Koreczki śledziowe

Ocena:

4.45 (202)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Koreczki śledziowe to rybna, szybka przekąska. To popularna propozycja wśród przepisów na imprezę – w tym Sylwestra czy Andrzejki. Gotowe filety śledziowe (typu matias) świetnie komponują się z popularnymi domowymi przetworami – takimi jak ogórki kiszone czy marynowana czerwona papryka. A jak jeszcze je doprawić i przygotować krok po kroku? Przepis na takie koreczki na Sylwestra znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • matias  500 g

  • suszone pomidory  200 g

  • kiszone ogórki  6 szt.

  • cebula  1 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczek

  • musztarda dijon  2 łyżki stołowe

Koreczki śledziowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie śledzi: śledzie zanurzamy w zimnej wodzie, odstawiamy na 10 minut. 

  • Krok 2:

    Krojenie warzyw: cebulę obieramy, kroimy w piórka, przelewamy przez sitko wrzątkiem. Dzięki temu zmięknie i straci nieco ostrości. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ćwiartki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy. Pietruszkę myjemy i dzielimy na mniejsze gałązki.

  • Krok 3:

    Przygotowanie koreczków: na każdy filet nakładamy warstwę musztardy, dodajemy suszone pomidory, ogórek, trochę cebuli, natkę pietruszki i ciasno zwijamy, na koniec spinając cały koreczek wykałaczką. Układamy na półmisku, dekorujemy natką pietruszki. 

Porady

  • Koreczki śledziowe można przygotować na bazie matiasów z oleju lub śledzie z zalewy octowej – dobrze jest je chwilę wymoczyć, aby usunąć intensywny słony smak
  • Pietruszkę można zastąpić koperkiem lub posiekaną zieloną cebulką
  • Zamiast musztardy dijon można użyć musztardy sarepskiej albo – bardziej pikantnej – musztardy rosyjskiej
  • Takie koreczki na imprezę nie wymagają już dodatkowego solenia
  • Filety po zawinięciu najlepiej spiąć za pomocą wykałaczek, ale rekomendujemy też inne rozwiązana w postaci plastikowych widelczyków lub wielorazowych szpikulców. Takie łatwe koreczki imprezowe to zawsze hit wśród przystawek
  • Gotowe, wypełnione składnikami koreczki śledziowe można serwować na paterze lub w miseczkach na przekąski
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak dobrać składniki na koreczki śledziowe?

Koreczki śledziowe – jak sama nazwa wskazuje – bazują na jakościowych filetach śledziowych. Zadbajmy o to, aby kupować ryby z dobrych źródeł, opatrzonych certyfikatami zrównoważonego rybołówstwa. Śledzie powinny być świeże – nieprzyjemny zapach czy charakterystyczny nalot to jedne ze znaków, które wskazują na zepsuty produkt. Śledzi nie trzeba moczyć w mleku, można je wymoczyć chwilę w czystej, przegotowanej wodzie i następnie przystąpić do przygotowania przepisu na koreczki na imprezę, jak w krokach powyżej. 

Największą popularnością cieszą się koreczki śledziowe z ogórkiem – zazwyczaj kiszonym – bo właśnie z kiszonkami śledzie doskonale balansują swój smak. Ogórki nie powinny być zbyt wodniste, a właśnie chrupkie, dobrze ukiszone. Kolejny z hitów na koreczki na Sylwestra to koreczki śledziowe ze śliwką – najlepsza będzie niesiarkowana śliwka wędzona – rewelacyjnie podkreśli smak ryby. W takim duecie polecamy też doprawić koreczki świeżo mielonym pieprzem, aby podbić słono-słodki smak przekąski.

Koreczki śledziowe – regionalne przepisy

Koreczki śledziowe mają kilka wersji – gospodynie z regionów słynących z tych ryb wprowadzały dodatkowe etapy przygotowania dania. Moczenie matiasów w zalewie pomidorowej, doprawianie papryką marynowaną i cebulą – to tylko niektóre z pomysłów. W ten sposób powstały dwa podobne przepisy, czyli koreczki śledziowe po giżycku i koreczki śledziowe po kaszubsku. Mazurska wersja kontra nadmorska propozycja podania są do siebie bardzo podobne pod względem listy składników, ale różnią się nieco smakiem. Koreczki śledziowe po giżycku z filetów śledziowych z cebulką w occie i oleju. Charakterystyczny pomidorowy dodatek przygotowywany jest do nich na bazie dobrej jakości przecieru pomidorowego, choć niektórzy używają też ketchupu. Z kolei koreczki śledziowe po kaszubsku oprócz zalewy octowej, przecieru oraz przypraw (najczęściej ziele angielskie i liść laurowy) zawierają też dodatek rodzynek. Te bakalie nadają rybie słodkiego akcentu, co wyróżnia ten przepis na koreczki śledziowe. Obie propozycje cieszą się uznaniem i warto tak zaplanować pracę w kuchni, żeby przygotować obie odmiany. 

Koreczki śledziowe znajdziemy w ofercie różnych dyskontów spożywczych – przed zakupem gotowej przekąski warto sprawdzić jej skład. Powyższa lista składników jasno wskazuje, jakie produkty są niezbędne do przygotowania przepisu. Unikajmy produktów, które mają długą, skomplikowaną listę składników. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne