Koreczki śledziowe to rybna, szybka przekąska. To popularna propozycja wśród przepisów na imprezę – w tym Sylwestra czy Andrzejki. Gotowe filety śledziowe (typu matias) świetnie komponują się z popularnymi domowymi przetworami – takimi jak ogórki kiszone czy marynowana czerwona papryka. A jak jeszcze je doprawić i przygotować krok po kroku? Przepis na takie koreczki na Sylwestra znajdziecie poniżej.
StockFood / BBS
(średnia 4.45 z 202 głosów)
Przygotowanie śledzi: śledzie zanurzamy w zimnej wodzie, odstawiamy na 10 minut.
Krojenie warzyw: cebulę obieramy, kroimy w piórka, przelewamy przez sitko wrzątkiem. Dzięki temu zmięknie i straci nieco ostrości. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ćwiartki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy. Pietruszkę myjemy i dzielimy na mniejsze gałązki.
Przygotowanie koreczków: na każdy filet nakładamy warstwę musztardy, dodajemy suszone pomidory, ogórek, trochę cebuli, natkę pietruszki i ciasno zwijamy, na koniec spinając cały koreczek wykałaczką. Układamy na półmisku, dekorujemy natką pietruszki.
Porady
- Koreczki śledziowe można przygotować na bazie matiasów z oleju lub śledzie z zalewy octowej – dobrze jest je chwilę wymoczyć, aby usunąć intensywny słony smak
- Pietruszkę można zastąpić koperkiem lub posiekaną zieloną cebulką
- Zamiast musztardy dijon można użyć musztardy sarepskiej albo – bardziej pikantnej – musztardy rosyjskiej
- Takie koreczki na imprezę nie wymagają już dodatkowego solenia
- Filety po zawinięciu najlepiej spiąć za pomocą wykałaczek, ale rekomendujemy też inne rozwiązana w postaci plastikowych widelczyków lub wielorazowych szpikulców. Takie łatwe koreczki imprezowe to zawsze hit wśród przystawek
- Gotowe, wypełnione składnikami koreczki śledziowe można serwować na paterze lub w miseczkach na przekąski
Koreczki śledziowe – jak sama nazwa wskazuje – bazują na jakościowych filetach śledziowych. Zadbajmy o to, aby kupować ryby z dobrych źródeł, opatrzonych certyfikatami zrównoważonego rybołówstwa. Śledzie powinny być świeże – nieprzyjemny zapach czy charakterystyczny nalot to jedne ze znaków, które wskazują na zepsuty produkt. Śledzi nie trzeba moczyć w mleku, można je wymoczyć chwilę w czystej, przegotowanej wodzie i następnie przystąpić do przygotowania przepisu na koreczki na imprezę, jak w krokach powyżej.
Największą popularnością cieszą się koreczki śledziowe z ogórkiem – zazwyczaj kiszonym – bo właśnie z kiszonkami śledzie doskonale balansują swój smak. Ogórki nie powinny być zbyt wodniste, a właśnie chrupkie, dobrze ukiszone. Kolejny z hitów na koreczki na Sylwestra to koreczki śledziowe ze śliwką – najlepsza będzie niesiarkowana śliwka wędzona – rewelacyjnie podkreśli smak ryby. W takim duecie polecamy też doprawić koreczki świeżo mielonym pieprzem, aby podbić słono-słodki smak przekąski.
Koreczki śledziowe mają kilka wersji – gospodynie z regionów słynących z tych ryb wprowadzały dodatkowe etapy przygotowania dania. Moczenie matiasów w zalewie pomidorowej, doprawianie papryką marynowaną i cebulą – to tylko niektóre z pomysłów. W ten sposób powstały dwa podobne przepisy, czyli koreczki śledziowe po giżycku i koreczki śledziowe po kaszubsku. Mazurska wersja kontra nadmorska propozycja podania są do siebie bardzo podobne pod względem listy składników, ale różnią się nieco smakiem. Koreczki śledziowe po giżycku z filetów śledziowych z cebulką w occie i oleju. Charakterystyczny pomidorowy dodatek przygotowywany jest do nich na bazie dobrej jakości przecieru pomidorowego, choć niektórzy używają też ketchupu. Z kolei koreczki śledziowe po kaszubsku oprócz zalewy octowej, przecieru oraz przypraw (najczęściej ziele angielskie i liść laurowy) zawierają też dodatek rodzynek. Te bakalie nadają rybie słodkiego akcentu, co wyróżnia ten przepis na koreczki śledziowe. Obie propozycje cieszą się uznaniem i warto tak zaplanować pracę w kuchni, żeby przygotować obie odmiany.
Koreczki śledziowe znajdziemy w ofercie różnych dyskontów spożywczych – przed zakupem gotowej przekąski warto sprawdzić jej skład. Powyższa lista składników jasno wskazuje, jakie produkty są niezbędne do przygotowania przepisu. Unikajmy produktów, które mają długą, skomplikowaną listę składników.
Komentarze