śledzie w oleju i occie? Śledzie w zalewie octowej mogą zachować świeżość nawet do 20 dni, co więcej - czas działa zasadniczo na ich korzyść. Śledzie w occie będą pyszne już kolejnego dnia, jednak po 2-3 będą szczególnie miękkie i delikatne oraz lepiej przejdą smakiem przypraw z zalewy octowej.

Śledzie w occie - z czym podawać?

Śledzie w occie kojarzą się przede wszystkim ze świąteczną przystawką bądź zakąską do mocnych alkoholi. Tymczasem, śledzie w occie można podać na wiele różnych sposobów, nawet na obiad - z ugotowanymi ziemniakami, polane kwaśną śmietaną i posypane odrobiną świeżego koperku. Ciekawym pomysłem jest również podanie śledzi z plackami ziemniaczanymi. Poza samodzielną przekąską, śledzie w occie mogą być także częścią innych dań. Co zrobić ze śledzi w occie? Na przykład przekładaną sałatkę śledziową. Pysznym połączeniem będą śledzie, ugotowane buraczki, pokrojone ogórki konserwowe, trochę świeżej marchewki i delikatny sos majonezowy. Przygotowane w małych, szklanych miseczkach będą nie tylko wyśmienitym, lecz także łatwym w serwowaniu i pięknie się prezentującym daniem.

Więcej o śledziu i jego właściwościach oraz o tym, jak kupować ryby bez szkody dla środowiska, przeczytasz tu i tu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy